ΑΣΤΟΡΙΑ: Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού γιόρτασε τα 45 χρόνια
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΚΑΤΣΑΓΕΩΡΓΗ
Ξαναγίναμε Ελληνες! Το Σάββατο 6 Απριλίου, ένα κατάμεστο από ομογενείς θέατρο ένοιωσε την Ελλάδα να πάλλεται μέσα στο αμφιθέατρο του «Frank Sinatra School of the Arts» στην Αστόρια, από τραγούδια και χορούς. Πλήθος κόσμου ήρθε να παρακολουθήσει τη συναυλία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που συμπλήρωσε τα 45 χρόνια δημιουργικής προσφοράς στον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΕΠ εκατόν πενήντα (150) νέοι άνθρωποι και παιδιά έλαβαν μέρος σε ένα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και χορευτική μας παράδοση, που τόνωσε ιδιαίτερα τους θεατές, γιατί διαπίστωσαν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουμε χάσει τον εθνικό μας προσανατολισμό και την πίστη μας στη συνέχεια της πατρίδας.
Το ΚΕΠ έχει βάλει γερά θεμέλια στις ρίζες της φυλής μας και βρίσκει πάντα τον τρόπο να αναδεικνύει την εθνική σπουδαιότητα της ελληνικής παράδοσης.
Με καλεσμένους αυτή τη φορά τον τραγουδοποιό και συνθέτη Θοδωρή Κοτονιά από την Ελλάδα, τον Τάσο Παπαϊωάννου και την Μακαρία Ψιλιτέλη Καζάκου, αγαπημένους καλλιτέχνες της Ομογένειας και πλαισιωμένους από την παιδική χορωδία Αγ. Δημητρίου, το Hellenic Root Foundation, τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί», τον Σύλλογο Κρητών «Μίνως» και τον Σύλλογο Κρητών «Η Ομόνοια», το ΚΕΠ άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του.
Ο διευθυντής του, Ηρακλής Κρεμμύδας, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους κατά την έναρξη του προγράμματος με θερμά λόγια από τα οποία σας παραθέτω αποσπάσματα: «Παντρέψαμε το μεράκι με την τρέλα. Τολμήσαμε να φέρουμε στη σκηνή 150 ανθρώπους, όλοι δικά μας παιδιά. Ετσι θα τιμήσουμε τα παιδιά μας που θα είναι οι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στα επόμενα χρόνια. Είμαστε η μοναδική χώρα, που αλλού είναι η ιστορία της, αλλού τα παιδιά της, αλλού ο πληθυσμός της. Πήγα προχτές σε ένα μουσείο με τους φιλοξενούμενους. Μας ρώτησαν σε τι γλώσσα θέλαμε το πρόγραμμα. Ζητήσαμε ελληνικά. ‘Δεν έχουμε ελληνικά’. ‘Μα όλα τα κτερίσματα σχεδόν είναι ελληνικά. Πώς είναι δυνατόν να μην έχετε ελληνικά;’. ‘Ναι! αλλά δεν έχουμε ελληνικά’. Πιστέψτε με, αν δεν ντρεπόμουν, θα έβαζα τα κλάματα».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το «Ρουμπαλιά – Γαρουφαλιά» και την «Ψαροπούλα» από την παιδική χορωδία του Αγίου Δημητρίου, η οποία ήταν εντυπωσιακά εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη από τον εξαιρετικό μουσικό και δάσκαλο, Βαγγέλη Χαζίρογλου. Συνεχίστηκε με την ευγενική παρουσία του Τάσου Παπαϊωάννου, που ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία το τραγούδι «Στο ‘πα και στο ξαναλέω», ενώ το χορευτικό συγκρότημα Hellenic Root Foundation, προλόγισε με ένα αντρίκιο τσάμικο την είσοδο του επίσημα προσκεκλημένου καλλιτέχνη, Θοδωρή Κοτονιά, ο οποίος αφιέρωσε το τραγούδι «Το κλειδί», που τον έκανε γνωστό στο κοινό.
Η βραδιά συνεχίστηκε με την εναλλαγή των τραγουδιών από τα χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία εντυπωσίασαν με τις παραδοσιακές στολές και τις χορευτικές τους ικανότητες. Οι Ποντιακοί χοροί με τον δυναμισμό τους, οι Κρητικοί με την ανδρειοσύνη τους, οι νησιώτικοι με τη φινέτσα τους και το παιδικό χορευτικό τμήμα ξεσήκωσαν τους θεατές σε θερμά χειροκροτήματα.
Οι επιτυχίες του Θοδωρή Κοτονιά, όπως η «Ανοιξη», «Το Τάμα», ο «Θιός», βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους ομογενείς και η παρουσία του μαζί με την αισθαντική φωνή του απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα.
Η Μακαρία Ψιλιτέλη Καζάκου συνεπήρε το κοινό με το «Τζιβαέρι», ενώ ο Ηλίας Μακρινός τραγούδησε πολύ όμορφα ένα αγαπημένο τραγούδι, που έγραψε ο Θοδωρής Κοτονιάς, το «Μπαλόνι». Το πλούσιο πρόγραμμα κράτησε σχεδόν 3 ώρες, όπου κανείς δεν είχε διάθεση να φύγει, συνεπαρμένος από τις ζεστές ερμηνείες των καλλιτεχνών που τίμησαν την παράδοσή μας, τραγουδώντας αγαπημένα από όλους τραγούδια, όπως το «Γιασεμί μου», «Της πικροδάφνης τον Ανθό», «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», «Μια παντρεμένη αγαπώ» και πολλά άλλα.
Οι μουσικοί Αρετή Γιοβάνου-πιάνο και ενορχήστρωση, ο Γιώργος Μανιάτης-ντραμς, ο Αγγελος Παπαδάτος-κοντραμπάσο, ο Γιώργος Στάθος-κλαρίνο, ο Κώστας Τσουκαλάς-κιθάρα και ο Damian Duda-βιολι, συνόδευσαν τους καλλιτέχνες και τα χορευτικά συγκροτήματα με τη δέουσα σεμνότητα και μέτρο που απαιτεί ο παραδοσιακός ήχος αλλά και με ροκ εξάρσεις, που τόνωναν την ηρεμία του φυσικού ήχου.
Τη βραδιά τίμησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικαίας κ.κ. Απόστολος Κουφαλλάκης, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγ. Δημητρίου κ. Παπαζαφειρόπουλος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος Βαντέκ, η κα Τσομπανάκη και πολλοί άλλοι.
Ο Θοδωρής Κοτονιάς, λίγο πριν κλείσει η βραδιά, αφιέρωσε ένα δικό του πολύ αγαπημένο και επίκαιρο τραγούδι στους ομογενείς με τον τίτλο «Μάνα Γη», που ζωντάνεψε την πίστη στη διατήρηση των κεκτημένων μας. «Δεν έχει τίποτα χαθεί, τίποτα δεν τελειώνει, μονάχα ένας να σωθεί, όλο τον κόσμο σώνει».
Φωτογραφίες: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.