20/08/2019 20/08/2019 «Φτάνοντας στο Fremantle (25 Ιανουαρίου) και στη Μελβούρνη (4 Φεβρουαρίου) στις αρχές του 1952, το ταξίδι περιγράφηκε από μία γυναίκα επιβάτη ως «ταξίδι κόλαση σε μια πλωτή παραγκούπολη», εξαιτίας των τρομακτικών συνθηκών επί του σκάφους Ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Βαρνάβα, από το το Πανεπιστήμιο Flindersτης Αδελαίδας και καθηγητής στο DeMontfortLeicester θα παρουσιάσει διάλεξη με τίτλο...
20 Αυγούστου, 2019 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2019 - 14:21

“Ένα ταξίδι κόλαση σε μια πλωτή παραγκούπολη”

Διαδώστε:
“Ένα ταξίδι κόλαση σε μια πλωτή παραγκούπολη”

«Φτάνοντας στο Fremantle (25 Ιανουαρίου) και στη Μελβούρνη (4 Φεβρουαρίου) στις αρχές του 1952, το ταξίδι περιγράφηκε από μία γυναίκα επιβάτη ως «ταξίδι κόλαση σε μια πλωτή παραγκούπολη», εξαιτίας των τρομακτικών συνθηκών επί του σκάφους

Ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Βαρνάβα, από το το Πανεπιστήμιο Flindersτης Αδελαίδας και καθηγητής στο DeMontfortLeicester θα παρουσιάσει διάλεξη με τίτλο «Αυστραλία! Αυστραλία! Το Ταξίδι του SS Corsica και των επιβατών του από την Κύπρο στην Αυστραλία το 1951-52», στο Ελληνικό Κέντρο, στις 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

«Στις 13 Δεκεμβρίου 1951 το Corsica αναχώρησε από τη Λεμεσό με 761 Κύπριους μετανάστες για την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα μου, Βαρνάβα Μιχαήλ Βαρνάβα, και ήταν το πρώτο πλοίο που άφησε την Κύπρο με τόσους πολλούς μετανάστες,» αναφέρει ο καθηγητής Ανδρέας Βαρνάβα. O καθηγητής Ανδρέας Βαρνάβα

Αυτή είναι η ιστορία πολλών πρώτων μεταναστών. Η πρώτη φορά που πολλοί Κύπριοι μετανάστευσαν μαζί, η πρώτη φορά που τα αρχεία δείχνουν ένα τόσο φοβερό ταξίδι ενός μεταναστευτικού πλοίου, και η πρώτη φορά που συζητήθηκε ένα μεταναστευτικό πλοίο στο αυστραλιανό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Η διάλεξη αυτή στοχεύει να θέσει την ιστορία του πλοίου Corsica και των επιβατών του μέσα σε τρία αλληλένδετα και ευρύτατα ιστορικά πλαίσια: την ιστορία των Κυπρίων μεταναστών, ως μέρος του αστικού και αγροτικού κινήματος, που απαιτεί ανάλυση του υποβάθρου των μεταναστών στην Αυστραλία και την έξοδο από την Κύπρο. Την εμπειρία των ατόμων που πραγματοποιούν το ταξίδι, η οποία απαιτεί περιγραφή των συνθηκών στο πλοίο σε σύγκριση με τις συνθήκες στα άλλα μεταναστευτικά πλοία. Και τέλος την ιστορία της μετανάστευσης της Αυστραλίας, ειδικά όσον αφορά τους περιορισμούς της μετανάστευσης και την εθνική ταυτότητα.

Ο Ανδρέας Βαρνάβα είναι συγγραφέας τριών μονογραφιών: «British Cyprus and the Long Great War, 1914-1925: Empire, Loyalties and Democratic Deficit» (Routledge 2019); «Serving the Empire in the Great War: The Cypriot Mule Corps, Imperial Loyalty and Silenced Memory» (ManU Press 2017; ppk. 2019) και«British Imperialism in Cyprus, 1878-1915: The Inconsequential Possession» (ManU Press 2009; ppk. 2012).
Έχει επίσης επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί σειρά άλλων έργων.

Πότε:Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 7.00 μ.μ.
Πού:Ελληνικό Κέντρο (Mezz, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων