Ομογένεια
09 Ιουλίου, 2020

Σημαντική διάκριση για Έλληνα επιστήμονα της διασποράς

Διαδώστε:

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, καθηγητής Φυσικής του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, είναι ένας από τους τρεις πρώτους Ευρωπαίους επιστήμονες που τιμήθηκαν με μια νέα κατηγορία βραβείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ-ERC) σχετικά με τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην έρευνα.

Τα νέα βραβεία «ERC Public Engagement Research Awards 2020», τα οποία απονέμονται φέτος για πρώτη φορά, αποσκοπούν στο να αναδείξουν επιστήμονες που έχουν καταφέρει με το ερευνητικό έργο τους να εμπνεύσουν το ευρύ κοινό, πέρα από την απήχησή τους στην επιστημονική κοινότητα.

Μαζί με τον Κ. Νικολόπουλο βραβεύονται οι καθηγητές Άνα Ντέιβις (Κολέγιο Τρίνιτι Δουβλίνου) και Έρικ Βαν Σεμπίλε (Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης). Υποψήφιοι για βράβευση ήταν 138 υποψήφιοι φέτος, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνεται πλέον κάθε δύο χρόνια.

Ο Κ. Νικολόπουλος βραβεύθηκε στην επιμέρους κατηγορία «ευαισθητοποίησης του κοινού» (public outreach) χάρη στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΕ ερευνητικό πρόγραμμα ExclusiveHiggs.

Το εν λόγω πρόγραμμα εστίασε σε «διεπαφές» ανάμεσα στην επιστήμη και στην τέχνη (εκθέσεις, παραστάσεις χορού, εργαστήρια κ.α.), με στόχο να εκπαιδεύσει και παράλληλα να εμπνεύσει το κοινό, αλλά και τους καλλιτέχνες, προκειμένου να ενδιαφερθούν περισσότερο για την επιστημονική έρευνα, έτσι ώστε μέσα από τα έργα τους να επικοινωνούν επιστημονικές έννοιες ιδίως της σωματιδιακής φυσικής, με αφορμή την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.

Ο Κ. Νικολόπουλος είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας ATLAS στο CERN, η οποία μελετά πειραματικά το σωματίδιο Χιγκς, ενώ παράλληλα είναι μέλος της ομάδας NEWS-G που αναζητά τη σκοτεινή ύλη. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010, έκανε στη συνέχεια μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν των ΗΠΑ και από το 2012 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: