Δράσεις της Ομογένειας για διεθνοποίηση της Γενοκτονίας
Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στις 25 Ιανουαρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από το Eastern Mediterranean Business Cultural Alliance (EMBC) σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της ΑΧΕΠΑ. Ομιλητές ήταν ο δρ Πίτερ Σταυριανίδης («Μικρά Ασία: Ένα ταξίδι στη δόξα, στην παράδοση και στη Γενοκτονία»), ο πρόεδρος της EMBC Λούις Κάτσος («Τα 30 χρόνια της Γενοκτονίας των χριστιανών: 1894-1924») και ο ύπατος πρόεδρος των «Γιων του Περικλή» Πολ Παυλάκος («Διασφαλίζοντας το “Ποτέ ξανά” – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στις προσπάθειες αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων»).
«Όραμα και αποστολή μας είναι να μάθουμε από την ιστορία. Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν τα ίδια λάθη, πρέπει να διδαχθούμε από αυτά.
»Θεωρώ ότι μαθαίνοντας την ιστορία και διδάσκοντάς την, η νεότερη γενιά θα βοηθήσει τον ελληνισμό να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει», τόνισε στην εισήγησή του ο δρ Πίτερ Σταυριανίδης.
Από τη μεριά του ο Λούις Κάτσος επέλεξε να τονίσει την ανάγκη που υπάρχει να «εκπαιδευτεί» το αμερικανικό κοινό. «Πρέπει να κάνουμε γνωστή την ιστορία, αλλά πρέπει και να καταλάβουμε ότι είναι μια διαρκής διαδικασία. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί η Γενοκτονία θα συνεχιστεί, κι εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της», εξήγησε.
Εκπροσωπώντας τη νεότερη γενιά, ο Πολ Παυλάκος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για κάτι το οποίο τους αφορά όλους. «Δεν ήταν μια τοπική γενοκτονία. Ήταν εναντίον των Ελλήνων και των χριστιανών. Συνέβη σε εμάς τους Έλληνες. Ήταν μια κοινή και συλλογική απόφαση να εξαλειφθεί μια ολόκληρη κουλτούρα και μια συγκεκριμένη θρησκεία», ανέφερε, και υποστήριξε ότι η ελληνική κοινότητα ενωμένη πρέπει να διεκδικήσει σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, και κυρίως ότι δεν θα επαναληφθεί.
Στη συζήτηση της Φιλαδέλφειας το παρών έδωσε και η Τερέζα Γεριμγιάν, εκπροσωπώντας την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής. Αναφερόμενη στα ψηφίσματα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, επισήμανε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, όχι μόνο των ενωμένων Αρμενίων αλλά και των Ελλήνων.
«Είναι κοινή η ιστορία των Αρμενίων και των Ελλήνων, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παλέψουμε μαζί γι’ αυτόν το σκοπό», πρόσθεσε.
Παίρνοντας το λόγο, ο Κορνήλιος Αναστασιάδης, πρόεδρος του τμήματος «Ηρακλής-Σπάρτη» Ζώνη 26 της ΑΧΕΠΑ, ανέφερε με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς τι συνέβη στην οικογένειά του και στον ίδιο, είτε πρόκειται για Έλληνα είτε για Αρμένιο είτε για Ασσύριο. «Είναι υποχρέωσή μας –στους δικούς μας αλλά και στον ελληνισμό– να παλεύουμε για την ευαισθητοποίηση, να συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνομε το κοινό για αυτήν τη μαύρη σελίδα της ιστορίας με υπαίτιους τους Τούρκους. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας», πρόσθεσε.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης, ο οποίος επέλεξε να τονίσει τη στενή συνεργασία που υπήρξε με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής για την προώθηση στη Γερουσία του ψηφίσματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», εξήγησε. Ακόμα, πρόσθεσε ότι η ΑΧΕΠΑ δημιουργεί με πράξεις τους ηγέτες του αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον του ελληνισμού διαγράφεται λαμπρό. «Η ελληνική κοινότητα δεν θα σταματήσει να εργάζεται για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων/χριστιανών, επιδιώκοντας τη συμμετοχή όλων των πρόληψη [σ.σ.: τέτοιων εγκλημάτων]», κατέληξε.
Πηγή: pontos-news.gr με πληροφορίες από το hellenicnews.com
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.