Συναντήσεις με εκπροσώπους και μέλη των ελληνικών κοινοτήτων Μόντρεαλ, Οττάβα και Τορόντο περιελάμβανε το πρώτο μέρος της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη στον Καναδά.
Στο πλαίσιο της περιοδείας στη Βόρεια Αμερική, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε συναντήσεις με Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες, «οι οποίοι εξέφρασαν θερμό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα».
Στο Μόντρεαλ, ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Κριλή, το ιστορικό στέλεχος της κοινότητας Νικόλαο Παγώνη και τα υπόλοιπα δραστήρια μέλη του συλλόγου. Επίσης, συναντήθηκε με τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές Εμμανουέλα Λαμπροπούλου και Άννυ Κουτράκη και τους ομογενείς Δημοτικούς Συμβούλους Μαίρη Ντέρου, Έφη Γιάννου, Δέσποινα Σούριας, Παναγιώτα Αλεξοπούλου, Αναστασία Ασημακοπούλου, Βασίλειο Καρυδόγιαννη, Αγλαΐα Ρεβελάκη και Δημήτριο Μπέη, με τους οποίους συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την δημιουργία διεθνούς δικτύου Ελλήνων αιρετών της Διασποράς. Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης» που λειτουργεί υπό τη διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ.
Αναχωρώντας από το Μόντρεαλ, ο κ. Κατσανιώτης εξέφρασε υπερηφάνεια «για όσα έχουν καταφέρει τα μέλη της ελληνικής παροικίας», αλλά και τις ευχαριστίες του που «διατηρούν και προβάλλουν τις αξίες της πατρίδας και της πίστης μας».
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του υφυπουργού Εξωτερικών ήταν η Οττάβα. Στην Οττάβα τον υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου. Κατά την παραμονή του, συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του Σάντρα Μακ-Κάρντελ με την οποία συμφώνησαν ότι η ελληνική ομογένεια αποτελεί γέφυρα ισχυρής φιλίας Ελλάδας – Καναδά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών διπλωματικών επαφών των δύο χωρών συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Κατσανιώτης και η κα McCardell αναφέρθηκαν και στη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, της προστασίας των αμάχων και των Ελλήνων ομογενών της περιοχής, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Επίσης, τον υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Οττάβας Τζιμ Γουάτσον (Jim Watson), ο οποίος αποτελεί σταθερός υποστηρικτής της ελληνικής παροικίας.
Στο Τορόντο τον κ. Κατσανιώτη υποδέχθηκε ο γενικός πρόξενος Βίκτωρας Μαλιγκούδης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, ο οποίος τον ξενάγησε στην Πατριαρχική Θεολογική Ακαδημία και στο Ελληνορθόδοξο σχολείο «Metamorphosis», που επιτελεί σημαντικό έργο διδάσκοντας στα Ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς την γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας.
Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου τον υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Μπέττυ Σκουτάκη και τον ξενάγησε στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με την βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος στο Οντάριο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Έφη Τριανταφυλοπούλου (Effie Triantafilopoulos), τον πρόεδρο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας THI Καναδά Τζον Σότος (John Sotos), το ιδρυτικό στέλεχος του Hellenic Heritage Foundation Στιβ Μικρόπουλος (Steve Mikropoulos) και τη Μαρί Μποντρογιάννη (Marie Bountrogianni), πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Οντάριο. Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Royal Ontario Museum όπου φιλοξενείται προσωρινά μια από τις Κόρες της Ακρόπολης και μεταφέρει στη Βόρεια Αμερική την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση της Κόρης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς. Από την Οττάβα ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «συνάντησα Έλληνες που κρατούν στην καρδιά τους αναμμένη τη φλόγα της πατρίδας και μεταλαμπαδεύουν τις αξίες του πολιτισμού και της πίστης μας στα παιδία τους».