«Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε αμέτρητοι», είναι μια από τις αγαπημένες και τις πιο σοφές φράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μπορεί η κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης να έχει απισχνανθεί, όμως διατηρεί την ικμάδα της, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη σύνδεση με συγκεκριμένους τόπους όπου άνθησε η χριστιανοσύνη. Μια από τις πιο αξιέπαινες προσπάθειες εξωστρέφειας που γίνεται σε πολιτιστικό επίπεδο είναι το φεστιβάλ των Θεοτοκείων που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Νιχώρι (Γενίκοϊ), πάνω στον Βόσπορο, από την εκκλησιαστική φοροεπιτροπή του Ιερού Ναού της Παναγίας Κουμαριώτισσας. Πρόκειται για εκδηλώσεις που αφορούν την τέχνη και τον λόγο με τίτλο «Πολιτισμός της Ρωμαίικης Γειτονιάς».
Συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλιοπαρουσιάσεις πραγματοποιούνται μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου στην φιλόξενη αυλή της εκκλησίας, σε μια απόπειρα να παρουσιαστούν πτυχές της ρωμιοσύνης στο πολυπολιτισμικό κοινό της Πόλης.
Η πρώτη εκδήλωση που αφορούσε το Νιχώρι και την ιστορία του έγινε στις 28 Ιουλίου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως μας πληροφορεί ο φίλος της στήλης Λάκης Βίγκας, ο οποίος είναι η κινητήριος δύναμη του φεστιβάλ. Είναι πρόεδρος της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου και από τα πλέον ηγετικά και δραστήρια μέλη της Ρωμιών της Πόλης: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτήν τη γειτονιά, εξακολουθώ να κατοικώ εδώ. Η ομογένεια μπορεί να μην είναι μεγάλη αριθμητικά. Ομως είναι ισχυρή χάρις στην ιστορική της πορεία, τον πολιτισμό, τον σεβασμό στις άλλες κοινότητες. Στην παρθενική μας δράση ήρθαν δεκάδες κάτοικοι της Πόλης που δοκίμασαν ελληνικά γλυκίσματα, γνώρισαν Ρωμιές 90 ετών που τους έδειξαν τα κεντήματά τους, άκουσαν ενδιαφέρουσες ομιλίες. Για εμάς η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος ύπαρξης. Και μέχρι στιγμής βλέπουμε τεράστια ανταπόκριση από τους σημερινούς Κωνσταντινουπολίτες που θέλουν να ανακαλύψουν το παρελθόν της Πόλης».
Ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας είναι ένα από τα παλαιότερα καθιδρύματα (βακούφια) του Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης, με ιστορία και παρουσία πάνω από 180 χρόνια. Το Νιχώρι, όπου πέρασε κάποια νεανικά χρόνια και ο Κωνσταντίνος Καβάφης, είναι ένα μέρος που κρατάει αναλλοίωτη όλη τη γοητεία του. Δεν είναι μόνον η εγγύτητα με το νερό αλλά και ορισμένα αρχιτεκτονικά ορόσημα που στέκονται όρθια πεισματικά παρά την φθορά. Κάποτε είχε πλειοψηφικά χριστιανικό πληθυσμό αλλά και σήμερα καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το χτυποκάρδι της ρωμιοσύνης. Ολα αυτά χάρις σε ανθρώπους όπως ο Λάκης Βίγκας, ο οποίος δεν σταματά λεπτό να εργάζεται για το καλό της κοινότητας.
Πηγή: kathimerini.gr