27/11/2020 27/11/2020 Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Τrobe με επαφές μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της Ειδικής Επιτροπής που έχει συστηθεί από ομογενειακούς φορείς για τη διαχείριση του προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο εξέφρασε πρόσφατα τα σχέδιά του για την κατάργηση του προγράμματος, γεγονός το οποίο προκάλεσε τεράστιες...
27 Νοεμβρίου, 2020 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2020 - 12:26

Μελβούρνη: Eκστρατεία για τις Ελληνικές Σπουδές στο La Trobe

Διαδώστε:
Μελβούρνη: Eκστρατεία για τις Ελληνικές Σπουδές στο La Trobe

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Τrobe με επαφές μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της Ειδικής Επιτροπής που έχει συστηθεί από ομογενειακούς φορείς για τη διαχείριση του προβλήματος.

Το Πανεπιστήμιο εξέφρασε πρόσφατα τα σχέδιά του για την κατάργηση του προγράμματος, γεγονός το οποίο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από το χώρο της παροικίας, πολιτικά κόμματα και την Ελληνική ομογένεια.

Σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου LaTrobe συγκέντρωσε πάνω από 6.200 υπογραφές μέσα σε μια εβδομάδα.

Παράλληλα, σημαντική σημαντική είναι η υποστήριξη με την αποστολή επιστολών στο Πανεπιστήμιο από:

Πολλούς βουλευτές από όλα τα κόμματα και όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ομοσπονδιακοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Μαρία Βαμβακάνου, Πέτερ Χαλίλ, Γκεντ Κάρνεϊ, και η γερουσιαστής των Πρασίνων Τζένετ Ράις
Περισσότερους από 50 παροικιακούς οργανισμούς
Δημοτικούς Συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Hume
Έλληνες βουλευτές της Βικτώριας: Κατ Θεοφάνους, Στηβ Δημόπουλο, Νικ Στάικο και Λη Ταρλάμη
Τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη
Και κορυφαίους ακαδημαϊκούς από όλη την Αυστραλία
Ο πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος κ. Μπιλ Σόρτεν, με επιστολή του προς το πανεπιστήμιο ζητά τη συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών:
«Γράφω σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το Πανεπιστήμιο La Trobe έχει προτείνει να σταματήσει το Πρόγραμμα Νεοελληνικής Γλώσσας. Η Μελβούρνη, και ιδιαίτερα η εκλογική μου έδρα Maribyrnong, έχει μια υπερήφανη ελληνική παρουσία. Πολλοί από τους εκλογείς μου στην ελληνική κοινότητα έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, αναφέροντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την πρόταση του Πανεπιστημίου La Trobe.
Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο La Trobe είναι το μόνο βικτοριανό ίδρυμα που προσφέρει ένα τέτοιο Πρόγραμμα, οι βικτοριανοί φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν Νεοελληνικά θα χάσουν την ευκαιρία να εγγραφούν στο επιθυμητό τους μάθημα.
Η διακοπή αυτών των προγραμμάτων προκαλεί βαθιά απογοήτευση στην ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία που θέλουν τα παιδιά τους και άλλους να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν μία από τις μητρικές γλώσσες τους.
Σημειώνω ότι ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκαταλέγεται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο στην αυστραλιανή οικονομία ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Ανησυχώ πολύ για την αποτυχία της κυβέρνησης Morrison να υποστηρίξει σωστά τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας μέσω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα βοήθειας αποφοίτων Job Ready, μειώνοντας τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων, αναγκάζοντας τα πανεπιστήμια να καταργήσουν μαθήματα που θα είναι απαραίτητα για την Αυστραλία τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.
Πολλοί από τους συναδέλφους μου στο Εργατικό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένης της Σκιώδους Υπουργού Παιδείας και Κατάρτισης, Tanya Plibersek, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στην κυβέρνηση και κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας, Dan Tehan, να διασφαλίσει ότι μαθήματα όπως τα Νεοελληνικά θα είναι διαθέσιμα στους φοιτητές το επόμενο έτος και στο μέλλον.
Καλώ το La Trobe να επανεξετάσει την πρότασή του και να διασφαλίσει ότι το Πρόγραμμα Νεοελληνικής Γλώσσας θα συνεχιστεί.»

Επίσης, ο πρώην αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος Βικτώριας και πολιτειακός βουλευτής κ. Μάθιου Γκάι, σε ομιλία του στη Βουλή της Βικτώριας εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών ζητώντας από την πολιτειακή υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο La Trobe, το πανεπιστήμιο των βόρειων προαστείων μας, μια περιοχή που εκπροσωπώ εδώ και οκτώ χρόνια σε αυτό το Κοινοβούλιο και που είναι μια περιοχή με μεγάλο πληθυσμό Ελληνοαυστραλών, να διατηρήσει το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας,» δήλωσε ο κ. Γκάι.
«Ως πρώην υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, θα μπορούσα να βεβαιώσω τη δύναμη της ελληνικής κοινότητας σε αυτή την πολιτεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Όλοι γνωρίζουμε ότι από αυτό το Κοινοβούλιο – πολλά μέλη και από τις δύο πλευρές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Speak Greek in March και σε πολλά άλλα προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική γλώσσα. Το πανεπιστήμιο La Trobe… έχει μακρά ιστορία για τους Έλληνες της Βικτώριας, την ελληνική μας κοινότητα. Η ελληνική παρουσία είναι τεράστια στο Πανεπιστήμιο Latrobe. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο La Trobe.»

Πηγή : ert.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων