Συστηματικές διώξεις εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, καταγγέλλει η Ομόνοια Χειμάρρας, καλώντας την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει συμπεριφορές “που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές”. Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη γίνεται αναφορά στην δικαστική απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες που συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα), αλλά και στην καταδίκη του Μόντη Κολίλα για πρόκληση μίσους.
“Ο χρόνος που εκδόθηκαν οι αποφάσεις δεν είναι τυχαίος, εφόσον είμαστε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών αλλά και της απογραφής πληθυσμού. Οι δυο αυτές άδικες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αποφάσεων που έχουν ως σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων της Χειμάρρας, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν να εκφράσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές και εθνικές τους πεποιθήσεις” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ομόνοιας Χειμάρρας
Σήμερα, 16.03.2021 το Πρωτοδικείο Αυλώνας εξέδωσε απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες συμπατριώτες μας, οι οποίοι συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα) Χειμάρρας. Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν οι τρεις εκ των πέντε αθώοι, ενώ για τους υπόλοιπους δυο (Μανώλης Ζώτος, Γιώργος Σκούρας) αποφασίστηκε η μηνιαία παρουσία τους στο οικείο αστυνομικό τμήμα επι 16 μήνες, υπό την κατηγορία της παράνομης οικοδόμησης και παράνομης οργάνωσης συγκέντρωσης.
Η κατηγορία για παράνομη οικοδόμηση, συγκεκριμένα για την ανέγερση του σταυρού εντός του μοναστηριακού χώρου, την ώρα που στην περιοχή του Δήμου Χειμάρρας οι αυθαίρετες κατασκευές από τους καταπατητές οικοπέδων «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 η αλβανική δικαιοσύνη εξέδωσε καταδικαστική απόφαση 8,5 ετών φυλάκισης στον Χειμαρριώτη, Μόντη Κολίλα, με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Στον εν λόγω εορτασμό ο συμπατριώτης μας, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο. Το κατηγορητήριό του από το αλβανικό κράτος συνίσταται σε τρείς βασικές κατηγορίες: Πρόκληση μίσους και ταραχών, Διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων, Οργάνωση και Συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις.
Στην υπόθεση Κολίλα, οι κατηγορίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες, γιατί στο λόγο του δεν υπήρχε ούτε λέξη που να προκαλεί εθνικό μίσος και στην εκδήλωση δεν υπήρχε ουδεμία παράνομη πράξη.
Ο χρόνος που εκδόθηκαν οι αποφάσεις δεν είναι τυχαίος, εφόσον είμαστε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών αλλά και της απογραφής πληθυσμού. Οι δυο αυτές άδικες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αποφάσεων που έχουν ως σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων της Χειμάρρας, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν να εκφράσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές και εθνικές τους πεποιθήσεις.
Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τρόπους που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.