Ψηλά στη ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στα παιδιά της ομογένειας, όπως τόνισε, κατά την ομιλία του την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βλάσης ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα απόδημου Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας το κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας της Επιτροπής σε θέματα ομογένειας.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών στην καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων, η οποία θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού και θα προβάλλει την εικόνα ενός σύγχρονου, φιλικού προς τον πολίτη, κράτους. Ο κ. Βλάσης εστίασε στην πρόσφατη κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτησή του.
Ακολούθως, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια τομή στην οποία συνέκλιναν αρκετά κόμματα και μια πολύ καλή αρχή. Επεσήμανε, ωστόσο, τους περιορισμούς που υφίστανται, οι οποίοι δημιούργησαν προβληματισμό σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων της Διασποράς.
Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε, επίσης, στις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με άλλες χώρες για θέματα Αποδήμων, με έμφαση στη νεολαία και τον πολιτισμό. Στόχος των συνεργασιών είναι να ενισχυθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και να προωθηθεί μια θετική ατζέντα στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Υφυπουργός έκανε αναφορά στις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και στην εξέταση της δυνατότητας επέκτασής τους και με άλλες χώρες με μεγάλη Διασπορά.
Τέλος, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την προβολή της ελληνικής γλώσσας, την χαρτογράφηση των Ελλήνων του εξωτερικού και τη βράβευση επιφανών ομογενών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της ομογένειας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.