Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Άθως- παιδικά», σε επανέκδοση δύο όμορφα βιβλία της Άννας Ιακώβου.
Το Φως των Χριστουγέννων είναι η ιστορία του μικρού Φάνη, που ξυπνά και φέτος, μέρες των γιορτών, με τη μυρωδιά του καμένου ξύλου από το τζάκι και με τις ευωδίες από τα μελομακάρονα, το χριστόψωμο, τις δίπλες και τις τηγανίτες. Όλες οι ετοιμασίες έχουν γίνει. Αλλά οι γιορτές θα είναι διαφορετικές φέτος, χωρίς τη γιαγιά του, τη Μηλιά.
Στην πόλη σπίτια, δρόμοι και μαγαζιά στολισμένα με χιλιάδες μικρά, πολύχρωμα φωτάκια, που αναβοσβήνουν. Και το καντηλάκι στο προσκυνητάρι του αϊ-Γιώργη ποιος θα το ανάψει; Ο Φάνης θα πορευτεί σ΄ αυτό και θ΄ ανακαλύψει το αληθινό νόημα των εορτών.
Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τον κ. Γιώργο Λαγάνη Σέκερη και συνοδεύεται από cd με την αφήγηση της ιστορίας.
Ο «Αϊ-Βασίλης και ο δάσκαλος» διαδραματίζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σ΄ ένα χωριό. Το χωριό όμως είναι αναστατωμένο. Ένας λόγος του Βασιλάκη, καθώς μετρούσε τις εισπράξεις του από τα
Τι ήταν αυτό που τάραξε την ηρεμία του μικρού χωριού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;
Το βιβλίο της κ. Άννας Ιακώβου κυκλοφορεί με εικόνες της κ. Εύας Καραντινού. Συνοδεύεται από cd αλλά και από ένα ένθετο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο είναι η θεατρική απόδοση της ιστορίας. Υπάρχουν ρόλοι οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν σ΄ όλα τα παιδιά μιας τάξης και οι οδηγίες που δίνονται – ακόμη και σκηνοθετικές – το κάνουν εύκολο εργαλείο στα χέρια του/της εκπαιδευτικού.
«Χριστούγεννα είναι…» έχει τίτλο το βιβλίο της κ. Πολυξένης Βάκου Σαλωνίδου, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στις σελίδες του περιέχονται “γλυκές” απαντήσεις στο παιδικό ερώτημα: «Τι είναι Χριστούγεννα;»
Χριστούγεννα είναι, βέβαια, η Γέννησης του Χριστού από τη γλυκιά μας Παναγίτσα, αλλά Χριστούγεννα είναι και να χαρίσεις ένα από τα παιχνίδια σου σ΄ ένα φτωχό παιδάκι. Χριστούγεννα είναι τα αγγελούδια που έψαλλαν πάνω από τη φάτνη, αλλά Χριστούγεννα είναι και να παίζεις αγαπημένα με τους φίλους σου, χωρίς να μαλώνεις.
Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τη συγγραφέα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θύρα».
Αλλά δεν υπάρχουν μόνο τα βιβλία για τα Χριστούγεννα.
Το βιβλίο «Νερό Νεράκι, Κάθε σταγόνα και ταξίδι» της κ. Ηρώς Παπαδοπούλου απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέσα από στίχους που έχουν σχέση με το νερό ο μικρός αναγνώστης, με τη βοήθεια των εικόνων της κ. Αγγελικής Δελεχά, μαθαίνει ότι το νερό μας ξεδιψάει αλλά και μας ταξιδεύει, κάνει τα ρούχα μας να λάμπουν, ποτίζει τα λουλούδια μας, μας αγκαλιάζει όταν βουτάμε μέσα του, στολίζει τη σημαία μας, μας κάνει χριστιανούς μα πού και πού στάζει και στα μάγουλά μας.
Τις σελίδες που απευθύνονται στα μικρά παιδιά ακολουθούν σελίδες ενός οδηγού με επιλεγμένα βιβλία και δραστηριότητες, θεματολογικές συζητήσεις, τραγούδια και δραματοποιήσεις. Αυτά γίνονται πιο εύκολα με τη βοήθεια του cd που συνοδεύει το βιβλίο. Περιέχει τις αφηγήσεις των στίχων σε θεατρική διαλογική μορφή, ένα αρχείο για παιχνίδι με αναγνώριση ήχων και το γνωστό τραγουδάκι «Ένας νερό κυρα-Βαγγελιώ».
Το βιβλίο συνοδεύεται και από μια αφισέτα με την παράσταση του κύκλου του νερού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θύρα».
Η κ. Μυρσίνη Βιγγοπούλου, η γιαγιά Μυρσίνη, σκύβει με αγάπη πάνω στα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας και μέσα από τη διασκεδαστική ιστορία «Ο Νικόλας στο θρανίο» τα βοηθάει να κάνουν τη μάθηση παιχνίδι. Με έναν χαρούμενο τρόπο ανακαλύπτουν τον θησαυρό που κρύβει η ελληνική γλώσσα και πώς θα την κατακτήσουν σιγά-σιγά.
Έτσι, μετά την ιστορία του μικρού Νικόλα, ακολουθούν σελίδες με έμμετρα κειμενάκια, που φέρνουν σε ευχάριστη επαφή τα παιδιά με τα μέρη του λόγου της γραμματικής. Η εικονογράφηση είναι της κ. Αγγελικής Δελεχά και της κ. Τέτης Σώλου. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα έντυπο σχολικού προγράμματος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θύρα».
Η Ταγαρού ήταν ένα φορτηγό-λεωφορείο (φορτολεωφορείο το αποκαλεί η κ. Άννα Ιακώβου), που στα μεταπολεμικά χρόνια εκτελούσε το δρομολόγιο Βλαχοκερασιά-Τρίπολη, στην Αρκαδία της Πελοποννήσου. Το όνομά του το πήρε από τα ταγάρια που μετέφερε σε γάντζους που είχε περιμετρικά, και τους οποίους κρεμούσαν και έστελναν οι κάτοικοι του χωριού στα παιδιά τους που πήγαιναν σχολείο στην Τρίπολη.
Γύρω από αυτό το πραγματικό γεγονός περιστρέφεται η ιστορία που πλάθει η κ. Άννα Ιακώβου. Το μικρό χωριό δεν έχει γυμνάσιο και τα παιδιά πρέπει να πάνε στην Τρίπολη για να μάθουν γράμματα. Με την Ταγαρού κάθε μέρα οι μανάδες στέλνουν φαγητό μέσα σε υφαντά ταγάρια στα ξενιτεμένα τους παιδιά, βάζοντας μαζί και λίγη από τη μυρωδιά του σπιτιού τους, που εκείνα τόσο νοσταλγούν.
Το βιβλίο, με εικόνες της κ. Εύας Καραντινού, συνοδεύεται από ένα μεγάλο φύλλο κατασκευής με το πατρόν της Ταγαρούς, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θύρα».