Ομογένεια
29 Οκτωβρίου, 2019

Ελληνοαυστραλοί ήρωες βετεράνοι πολέμου τίμησαν την Επέτειο του «ΟXI»

Διαδώστε:

Έλληνες και Αυστραλοί βετεράνοι πολέμου, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και κοινοτήτων, δεκάδες ομογενείς και μαθητές βρέθηκαν σε δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 79ης Εθνικής Επέτειου του «ΟΧΙ».

Η μία έγινε στο Ελληνοαυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο στους Βοτανικούς Κήπους της Μελβούρνης και η άλλη στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance).

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Το Ελληνικό Παράρτημα του RSL ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκαν βετεράνοι από τους πολέμους και τις μάχες στην Κορέα, το Βιετνάμ, τη Σομαλία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Μέση Ανατολή, τις νήσους Σολομώντα και το Αφγανιστάν.

Μηνύματα ομοψυχίας

Το πρώτο μέρος της σεμνής εκδήλωσης έλαβε χώρα μπροστά από το Ελληνοαυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο, την οποία άνοιξε ο Σωτήρης Κανέλλος, του Ελληνικού Παραρτήματος του RSL και αναφέρθηκε εν συντομία στα δραματικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Μετά τη δοξολογία που έγινε από τον πατέρα Συνέσιο Φράγκο, τον λόγο πήρε ο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτρη Μιχαλόπουλος, o οποίος ανάγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη (δείτε στο τέλος του άρθρου).

Μιλώντας στο Πρόγραμμά μας, ο κ. Μιχαλόπουλος έστειλε μήνυμα ενότητας.

«Την ενότητα που επέδειξαν οι Έλληνες το 1940, όταν οι λίγοι τα έβαλαν με τους πολλούς και νίκησαν», συμπλήρωσε.

Είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι.

«Η χώρα μας πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην διεθνή κοινότητα. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Νομίζω θα το καταφέρουμε».

Την κυβέρνηση της Βικτώριας εκπροσώπησε ο βουλευτής Oakleigh και υφυπουργός Οικονομίας, Σταύρος (Στηβ) Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτές τις ημέρες τις θυσίες και το θάρρος του ελληνικού λαού.

«Είναι εξίσου σημαντικό οι Έλληνες ομογενείς, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται στον κόσμο, να μην ξεχνούν αυτήν την ημέρα και τα γεγονότα (του 1940)».

«Βετεράνοι, ηλικιωμένοι και νέοι άνθρωποι μαζεύτηκαν σήμερα εδώ στη Μελβούρνη να τιμήσουμε εκείνους τους Έλληνες και είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκονται κι εγώ εδώ μαζί με την παροικία».

Oakleigh Grammar’s students at the Australian Hellenic Memorial, Melbourne.
SBS Greek

«Πονάω… »

Στη Μελβούρνη βρέθηκε ο ομογενής βετεράνος Γιώργης Τριανταφύλλου, με καταγωγή από την Σκόπελο.
Ο κ. Τριανταφύλλου υπηρέτησε με το Αυστραλιανό Σώμα Στρατού στο Βιετνάμ από το τέλος του 1967 και ολόκληρο το 1968.
Έχει γεννηθεί στην Αυστραλία και ζει στην επαρχιακή πόλη Woodside της ανατολικής Βικτώριας.
Ταξίδεψε για τρεις ώρες για να βρεθεί στην εκδήλωση του Ελληνικού Παραρτήματος του RSL για την Εθνική Επέτειο.
Όπως είπε στο Πρόγραμμά μας είναι ο μοναδικός βετεράνος πολέμου στην κωμόπολη όπου ζει και η οικογένειά του είναι οι μοναδικοί Έλληνες στo Woodside.

«Η επέτειος του ΟΧΙ αφορά τον αγώνα μας για την ελευθερία της Ελλάδας. Έστω κι αν είμαι μεγαλωμένος εδώ πέρα, κάτι καταλαβαίνω και πονάω», δήλωσε συγκινημένος στο SBS Greek.

Οι παραβρισκόμενοι ανέβηκαν τα σκαλοπάτια του Shrine of Remembrance όπου στην κεντρική αίθουσα πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αυστραλίας.

Δεκάδες φορείς της ομογένειας στην εκδήλωση

Εκτός από τους κ.κ. Μιχαλόπουλο και Δημόπουλο, στεφάνια κατέθεσαν οι εξής πολιτικοί και εκπρόσωποι ομογενειακών και άλλων οργανισμών:

Η Τζένυ Κόττον, από το υπουργείο αρμόδιο για τους Βετεράνου Πολέμου, ο Τζον Κάλλεν, εκπρόσωπος του RSL Βικτωρίας, ο Αναστάσιος (Στηβ) Κυρίτσης, πρόεδρος του Ελληνικού RSL, ο Πίτερ Καλυμνάκης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Ελληνοαυστραλιανού Μνημείου, ο Λεωνίδας Βλαχάκης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, οι κ.κ. Θεοχάρης Κασιμιώτης και Δημήτριος Σερασιώτης, εκπροσωπόντας της Ένωσης Ελλήνων Απόστρατων και ο Ντέρεκ Τρέγουωρν, αντιπρόεδρος του Australian Field Regiment Association.

O Κυριάκος (Κεν) Τσιριγώτης, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, εκπροσωπόντας την οργάνωση υποστήριξης βετεράνων πολέμου και των οικογενειών τους Melbourne Legacy, ο Τζιμ Κλέιβεν, ιστορικός και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης “Λήμνος Καλλίπολη”, ο δήμαρχος του Port Phillip, Ντικ Γκρος, ο Παναγιώτης Παξινός, γραμματέας της Φιλανθρωπικής Κοινωνίας Ιθακησίων “Ο Οδυσσέας” και η Χρυσάνθη Σταμπουλίδου, πρόεδρος της Ένωσης Κριθέων Αυστραλίας.

Ο Παύλος Μαυρουδής, πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων “Ο Λευκός Πύργος”, ο Ανδρέας Μπαλλής, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ο Απόστολος Αλεξιάδης, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας και η Ελένη Νίκου, εκπρόσωπος του  σωματείου “Εύξεινος Πόντος”.

Η Ολγα Βλάχου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκαδιτών, ο Δημήτριος Αλεξόπουλος, πρόδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, ο Δημήτριος Βαρνάς, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας, ο διευθυντής του οργανισμού “Φροντίδα”, Μιχάλης Μαλακώνας, ο Γιάννης Κωστούλιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας, η Σοφία Μάστορη, από την Ομοσπονδία Ελληνίδων Αυστραλίας, ο Στέφανος Ηρακλέους, που εκπροσώπησε την οργάνωση “Hellenism Victoria”, ο Κώστας Δημαράς, εκπροσωπόντας την οργάνωση ΠΑΝΣΕΚΑ και ο Γιάννης Συφονιός εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Δωδεκανησιωτών Αυστραλίας.

Τέλος, ο Παναγιώτης Μερκούλιας, εκπροσώπησε την οργάνωση ΑΧΕΠΑ Βικτωρίας και απήγγειλε την ωδή προς τους πεσόντες. 

Στο Άξιον Εστί

Είχε προηγηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και σχολικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής του Άξιον Εστί στο προάστιο Northcote. 

Εκεί βρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, ο βοηθός Επίσκοπος Δέρβης, Ιεζεκιήλ, ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, Μύρων, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, προσωπικό και μαθητές από το Ελληνικό Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη του Preston, από το Κολλέγιο Oakleigh Grammar, παράγοντες ομογενειακών κοινοτήτων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε κατόπιν το καθιερωμένο πανηγύρι με μουσική, χορευτικά συγκροτήματα και φαγητό.

Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη

«Αγαπητοί συμπατριώτες, σήμερα τιμούμε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» που αντέτεινε η Πατρίδα μας στις δυνάμεις του Άξονα, την εποποιία της Πίνδου και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στον κατακτητή.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, την ακλόνητη προσήλωση του Έθνους μας σε ιδανικά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ιδανικά που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα, όπως η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη για την Πατρίδα.

Εκείνο τον Οκτώβρη του 1940, η Ελλάδα στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αντί για τον εύκολο δρόμο της υποταγής, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης. Η απόκρουση των αριθμητικά υπέρτερων ιταλικών δυνάμεων κατήγαγε ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Άξονα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της συνέχισης του αγώνα.

Το φρόνημα, η πίστη και η αγωνιστικότητα των Ελλήνων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλο τον ελεύθερο κόσμο, δείχνοντας το δρόμο προς την οριστική νίκη κατά της τυραννίας του ναζισμού και του φασισμού. Και αυτό γιατί το θάρρος και η αυταπάρνηση δεν μετρώνται με υλικούς όρους αλλά «με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα».

Στη σημερινή επέτειο, ας αναλογιστούμε το μεγαλείο, την υπερηφάνεια και το κουράγιο που επέδειξε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός. Η Ελλάδα καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Προκλήσεις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτεί σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Οι καιροί επιτάσσουν συσπείρωση δυνάμεων. Στην εθνική αυτή προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι η Ομογένεια θα είναι και πάλι παρούσα, όπως ήταν πάντοτε, όποτε η Πατρίδα χρειάστηκε τη βοήθειά της. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Πηγή: www.sbs.com

Διαδώστε: