“Το διαδίκτυο, τα παιδιά μας κι εμείς – ο ρόλος του Κατηχητή”
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.
Ως κεντρικό θέμα του Σεμιναριακού κύκλου ορίστηκαν οι: “Σύγχρονοι προβληματισμοί για την Κατήχηση”, αποτελούμενου από δώδεκα αυτοτελείς σεμιναριακές εισηγήσεις. Οι Κατηχητές υποστήριξαν με θέρμη αυτή τη νέα προσπάθεια του Ιδρύματος Νεότητος για τη σύγχρονη Εκπαίδευση μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, αφού με αυτό τον εξ αποστάσεως τρόπο συνδέθηκαν διαδικτυακά 60 στελέχη Νεότητας από ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ι. Μητροπόλεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Την έναρξη του Σεμιναρίου χαιρέτησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε.) και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος ενθάρρυνε και συντέλεσε καθοριστικά στην υλοποίηση της μετάβασης από τη δια ζώσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιμόρφωση, αξιοποιώντας δημιουργικά -λόγω των δυσμενών συγκυριών εν μέσω της πανδημίας- τη νέα αυτή τεχνολογική δυνατότητα.
Στην πρώτη σεμιναριακή εισήγηση με θέμα: “Το διαδίκτυο, τα παιδιά μας κι εμείς – ο ρόλος του Κατηχητή” η κ. Γωγώ Σταματοπούλου (Εκπαιδευτικός, M. Ed. Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Δυτ. Αττικής, συνεργάτιδα του saferinternet4kids) μίλησε για τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη που μπορεί να παρέχει η λανθασμένη ή ορθή, αντίστοιχα, χρήση του διαδικτύου. Η ομιλήτρια τόνισε τον σημαντικό ρόλο όλων εμάς, οι οποίοι καλούμαστε να ενθαρρύνουμε τη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, μελέτη, διασκέδαση, εξεύρεση πληροφοριών υπεύθυνα, ενημερωμένα και επάγρυπνα. Οφείλουμε, σημείωσε, να αντισταθμίζουμε τον φόβο του τεχνολογικού αναλφαβητισμού με την εμπειρία ζωής και την αναπτυγμένη κριτική σκέψη, πάντα με τη συνδρομή κάποιου καταρτισμένου προσώπου.
Συν τοις άλλοις η κ. Σταματοπούλου αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της ενημέρωσης αναφορικά με τον σημαντικό ρόλο των Κατηχητών, οι οποίοι είναι:
– Η προσαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας (εξ αποστάσεως).
– Η ενδυνάμωση των μαθητών μας με τον Λόγο του Θεού.
– Η εκμάθηση κανόνων σωστής συμπεριφοράς και στον εικονικό και στον πραγματικό κόσμο.
-Η εκμάθηση των κινδύνων του διαδικτύου.
– Η υιοθέτηση καλών πρακτικών και η αναζήτηση διαδραστικών και συμμετοχικών εργαλείων.
Ακολούθησε ένας γόνιμος διαδικτυακός διάλογος μεταξύ της ομιλήτριας και των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους ή και να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις αναφορικά με όσα ειπώθηκαν στην κεντρική εισήγηση.
Το νέο διαδικτυακό ραντεβού ορίστηκε συν Θεώ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, για τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου με ομιλήτριες την κ. Φιλίππα Τουμπακάρη (Εκπαιδευτικό – Κατηχήτρια) και την κ. Φιλίππα Καγκή (Νηπιαγωγό – Θεολόγο), οι οποίες θα αναπτύξουν το θέμα: “Η Χριστιανική αγωγή στη νηπιακή και στην παιδική ηλικία”.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.