Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, ξεκίνησε η κατασκήνωση των αγοριών στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.
Το απόγευμα της πρώτης κατασκηνωτικής ημέρας τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο ο Αγιασμός της ενάρξεως της κατασκηνωτικής περιόδου, στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε το όνομα της κατασκήνωσης και παρουσίασε με λίγα λόγια το περιεχόμενό της.
Το όνομα της φετινής κατασκήνωσης των αγοριών ήταν «Εργάτες της ειρήνης». Επιλέχθηκε στο πλαίσιο της 100ης επετείου της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τονίσθηκε ότι «η ειρήνη ημών» είναι ο Χριστός και οι Άγιοί Του είναι οι πραγματικοί «εργάτες της ειρήνης», αφού με τον βίο τους και την διδασκαλία τους μας βοηθούν να ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας, με την συνείδησή μας, σκορπώντας και γύρω μας την ειρήνη, ενόσω συνδεόμαστε με την πηγή της που είναι ο Χριστός.
Για να είναι ζωντανό αυτό το μήνυμα σε όλη την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου δόθηκαν στις ομάδες ονόματα από κατοίκους πόλεων και περιοχών της Μικράς Ασίας: «Καππαδόκες» με προστάτες τους αγίους Αρσένιο τον Καππαδόκη και Παίσιο τον Αγιορείτη, «Εφέσιοι» με προστάτη τον άγιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία, «Τραπεζούντιοι» με προστάτη τον άγιο Γεώργιο Καρσλίδη και «Σμυναίοι» με προστάτη τον άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη. Όλοι οι Άγιοι είναι σύγχρονοι της Μικρασιατικής Καταστροφής και μέσα σε ταραγμένους καιρούς αποδείχθηκαν «εργάτες της ειρήνης».
Υπεύθυνοι της κατασκηνωτικής περιόδου ήταν ο Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης και ο Αρχιμ. Πρόδρομος Ασημακόπουλος με βοηθό τους τον διάκονο Παίσιο Παρασκευά. Αρχηγός της Κατασκήνωσης ήταν ο Φώτιος Χαντζής, φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, που πλαισιωνόταν από ικανά και έμπειρα στελέχη. Σύντομα μηνύματα από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας έδιναν στους κατασκηνωτές οι υπεύθυνοι Ιερείς κάθε πρωί, στο τέλος της πρωινής προσευχής, ενώ θέματα σχετικά με το όνομα της κατασκήνωσης παρουσίαζε στους κατασκηνωτές ο θεολόγος κ. Γεώργιος Σίσκος.
Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ήταν γεμάτο κίνηση, δραστηριότητες, γνώσεις, κατήχηση, ψυχαγωγία, ωραίους αθλητικούς ανταγωνισμούς, οργανωμένους σε πρωταθλήματα, που κινητοποιούσαν και παιδαγωγούσαν το θυμικό των κατασκηνωτών. Μυσταγωγικές ώρες της κατασκήνωσης ήταν η πρωινή και η βραδινή προσευχή και οι δύο θείες Λειτουργίες που τελέσθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος.
Ήταν προγραμματισμένη η ατομική καθαριότητα και η περιποίηση του θαλάμου, αλλά και η ελεύθερη ώρα είχε την οργάνωσή της με ευχάριστες δραστηριότητες, που δεν άφηναν την νωθρότητα να πλησιάση τους κατασκηνωτές.
Την 21 Ιουλίου, η κατασκήνωση ολοκλήρωσε τον πνευματικό κύκλο της με την θεία Λειτουργία. Το μεσημέρι όμως της ίδιας ημέρας, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη της κατασκήνωσης, για λόγους προληπτικούς για την υγεία των κατασκηνωτών λόγω τριών κρουσμάτων κορονοϊού, περατώθηκε η κατασκηνωτική περίοδος.
Οι κατασκηνωτές έφυγαν γεμάτοι από τις εμπειρίες της κατασκηνωτικής ζωής, με μια μικρή λύπη, γιατί έχασαν το τελευταίο μεγάλο κοινό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Έμεινε, πάντως, μεγάλη όρεξη, σε στελέχη και κατασκηνωτές, για την κατασκήνωση της επόμενης χρονιάς.