Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Αυγούστου 2022 τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου εξελίσσεται η Στ’ κατασκηνωτική περίοδος (αγοριών Λυκείου) .
Εκεί τον υποδέχθηκαν ο αρχηγός Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ο υπαρχηγός Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος-Εφημέριος-Ιεροκήρυκας, τα λαϊκά στελέχη και οι κατασκηνωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην αγιογραφική μελέτη, στον Ι. Ναό Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Ολυμπιάδος της Διακονίσσης, όπου ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε διδακτικά τα ζητήματα της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Αναστάσεως, στα οποία τα παιδιά εμβάθυναν με τις σχετικές ερωτήσεις τους και εποικοδομητικό διάλογο με τον Επίσκοπό τους.
Την Κυριακή το πρωί εκεί, στον Ι. Ναό της Κατασκήνωσης, τελέσθηκε ο Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, με συλλειτουργούς τον π. Αιμιλιανό και τον π. Ιωάννη, με την αθρόα συμμετοχή όλων των κατασκηνωτών, που κατάλληλα προετοιμασμένοι και έχοντας προσέλθει την προηγουμένη στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, που διηκόνησαν οι δύο Ιερείς, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Ο Σεβασμιώτατος, λίγο πριν την απόλυση, ανέπτυξε ερμηνευτικά την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Ματθ. 17, 14-23).
Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος γευμάτισε με τα παιδιά της Κατασκήνωσης, όπου ο π. Αιμιλιανός, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, παρουσίασε τα στελέχη και τις ομάδες, περιέγραψε την καθημερινότητα και την εφετινή στοχοθεσία, τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους τόπους που, εκατό χρόνια μετά, ονομάζονται αλησμόνητες πατρίδες.
Αμέσως μετά, στελέχη και κατασκηνωτές παρουσίασαν, με κείμενα, εικόνες και τραγούδια, εκδήλωση μνήμης στη Μικρασιατική Καταστροφή, αποσπώντας τα συγχαρητήρια όλων.
Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας, συνεχάρη τον αρχηγό π. Αιμιλιανό, όλα τα στελέχη και τα παιδιά και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους και την απόλαυση ενός χώρου, που φτιάχτηκε από όλα τα μέλη της Εκκλησίας για τους νέους, αλλά επεσήμανε και την σημαντικότητα της γνώσης της Ιστορίας και της διατήρησης της μνήμης, ως θεμέλιο της ταυτότητάς μας.