Ο Ιερισσού Θεόκλητος μίλησε σε μαθητές Γυμνασίου με θέμα τη δημιουργία
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος είχε τη μεγάλη χαρά να συναντηθεί με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξεως Γυμνασίου Αρναίας στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, όπου και η έδρα του, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 6ης Απριλίου.
Για τη συνάντηση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ίδιοι οι μαθητές με τους καθηγητές τους, οι οποίοι μάλιστα τους συνόδευαν. Πρόκειται για τις καθηγήτριες κες Ακυλίνα Βουρνίτη και Ευαγγελία Τουλίγκου, φιλολόγους ελληνικής και αγγλικής γλώσσης αντιστοίχως, και τον θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Χιούτη.
Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος με τους καθηγητές αυτούς διατηρεί πνευματική σχέση και φιλία από ετών.
Το κλίμα ήταν πολύ θερμό και η συνάντηση απέβη επωφελής για τα παιδιά και αιτία χαράς για τον Δεσπότη μας. Κατ’ αρχήν τα παιδιά ξενάγησε ιστορικά και θεολογικά στον Ναό ο Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τρικκαλιώτης, Εφημέριος του Ιερού Ναού με γενέτειρα την Αρναία. Και τούτο, για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορική διαδρομή της πίστεως του Χριστού στη Χαλκδική και δη στην έδρα της Μητρόπολης.
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος μίλησε επ’ ολίγον στα παιδιά με θέμα τη δημιουργία, την ψυχοσωματική οντότητα και το θεοΐδρυτο της ανθρώπινης προσωπικότητας. Τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι θεοΐδρυτος, ότι είναι διφυής από ύλη και πνεύμα, ότι υπάρχει γιατί το θέλει ο Θεός, ο Πλάστης και Δημιουργός του και κυρίως ότι είναι η κορωνίδα της υλικοπνευματικής δημιουργίας με ρίζες στο χώμα και στον ουρανό.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι προικισμένη με θεϊκά προσόντα (κατ’ εικόνα) και φτιαγμένη να έχει ως προορισμό την κοινωνία και ένωση με τον Θεό και Πλάστη του (καθ’ ομοίωσιν). Πολλές οι αναφορές στο εβραϊκό πρωτότυπο (Μασωριτικό – Εβραίικό κείμενο), αλλά και στη μετάφραση των Εβδομήκοντα του Ιερού Βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης.
Στη συνέχεια υπεβλήθησαν ερωτήσεις σε μεγάλο αριθμό από τους καθηγητές και τα παιδιά στον Επίσκοπό μας, οι οποίες αφορούσαν τόσο την ανθρώπινη προσωπικότητα ως ελεύθερη υπόσταση, όσο και τη σχέση Εκκλησίας- Πολιτείας κατά τη Βυζαντινή περίοδο της Ρωμιοσύνης μέχρι και σήμερα.
Εντύπωση έκαναν οι ερωτήσεις περί της ισότητας ή ισοτιμίας άνδρα και γυναίκας και ακόμα οι επισημάνσεις του Σεβασμιωτάτου περί καισαροπαπισμού και παποκαισαρισμού μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας στο Βυζάντιο και σήμερα.
Δηλαδή, τις εναγώνιες προσπάθειες της Πολιτείας να καθυποτάξei την Εκκλησία και να την καταστήσei θεραπαινίδα της, και εξ αντιθέτου τον αγώνα του παπισμού να επιβληθεί στην Πολιτεία ως πηγή της Εκκλησιαστικής και Κοσμικής εξουσίας (Κράτος Βατικανού και Αλάθητο του Πάπα).
Πριν να φύγουν τα παιδιά χάρισαν στον Δεσπότη μία φωτογραφία από το σχολείο τους και μία πένα για να υπογράφει αυθεντικά τα εκκλησιαστικά του έγγραφα, και ο Σεβασμιώτατος δώρισε σε παιδιά και καθηγητές από ένα βιβλίο και ένα χυμό για να ξεδιψάσουν!
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.