Τριάντα τέσσερις (34) μαθητές και δεκαέξι (16) εκπαιδευτικοί από σχολεία τριών χωρών επισκέφθηκαν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ERASMUS+», το οποίο αφορά την ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών και η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Αρχικά επισκέφθηκαν το τζαμί της πόλης, όπου η Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη τους ξενάγησε στο μνημείο, αναφέρθηκε στην ιστορία του αλλά και στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Οθωμανών στην πόλη έως την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος υποδέχθηκε τους μαθητές από το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας και σχολεία της Πολωνίας και της Τουρκίας, με τους συνοδούς καθηγητές τους, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας. Τους καλωσόρισε εγκάρδια στην Ιεράπετρα, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, ως μία από τις εννέα Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, και τόνισε την ιδιαίτερη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αφού αναφέρθηκε στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, μίλησε για την ιστορία του ναού, που ανεγέρθηκε το 1856 σε ερείπια παλαιότερου ναού και εκ βάθρων συντηρήθηκε το έτος 2000. Επίσης, ο Σεβ. αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, όπως τα κιονόκρανα που προέρχονται από την αρχαία Ιεράπετρα της ελληνιστικής περιόδου και ευχήθηκε σε όλους να έχουν ευχάριστη και ωφέλιμη η διαμονή στην Ιεράπετρα.
Στη συνέχεια οι μαθητές από την Πολωνία, την Τουρκία και το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, αφού περπάτησαν μαζί με τον Σεβ. κ. Κύριλλο και τους συνοδούς καθηγητές τους έφθασαν μέσω της παραλιακού πεζόδρομου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», ο Σεβ. τους μίλησε για τις εκκλησιαστικές τέχνες της Αγιογραφίας, του Ψηφιδωτού και της Βυζαντινής Μουσικής, και τον αναγωγικό χαρακτήρα τους, επισημαίνοντας ότι και τρεις αυτές ιερές τέχνες διδάσκονται στις αντίστοιχες σχολές της Ι. Μητροπόλεως. Ακολούθως, έδωσε τον λόγο στον Αγιογράφο και δάσκαλο του Ψηφιδωτού στη Σχολή της Ι. Μητροπόλεως στην Ιεράπετρα κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ψηφιδωτού και παρουσίασε τη διαδικασία δημιουργίας ενός ψηφιδωτού, την οποία τα παιδιά και οι συνοδοί τους παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον.
Ακολούθησε η μετάβαση στο παρακείμενο «Κέντρο Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, όπου ομάδα της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» της Ιεράς Μητροπόλεως, με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Αρώνη απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.Ακολούθησε δείπνο προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κατά το οποίο αποδόθηκαν Μικρασιατικά τραγούδια από τον κ. Ιωάννη Αρώνη καθώς και κρητικά τραγούδια που έπαιξαν ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί) και ο συνεργάτης του κ. Βαγγέλης Φανουράκης (λαούτο), ενώ οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και των εκπαιδευτικών από τα σχολεία των τριών χωρών, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη για την υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία του.
Από το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας συνοδοί καθηγητές, που συντόνισαν το πρόγραμμα, ήταν η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σοφία Κονταξάκη και οι εκπαιδευτικοί κ. Ξυλούρη Ελένη, κ. Δρετάκη Δέσποινα, κ. Χαρίτου Αμαλία, κ. Πουλής Γεώργιος, κ. Φανουράκης Ιωάννης, κ. Ιωάννου Πανδώρα και κ. Αρβανιτίδης Γεώργιος.