Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, χαιρετίζοντας εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου Ομογενή της Νοτίου Αφρικής, Σταύρου Νικολάου, αναφέρθηκε στον ενεργό και κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική Διασπορά για την προαγωγή των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες και λαούς και για την προβολή των ελληνικών θέσεων και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νοτίου Αφρικής, έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα (2/11), την επαύριον της βραβεύσεως του κ. Νικολάου (επικεφαλής της Aspen Pharmagroup) με το Βραβείο ΑΡΓΩ «Προσφοράς στα Κοινά» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου την 1η Νοεμβρίου. Παρέστησαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη της ελληνικής Ομογένειας και του Ελληνο-Αφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στελέχη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων ΑΡΓΩ και φίλοι της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ καλύπτουν ποικίλους τομείς: Βραβείο Επιστημών, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Προσφοράς στα Κοινά, Αθλητισμού, Γαστρονομίας. Απονέμονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και αποτελούν ετήσιο θεσμό υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, των «Αργοναυτών». Η απονομή τους αποσκοπεί στην επιβράβευση και υποστήριξη διακεκριμένων Ελλήνων της Διασποράς προσφέροντας ένα παράδειγμα στις νεότερες γενιές Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε την επί τρείς δεκαετίες εξέχουσα συνεισφορά του κ. Νικολάου στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής στην Αφρικανική ήπειρο, καθώς ο ίδιος έχει λυσιτελώς πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση μειζόνων επιδημιών, υγειονομικών προκλήσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως το Aids, ο Covid-19, η φυματίωση κ.ά..
Υπογράμμισε ότι ανάλογες προσπάθειες κοινωνικής συνεισφοράς και προώθησης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο, εμπνέονται και συνεχίζουν το έργο εμβληματικών φυσιογνωμιών όπως ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπήρξε ένας ξεχωριστός προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική και στενός φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. Σήμερα, ο κ. Νικολάου αποτελεί διακεκριμένο σύμβουλο της Κυβέρνησης της Ν. Αφρικής σε σειρά Διεθνών Οργανώσεων, Ενώσεων και Φόρουμ και έχει οριστεί εκπρόσωπος του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής στο BRICS Council.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων με τη Νότιο Αφρική, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών στην βάση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και συνεργιών.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η βράβευση του κ. Νικολάου και η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του «αποτυπώνει τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Απόδημος Ελληνισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης, προσφέροντας ένα παράδειγμα συνεισφοράς για όλους του Έλληνες του εξωτερικού».
Υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόνισε, «είναι να διακρίνει και να αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο ταλέντων και προσφοράς της Ομογένειας, όπως εμφαίνεται και με τα βραβεία ΑΡΓΩ, τα οποία στηρίζει η Γενική Γραμματεία».
Στόχος μας, προσέθεσε ο κ. Χρυσουλάκης, «είναι η οικοδόμηση ‘γεφυρών’ και δικτύων συνεργασίας με την αξιοποίηση των Ομογενών, λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση και εμβέλεια τους, καθώς αυτοί είναι οι πολυτιμότεροι αντιπρόσωποι του ελληνικού πνεύματος, του πολιτισμού και των αξιών της Ελλάδας στο εξωτερικό, και γι’ αυτό είμαστε βαθειά ευγνώμονες και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους».
Στην ομιλία του, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Νικολάου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας που έθεσε υπό την αιγίδα της την οργάνωση απονομής των βραβείων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα, τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στην Νότιο Αφρική και τον επικεφαλής των Βραβείων ΑΡΓΩ, Σπύρο Παππά.
Υπογράμμισε τη σημασία των διμερών ανταλλαγών, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εν μέσω μειζόνων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι ένοπλες αντιπαραθέσεις, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική υστέρηση και οι ανισότητες στον χώρο της υγείας, ειδικά στην Αφρική, οι οποίες απαιτούν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις που σήμερα σπανίζουν. Τα βραβεία ΑΡΓΩ, τόνισε, αποτελούν μια νέα πλατφόρμα και ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ πολιτών, λαών και επιχειρηματικών ομάδων, για την οικοδόμηση ‘γεφυρών’ μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Ελλάδας. Κοινός στόχος, η αποφυγή πολώσεων και υπονόμευσης του μέλλοντος, ειδικά των νέων, η εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας οι οποίες έχουν πάντα ως προϋπόθεση την ισοτιμία και ασφάλεια των πολιτών στο χώρο της υγείας.
Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρέσβης Δρ. Lindiwe Msengana-Ndlela, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του Δικτύου και Βραβείων ΑΡΓΩ, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Α.Ε.&Δ.Δ. για την βράβευση του κ. Σ. Νικολάου ο οποίος μάλιστα, τόνισε, έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν. Αφρικής υπό τον Πρόεδρο κ. Cyril Ramaphosa.
Χαιρέτισε τους μακρούς δεσμούς Ελλάδας και Ν. Αφρικής, και την ολοένα μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων με μοχλό το έργο της ελληνικής Ομογένειας. Εμφατικά αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση συνεισφοράς της ελληνικής Διασποράς στην Νότια Αφρική, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων δράσεων, στην επιτυχή, επί πολλά έτη, λειτουργία της προτύπου Ελληνο-Νοτιοαφρικανικής Σχολής SAHETI που ευρίσκεται στο Γιοχάννεσμπουργκ, χάρη στις προσπάθειες Ομογενών όπως ο Γιώργος Μπίζος.
Συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για τις επιτυχείς προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας με επιστέγασμα, προσφάτως, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και διαβεβαίωσε για τις σύντονες προσπάθειες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ν. Αφρικής και Ελλάδας.
Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότιο Αφρική, όπου είχε συναντήσεις με πολιτειακούς φορείς της χώρας και εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και ενίσχυσης των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με όχημα τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σχεδιάζει σειρά δράσεων, οι οποίες, όπως έχει τονιστεί, λαμβάνουν χώρα σε μια ευοίωνη χρονική συγκυρία, δεδομένης της συναντίληψης των δύο χωρών για τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεών τους και της γενικότερης σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην αναβάθμιση των σχέσεων της στην Αφρικανική Ήπειρο.