Ανάγκη συσπείρωσης των Βορειοηπειρωτών
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, πέρα απο τον άδικο θάνατό του, είχε και ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: Συνετέλεσε στο να μπει το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στην πολιτική και στην εθνική ζωή της Ελλάδας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και ο έντυπος τύπος ασχολήθηκαν με το συμβάν στους Μπουλιαράτες της Δερόπολης και στα πάνελ που οργανώθηκαν έγιναν συζητήσεις και ακούστηκαν, μετά από πολλά χρόνια, απόψεις για το Βορειοηπειρωτικό και την πολιτική των Αλβανών απέναντι στη μειονότητα. Έγκριτοι ομιλητές, που κατείχαν το θέμα, ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε βάθος και εφεραν στην επιφάνεια πράξεις, γεγονότα και περιπέτειες του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, από καιρό παραμελημένα και ξεχασμένα.
Στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην Αθήνα τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία έλαβαν μέρος επιστήμονες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη Βόρειο Ήπειρο και στο θέμα που ταλανίζει τους Έλληνες της περιοχής, από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα. Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, χαρακτήρισε τα συμβαίνοντα των τελευταίων ετών στη Βόρειο Ήπειρο ως «εθνική κάθαρση χαμηλής έντασης». Ο βορειοηπειρώτης ποιητής μας ο Νίκος Κατσαλίδας χρησιμοποίησε έναν άλλον όρο για να χαρακτηρίσει τη συντελούμενη εθνοκάθαρση των ομοεθνών μας: «Οι Αλβανοί, είπε, στην εποχή του Χότζα προχωρούσαν σε εξόντωση των Ελλήνων με φυλακίσεις, εξορίες και θανατώσεις. Τούτοι «οι σύγχρονοι δημοκράτες» μας αφανίζουν με το βαμπάκι».
Η Ελένη Δήμου, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, στον χαιρετισμό της είπε τα εξής σημαντικά: «Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να μας ενώσει και να μας φέρει κοντά και με αυτό ως αφετηρία να ξεκινήσουμε ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τον τόπο μας».
Και η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, στο μήνυμά της αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα επισκεφτεί τη Βόρειο Ήπειρο και θα εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης του ελληνισμού στην περιοχή και την ανάγκη εφαρμογής και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επέστη ο χρόνος να συσπειρωθούμε οι Βορειοηπειρώτες, τόσο εκείνοι που έμειναν στις πατρογονικές τους εστίες, όσο και εκείνο, οι οποίοι, από την ανάγκη της επιβίωσης, εγατέλειψαν τον τόπο τους εγκαταστήθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως, στην Αθήνα.
Τα στελέχη της μειονότητας στον Βορειοηπειρωτικό χώρο να εγκαταλείψουν τις φιλοπρωτίες και μικροφιλοδοξίες και όλοι μαζί, η οργάνωση «Ομόνοια» και τα Βορειοηπειρωτικά κόμματα, να συνενωθούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα, που θα εκπροσωπεί ολόκληρον τον βορειοηπειρωτικό χώρο και να απαιτήσουν τα δικαιούμενα μειονοτικά δικαιώματα.
Ο φόνος παλιότερα του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και πρόσφατα η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Χιμάρα με την καταπάτηση των περιουσιών των Ελλήνων, καθώς και οι εκβιασμοί και εκφοβισμοί που διαχέονται σε ολόκληρη τη μειονότητα, να μας συνετίσουν και να μας οπλίσουν με ψυχική δύναμη, ώστε λησμονώντας τις όποιες προσωπικές διαφορές και θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ιδιαίτερης πατρίδας μας, να μονιάσουμε και να επιδιώξουμε έναν και μοναδικό σκοπό: Τη συσπείρωση, τη συναδέλφωση και την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού κόσμου που το έχει ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται. Η ενότητα και η ομοψυχία είναι χρέος ηθικό προς εκείνους που ζουν τον πόνο και την αβεβαιότητα, προς τους συμπατριώτες μας που οι ιστορικές περιπέτειες τους μπόλιασαν με υπομονή και εγκαρτέρηση και σε όλους τους μάρτυρες μιας περιόδου που σημάδεψε και σφράγισε τους ανθρώπους με τη βαναυσότητά της.
Οι Σύλλογοι και Αδελφότητες των Βορειοηπειρωτών Αθηνών να συμπτυχθούν σε έναν «Κεντρικό Βορειοηπειρωτικό Σύλλογο», ο οποίος να απευθύνεται τόσο προς την Ελληνική και την Αλβανική Κυβέρνηση, όσο και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή Φόρα και να κάνουν γνωστά τα Βορειοηπειρωτικά αιτήματα, ώστε να μην πέσει και πάλι το «Βορειοηπειρωτικό» στον παραγκωνισμό και την αφάνεια.
Ας γίνει, επιτέλους, μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αφετηρία, για τη βοήθεια των Βορειοηπειρωτών και τη σωτηρία του τόπου. Πρωτίστως προέχει η ενημέρωση της κοινής ελληνικής γνώμης. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι Έλληνες αγνοούν την Βόρειο Ήπειρο και τους ελληνικούς πληθυσμούς. Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν για την ύπαρξή τους μετά τα τελευταία γεγονότα, με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Επομένως, πρώτο μέλημα και ευθύνη του νέου Βορειοηπειρωτικού Φορέα στην Αθήνα η ενημέρωση του ελληνικού λαού για το Βόρειο κομμάτι της Ηπείρου και την ιστορική πορεία του ελληνικού στοιχείου που ζει στην Αλβανία.
Προέχει σήμερα η ενότητα και η από κοινού αντιμετώπιση των ύπουλων σχεδίων που μηχανεύονται οι Αλβανοί για τη συρρίκνωση, την απομάκρυνση και τελικά τον αφανισμό του Βορειοηπειρωτικού στοιχείου, για να μπορούν ανενόχλητοι να «αλωνίζουν» να κρατικοποιούν ελληνικές περιουσίες και να γίνονται κύριοι του χώρου που δεν τους ανήκει.
Ο επαναπροσδιορισμός της πορείας και οι αναγκαίες προτεραιότητες για ένα κατεξοχήν εθνικό θέμα, πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Να δώσουμε νέα ώθηση στο κενό που δημιουργήθηκε για το θέμα, με στρατηγική, υπεύθυνες θέσεις, με εθνική υπευθυνότητα, με αφύπνιση και οραματισμούς. Υπάρχουν φωνές αυθόρμητες, ζεστές, που μας παρακινούν να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση.
Οι κραυγές που βγαίνουν από τα σκοτεινά μπουντρούμια των φυλακών, κραυγές που χρειάστηκαν μισόν αιώνα να φτάσουν σε μας και να ακουστούν οι μυστικές παρακλήσεις των αδικοχαμένων ανθρώπων, να γίνουν αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τους σκοπούς, τους στόχους και τους πόθους, για το παραμελημένο κομμάτι του ελληνισμού.
Η ίδια η φωνή της μοίρας μας καλεί να συνεχίσουμε τη δύσκολη πορεία και να παλέψουμε για τη δική μας γη και τη δική μας ιστορία.
Πηγή: proinoslogos.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.