Το Τμήμα Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας υπέστη αλλαγές αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει, ξεκαθάρισε μιλώντας στο Πρόγραμμα μας ο Καθηγητής, και μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτού του Τμήματος, Μιχάλης Τσιανίκας.
Το πρόγραμμά μας επικοινώνησε με τον κ. Τσιανίκα προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις πληροφορίες που υπήρχαν ότι κλείνει το Τμήμα, προκαλώντας συν τοις άλλοις σύγχυση και για το μέλλον των σπουδαστών που ήδη παρακολουθούσαν μαθήματα σε αυτό.
Ο κ. Τσιανίκας ξεκαθάρισε ότι το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
«Αυτό δεν ευσταθεί καθόλου. Το Τμήμα είναι μια χαρά. Αυτή τη στιγμή, το πρώτο εξάμηνο, έχουμε ακριβώς 180 φοιτητές και με το δεύτερο εξάμηνο θα πλησιάσουμε γύρω στα 400 παιδιά. Μιλάμε για μεγάλους αριθμούς και μιλάμε για ένα σημαντικό πρόγραμμα».
Ο κ. Τσιανίκας εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο υπέστη μεγάλες αλλαγές και ως αποτέλεσμα, πολλοί καθηγητές όπως ο ίδιος «αναγκάστηκαν να περάσουν στο περιθώριο». Επιπλέον, η προσπάθεια του Πανεπιστημίου να παρουσιάσει μια καινούργια εικόνα έχει οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και στα προγράμματα γλωσσών.
«Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του Flinders, είναι χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας, ειδικά με τα προγράμματα γλωσσών», είπε ο κ. Τσιανίκας.
Ποιές είναι οι αλλαγές στο Τμήμα Νεοελληνικών
Μέρος της καινούργιας δομής του Πανεπιστημίου είναι ότι τα προγράμματα γλωσσών δεν έχουν πλέον Καθηγητές. Ο κ. Τσιανίκας έχει αποσυρθεί και από Καθηγητής και Προϊστάμενος του τμήματος Νεοελληνικών, είναι πλέον επίτιμος καθηγητής, στα αγγλικά emeritus professor, του Πανεπιστημίου.
«Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζω να βρίσκομαι μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου χωρίς να είμαι αυτός που ήμουν» εξήγησε ο κ. Τσιανίκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους μαθητές Νεοελληνικών, αλλά ορισμένες λειτουργίες του Τμήματος δεν θα πραγματοποιούνται στον βαθμό που γίνονταν πριν τις αλλαγές.
Να σημειωθεί ότι το τμήμα Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Flinders λειτουργεί πλέον με δύο εκπαιδευτικούς. Επικεφαλής του τμήματος είναι η ανώτερη λέκτορας Μαρία Παλακτσόγλου. Στο Τμήμα επίσης εργάζεται ο λέκτορας Αντώνης Λιτινάς.
Υποβάθμιση των Ελληνικών σπουδών
Ο κ. Τσιανίκας θεωρεί ότι οι αλλαγές υποβαθμίζουν το Τμήμα των Ελληνικών στο Flinders. Ο ίδιος πιστεύει ότι η υποβάθμιση αυτή θα παρουσιαστεί σε όλα τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας και ότι τα προγράμματα Ελληνικών είναι απροετοίμαστα.
«Θα πρέπει να το θεωρήσουμε υποβάθμιση αυτή τη στιγμή. Η υποβάθμιση ήρθε ήδη και έρχεται για όλα τα προγράμματα γλωσσών στην Αυστραλία. Υπονομεύονται τα προγράμματα γλωσσών στην Αυστραλία και φυσικά αυτό που λέγαμε χρόνια τώρα, ότι ο Ελληνισμός δεν έχει προετοιμαστεί για τέτοιες αλλαγές, μας αφήνει αρκετά ανοχύρωτους» δήλωσε ο κ. Τσιανίκας.
Flinders και κέντρο ΛΟΓΟΣ
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν και το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας «ΛΟΓΟΣ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιανίκας τόνισε ότι «με τη καινούργια κατάσταση που προκύπτει, ο ‘’ΛΟΓΟΣ’’ δεν θα υπάρχει πλέον».
Τα κέντρα είναι ενότητες που αφοσιώνονται στην έρευνα και αποσπούν μεγάλα κονδύλια, κάτι που το κέντρο «ΛΟΓΟΣ» δεν έχει καταφέρει. Το Πανεπιστήμιο εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει το κέντρο σε Ακαδημία, η οποία θα περιλαμβάνει και άλλα γλωσσικά προγράμματα, πέρα από το τμήμα νεοελληνικών.
Εάν αυτό θα επηρεάσει τα $2 εκ. που είναι να λάβει το Κέντρο από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Ο κ. Τσιανίκας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις για τα χρήματα συνεχίζονται.