Ομογένεια
19 Νοεμβρίου, 2018

Άγκυρα: Η συμβολή των Ρωμιών κατά την Οθωμανική και Ρεπουμπλικανική περίοδο

Διαδώστε:

Με προτροπή της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στην Άγκυρα έκθεση με θέμα «Παραδείγματα από την πολλαπλή συμβολή των Ρωμιών της Πόλης και της Ανατολής την Οθωμανική και Ρεπουμπλικανική περίοδο».

Από την Αθήνα μεταφέρθηκαν 92 πίνακες, οι οποίοι αναρτήθηκαν μαζί με έντυπο υλικό στην αίθουσα εκθέσεων της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Άγκυρας. Η διοργάνωση κάλυπτε θέματα αρχιτεκτονικής (από όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης), διπλωματίας και δημόσιας διοίκησης, βιομηχανίας, οικονομίας και ιατρικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαίρετη προσφορά του γιατρού Μάρκου Πιτσιπιού πασά.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν και δυο ημερίδες στην τουρκική γλώσσα. Η πρώτη, με θέμα «Η πολλαπλή συμβολή των Ρωμιών της Πόλης και της Ανατολής την Οθωμανική και Ρεπουμπλικανική περίοδο», διοργανώθηκε την ημέρα των εγκαινίων. Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης), ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του προπάππου του Μάρκου Πιτσιπιού πασά, ο Νικόλαος Ουζούνογλου (καθ. ΕΜΠ) με θέμα «Οι αγώνες των Ρωμιών δημοσιογράφων υπέρ των ελευθεριών και της δημοκρατίας», ενώ στις κοινωνικές επιδράσεις της ρωμαίικης κοινότητας της Καππαδοκίας αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας Αλί Φουάτ Τεκ. Στην πρώτη αυτή ημερίδα το παρών έδωσαν οι πρέσβεις της Ελληνικής Δημοκρατίας Πέτρος Μαυροειδής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρίστιαν Μπέργκερ, ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας Συμεών Τέγος, αντιπροσωπείες ΜΚΟ υπεράσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου της Άγκυρας, ο καθηγητής Μπασκίν Οράν και ο δρ Ισμαήλ Μπεσικτσί.

Η δεύτερη ημερίδα διοργανώθηκε την τελευταία ημέρα της έκθεσης και είχε θέμα «Ιστορικές όψεις της κοινότητας των Ρωμιών της Ανατολής και της Πόλης». Σε αυτήν μίλησαν ο αρχιτέκτονας Κορχάν Γκιουμούς που ανέλυσε τη σημασία της διάσωσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Αλκάν με θέμα «Σημειώσεις επί των ρωμαίικων σωματείων της οθωμανικής περιόδου». Τέλος, ο Νικόλαος Ουζούνογλου ανέπτυξε τη δραστηριότητα και τη συμβολή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως στον κλάδο των θετικών επιστημών.

ΠΗΓΗ: http://www.pontos-news.gr

Διαδώστε: