Συνεχίζεται ο αγώνας για να παραμείνει σε ελληνικά χέρια ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας.
Όπως ενημερώνει μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ, Εδμόνδος Κασιμάτης, ο ίδιος από κοινού με τον Νομικό Σύμβουλο κ. Ντουϊντάρ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕΝΟΑ κ. Νάγκι, εξέθεσαν τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στο Διοικητήριο της Αλεξάνδρειας, ότι το Ελληνικό Σωματείο διέπεται από τη Διεθνή και Διακρατική Συνθήκη του Μοντρέ του έτους 1937 και δεν οφείλει να πληρώσει το ζητούμενο ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών Αιγύπτου, το οποίο ζητεί το αρμόδιο Υπουργείο σαν ενοίκιο.
Σε δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και επιχειρηματίας, Γιάννης Σιόκας, σημειώνει ότι «ο άνθρωπος που επανέφερε τον ΕΝΟΑ στα χέρια της ελληνικής παροικίας, εξακολουθεί να δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα για τα δίκαια του ιστορικού αυτού σωματείου».
Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ) ιδρύθηκε το 1909 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Το πρώτο Δ.Σ. αποτέλεσσαν οι: πρόεδρος Γ. Ζερβουδάκης, αντιπρόεδρος Γ. Ρούσος, ταμίας Ιω. Ζαρακούδης, γραμματέας Ρ. Καρυδιάς, έφορος υλικού Π. Βασιλειάδης, έφορος ασκήσεων Θ. Βασιλειάδης, έφορος νεωσοίκων Π. Αρκουδάρης, και μέλη: Γ. Αρχοντούλης, Κ. Πηλαβάκης, Γ. Λεχωνίτης και Κ. Ζερβουδάκης. Το πρώτο εντευκτήριο στεγάστηκε στο Ρας ελ Τιν.
Το “Δελφίνι”
Από το 1912 λειτουργούσε στην Αλεξάνδρεια ο Κολυμβητικός Όμιλος “Δελφίνι”, ο οποίος στην ουσία αποτελούσε το φυτώριο κολυμβητών του ΕΝΟΑ, αν και ήταν ανεξάρτητος όμιλος. Από το 1919 στεγαζόταν στην παραλία του Σάτμπι και από το 1923 στο Καμπ Σεζάρ του συλλόγου “Σπόρτιγκ”, με τον οποίο συνεργαζόταν. Είναι άγνωστο μέχρι πότε λειτούργησε.
Λειτουργία
Ως το 1945 πρόεδροι του ομίλου διετέλεσαν οι: Γ. Ρούσος, Αντ. Μπενάκης, Α. Λεοντόπουλος, Κ. Κάσδαγλης, Γ. Πηλαβάκης, Γ. Οικονόμου. Στα χρόνια του β΄ παγκοσμίου πολέμου τα γραφεία του ΕΝΟΑ στέγασαν το Αρχηγείο του Ελληνικού Στόλου.
Το 1958 οι εγκαταστάσεις του Ομίλου μεταφέρθηκαν στη θέση Αμφούσι, όπου υπάρχουν ως σήμερα. Παρά τη συρρίκνωση της ελληνικής παροικίας, ο Όμιλος συνεχίζει τη λειτουργία του, έστω και με μικρό αριθμό αθλητών.