Ομογένεια
18 Ιανουαρίου, 2023

Ελληνίδα φυσικός διέπρεψε στον Καναδά – Βραβεύτηκε για τα καινοτόμα πειράματά της

Διαδώστε:

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος “Aristarchus Chair” στο Perimeter Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Καναδά, τιμήθηκε πρόσφατα για το έργο της στην υποατομική φυσική.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη έλαβε το μετάλλιο CAP-TRIUMF Vogt Medal for Contributions to Subatomic Physics του 2022, σε αναγνώριση της «καινοτόμου συμβολής της σε πλήθος τομέων της θεμελιώδους φυσικής». Δεν είναι η πρώτη φορά που τιμάται το έργο της στο Perimeter Institute.

Το 2016, απέσπασε το υψηλού κύρους βραβείο Φυσικής New Horizons (Νέοι Ορίζοντες), ένα βραβείο 100.000 δολαρίων που αναγνωρίζει εξαιρετικά υποσχόμενους νέους ερευνητές, όπως η κ. Αρβανιτάκη. «Ο τομέας της έρευνάς μου, που περιλαμβάνει πειράματα μικροσωματιδίων, είναι σχετικά νέος, οπότε είναι ευχάριστο να λαμβάνει αυτού του είδους την αναγνώριση από την κοινότητα της Φυσικής», είχε δηλώσει τότε η ίδια.

Η κ. Αρβανιτάκη εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Perimeter το 2014, αφού απέκτησε προπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η έρευνά της είναι ευρεία και διεπιστημονική, δοκιμάζοντας θεωρίες που βρίσκονται πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, συμπεριλαμβανομένης της υπερσυμμετρίας, της σκοτεινής ύλης και των επιπλέον διαστάσεων.

«Το Perimeter προσέλαβε την Ασημίνα ακριβώς επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιώδους φυσικής χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Perimeter Νέιλ Τούροκ (Neil Turok).

Το Perimeter Institute είναι ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στη θεωρητική φυσική, που βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έχουν συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων, όπως στη λήψη της πρώτης φωτογραφίας μίας μαύρης τρύπας. Επιπλέον, το ΙΣΝ με σημαντική δωρεά προς το Ινστιτούτο, η οποία ανακοινώθηκε το 2016, υποστήριξε τη δημιουργία μίας νέας έδρας. Η έδρα ονομάστηκε προς τιμήν του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού, ο οποίος πρότεινε το πρώτο γνωστό ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.

Το 2016 μάλιστα ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του ΙΣΝ, είχε δηλώσει: «Είναι τιμή μας να υποστηρίζουμε το έργο νέων καινοτόμων επιστημόνων όπως η Ασημίνα Αρβανιτάκη μέσω της προσφοράς μας στο Ινστιτούτο Perimeter, ένα ίδρυμα παγκόσμιας κλάσης που παρέχει στους επιστήμονες το υψηλού επιπέδου περιβάλλον που είναι απαραίτητο για να ανθίσουν και να διαπρέψουν οι σημαντικές επιστημονικές συνεισφορές».

Πηγή: www.panhellenicpost.com

Διαδώστε: