Ομογένεια
27 Δεκεμβρίου, 2022

Ομογένεια: Ψηφιακή ανθολογία με ποιήματα παιδιών και νέων που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ποίησης

Διαδώστε:

Παιδιά και νέοι, τα ποιήματα των οποίων (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) διακρίθηκαν στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ποίησης «Βάιος Φασούλας» της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), βραβεύτηκαν σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία ο κύριος παρονομαστής ήταν η αγάπη για την ποίηση, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΕΕΛΣΠΗ, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «ΝΟΣΤΟΣ» της Αργεντινής, τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (ΔΕΕΛ) συμμετείχαν πάνω από 150 παιδιά και νέοι από 8 έως 18 ετών, από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ελλάδα, την Αμερική και την Κύπρο. Τα ποιήματα ήταν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά), με θέμα ελεύθερο, σχετιζόμενο με την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Της διαδικτυακής εκδήλωσης για τη βράβευση των ποιημάτων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα είχε προηγηθεί τελετή απονομής στους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου «Αθηναγόρας», που έγραψαν στην ισπανική γλώσσα, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Ελληνικού Συνεδρίου της Ομογενειακής Οργάνωσης «ΝΟΣΤΟΣ», που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.

Τις δύο εκδηλώσεις, στις οποίες έντονο ήταν το στοιχείο της συγκίνησης και η πληθώρα των αναφορών στο πλούσιο έργο και την ξεχωριστή προσωπικότητα του Βάιου Φασούλα, συντόνισε η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, η οποία δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι ο σπόρος της λογοτεχνίας και της ποίησης έχει φυτευτεί στην ψυχή τόσο πολλών παιδιών και νέων ανθρώπων.

«Η ποίηση είναι δημιουργία, ελπίδα, ζωή, μέλλον. Εσείς είστε το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσαρδίκου, η οποία παρότρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν να γράφουν αυτά που λέει η ψυχή τους καθώς αυτό ακριβώς είναι η ποίηση. «Καλό είναι το ποίημα αυτό στο οποίο “καταθέτουμε” αυτό που έχουμε μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας», ανέφερε η δραστήρια πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ και του ΝΟΣΤΟΥ, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί για ακόμη μια φορά στη μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. «Οι γονείς μου με έμαθαν πως η καλύτερη κληρονομιά και το καλύτερο δώρο που μου έχει κάνει αυτή η ζωή είναι αυτή η καταγωγή, αυτή η γλώσσα», τόνισε.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, παιδικές φωνές από όλο τον κόσμο, ύψωσαν τη φωνή τους και εκφράστηκαν για την ξενιτιά, τον ξεριζωμό, την αγάπη, την ελπίδα, την ειρήνη, αλλά και για την αδικία, τη βία, και τον πόλεμο. Καρπός όλης αυτής της προσπάθειας ήταν -πέραν των βραβείων- η έκδοση μιας ψηφιακής ανθολογίας με τους διακριθέντες και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Ο ψηφιακός τόμος είναι προσβάσιμος στο: https://issuu.com/antamosi/docs/_1

Σε μήνυμά του στη διαδικτυακή εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη την οργάνωση «ΝΟΣΤΟΣ» και την ΕΕΛΣΠΗ για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και υπογράμμισε την εξαιρετική ανταπόκριση παιδιών και νέων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έθεσε υπό την αιγίδα της τόσο τη διοργάνωση του συνεδρίου όσο και την τελετή βράβευσης σε αναγνώριση της συμβολής τους στην προώθηση της ελληνομάθειας και της ελληνοφωνίας. Σημείωσε δε, πως «η στήριξη ανάλογων προσπαθειών αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της Γενικής Γραμματείας καθώς η ελληνική γλώσσα αποτελεί κεντρικό άξονα επικοινωνίας αλλά και διατήρησης ταυτότητας των απανταχού Ελλήνων. Συγκροτεί επίσης ένα μοναδικό συνεκτικό στοιχείο της εθνικής συλλογικής τους συνείδησης. Συνιστά δε ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό πεδίο προβολής της ήπιας ισχύος και διεθνούς εικόνας της χώρας μας ειδικά μεταξύ των νέων και επιδραστικών προσωπικοτήτων σε ανά τον κόσμο επιστημονικές και ακαδημαϊκές κοινότητες».

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Παυλάκος, Γενικός Γραμματέας ΟΔΕΓ, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια και σημείωσε: «Ο ελληνισμός συνεχίζει με ευαισθησία και υπερηφάνεια την πορεία του. Άξιοι επαίνου όλοι όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτό, που όλοι εκφράστηκαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο χωρίς να είναι παγιδευμένοι από κάποιο στερεότυπο».

Ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα του Βάιου Φασούλα έκανε η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αικατερίνη Μπατάλια, ενώ εξήρε και τις προσπάθειες της Χριστίνας Τσαρδίκου για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ομογένεια, τονίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα δράσης στον συγκεκριμένο τομέα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ανά γλώσσα και ηλικιακή κατηγορία)

Ελληνική γλώσσα- κατηγορία 8-10 ετών

Ελληνική γλώσσα- Κατηγορία 11-14 ετών

Ελληνική γλώσσα- Κατηγορία 15-18 ετών

Διακρίσεις

Τα αποτελέσματα για την αγγλική γλώσσα

Τα αποτελέσματα για την ισπανική γλώσσα- Κατηγορία 12-15 ετών

Λίγα λόγια για την ΕΕΛΣΠΗ

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη πολιτικός, ανεξάρτητος από κρατικούς και πολιτικούς θεσμούς και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια, με βασικό στόχο την εμβάθυνση και υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στις πέντε ηπείρους, ιδιαίτερα στον τομέα των συγγραφέων- λογοτεχνών, ποιητών και άλλων που ασχολούνται με τα Γράμματα και τις Τέχνες και έχουν ως σκοπό τη διάδοση και διαφύλαξη του ελληνικού βιβλίου και τη διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πέντε «Ανθολογίες της Ξενιτιάς», με τα έργα των μελών της.

Διαδώστε: