Αγιασμός των Υδάτων στη Μελβούρνη, με το νου στους πυροπαθείς της Αυστραλίας
Σε μια ηλιόλουστη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη Τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων στην προβλήτα Princes Pier, το σημείο της πόλης της Μελβούρνης, που φέρνει πολλές συγκινήσεις στους Έλληνες μετανάστες. Και ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι που είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Tο σημείο αυτό της πόλης της Μελβούρνης, φέρνει σύμφωνα με το www.sbs.com πολλές αναμνήσεις στους Έλληνες μετανάστες.
Μια προβλήτα φορτωμένη με μνήμες για χιλιάδες Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς, αφού σε αυτό το σημείο αγκυροβολούσαν για δεκαετίες καράβια όπως το “Πατρίς”, το “Ελληνίς” και άλλα καράβια που από τον Πειραιά μετέφεραν εδώ τους χιλιάδες ΈλλΗνες και τις χιλιάδες Ελληνίδες από την γενέτειρα.
Συνολικά 735,000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι αυτό, από το 1947 ως το 1980.
Η περιοχή αυτή κατοικείται συνεχώς εδώ και 40,000 χρόνια από τους Ιθαγενείς Αυστραλούς της φυλής Bunurong, που από το 1999 έχουν αναγνωριστεί και επισήμως ως οι Παραδοσιακοί Κτήτορες της περιοχής.
Αγιασμός των Υδάτων
Της δέησης των υδάτων χοροστάτησε ο Θεοφιλεστάτος βοηθού Επισκόπου Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ όπως και ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της νροσυστάτου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote, πάτερ Ευμένιος Βασιλόπουλος.
25 άτομα βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό από ένα πλοιάριο το οποίο έπλευσε από την παραθαλάσσια πόλη Geelong, 70 χιλιόμετρα από τη Μελβούρνη.
Ωστόσο, τρία ακόμα άτομα άρχισαν να κολυμπούν προς το σταυρό από σημείο της προβλήτας και σε απόσταση κοντινότερη απ’ ό,τι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.
Τον σταυρό τελικά έπιασε ο 20χρονος Ευστράτιος Μανιός, από την Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας. Ο νεαρός, που διαμένει στο προάστιο Brighton, μετακόμισε με την οικογένεια του στη Μελβούρνη πριν από πέντε εβδομάδες και μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματά του.
“Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι όμορφα που είναι και η οικογένειά μου εδώ και νοιώθει περήφανη για μένα”.
Επίσημοι που παραβρέθηκαν στον αγιασμό των υδάτων
Την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γερουσιαστής David Van και την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση ο ομογενής βουλευτής Μαρία Βαμβακινού.
Την κυβέρνηση της Βικτώριας και τον πρωθυπουργό της Πολιτείας εκπροσώπησε ο ομογενής βουλευτής Νίκος Στάικος.
Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτρης Μιχαλόπουλος.
H καθιερωμένη αυτή εκδήλωση μετά από τον καθαγιασμό των υδάτων, είχε και χαρακτήρα φιλανθρωπικό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κεντρική Επιτροπή Νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συγκέντρωσε χρήματα, από τις ευγενικές δωρεές των συμμετεχόντων, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.
Στην εκδήλωση προεξείχαν το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Εστίας που παρουσίασαν το ρώμενο των Μωμόγερων.
Το άλλο χορευτικό δρώμενο ήταν της Σχολής Μανασή. Φέτος, η ομάδα του κ. Μανασή έφερε στον χώρο του παλιού λιμανιού της Μελβούρνης, το έθιμο με τις καμήλες Καμήλες και τους Ντιβιτζήδες.
Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.