04/07/2020 05/07/2020 Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των βυζαντινών ψηφιδωτών που βρίσκονται στην Αγιά Σοφιά σε περίπτωση που ο Ιερός Ναός μετατραπεί σε τζαμί.  “Εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον...
04 Ιουλίου, 2020 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2020 - 23:07

Ανησυχία για τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς

Διαδώστε:
Ανησυχία για τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των βυζαντινών ψηφιδωτών που βρίσκονται στην Αγιά Σοφιά σε περίπτωση που ο Ιερός Ναός μετατραπεί σε τζαμί. 

“Εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο… Αυτά τα ψηφιδωτά που βρίσκονται τώρα στον Ιερό Ναό, διατηρήθηκαν θαυματουργά αφού είχαν λερωθεί με γύψο. Ποια θα είναι η τύχη τους, πώς θα λειτουργεί ο ναός, αν μετατραπεί ξανά σε τζαμί και γιατί η Τουρκική ηγεσία δεν σέβεται τα συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών και ορθοδόξων πιστών;” αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου “Russia 24”.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδύνατη η επιστροφή στην εποχή του Μεσαίωνα, όταν η Αγιά Σοφιά αναγκαστικά λειτουργούσε ως τζαμί μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι μια χώρα κυρίως με Μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά γνωρίζω την Κωνσταντινούπολη πολύ καλά και δεν υπάρχει έλλειψη από τεμένη, π.χ. δίπλα στην Αγιά Σοφιά βρίσκεται το Μπλε Τζαμί που λειτουργεί και δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει η ανάγκη να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί”, – τόνισε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και στο γεγονός ότι ο Προέδρος της χώρας είναι με το μέρος όσων είναι υπέρ της μετατροπής του ναού σε τζαμί, αλλά “αυτή η ενέργεια στις σημερινές συνθήκες είναι μια απαράδεκτη παράβαση των θρησκευτικών ελευθεριών.”

“Και βεβαίως δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, όπως δηλώνουν πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι – είναι ένα Χριστιανικό μνημείο παγκόσμιας σημασίας και με πολλή θλίψη βλέπουμε όσα γίνονται γύρω από αυτόν τον Χριστιανικό ναό”, – υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων