Εντυπωσιακή η συνεισφορά των νέων της Διασποράς στην Αυστραλία
Η κλιματική αλλαγή και ο συντονισμός των δράσεων των ομογενειακών εμπορικών επιμελητηρίων κυριάρχησαν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ» στη Μελβούρνη.
Μάλιστα, για πρώτη φορά ομογενειακά εμπορικά επιμελητήρια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου που εδρεύουν στο εξωτερικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αυστραλία, θα μπουν κάτω από την ομπρέλα ενός συντονιστικού οργάνου, ώστε να μπορούν πιο παραγωγικά οι ομογενείς επιχειρηματίες να εργάζονται για το συμφέρον της οικονομίας και των κρατών που ζουν αλλά και των μητέρων-πατρίδων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
«Ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική η ανοιχτή συζήτηση που έγινε μεταξύ σημαντικών επιχειρηματικών προσωπικοτήτων της Μελβούρνης, αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων των ομογενειακών εμπορικών επιμελητηρίων τους. ‘Αρχισε η πρώτη ουσιαστική καταγραφή για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα από και προς την Αυστραλία, από και προς τις μητέρες -πατρίδες, με βασικό πυλώνα την εμπλοκή των Ομογενειακών επιχειρήσεών μας» ανέφερε ειδικότερα ο κ. Κουίκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των διήμερων εργασιών του «Νόστος ΙΙΙ».
Επισήμανε επίσης, πως ήδη τα επιμελητήρια Ελλάδας και Κύπρου στην Αυστραλία έχουν ξεκινήσει την κοινή τους συνεργασία και ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε σε αυτήν τη «συμμαχία» να ενταχθεί και το Αραβο-Αυστραλιανό Επιμελητήριο που εδρεύει στη Μελβούρνη, ένα επιμελητήριο που εκπροσωπεί την Αίγυπτο και πάνω από 30 χώρες σχεδόν του Αραβικού κόσμου.
Παράλληλα, οι νέοι της Διασποράς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στη συνάντηση που είχαν στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ», διατύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουίκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των νέων της ομογένειας στην Αυστραλία και σημείωσε:
Η εργασία που έκαναν στη διάσκεψή τους, στο στρογγυλό τραπέζι, κατέδειξε ότι οι νέοι βεβαίως και ενδιαφέρονται για τις ρίζες τους, για την πολιτιστική κληρονομιά των πατρίδων των γονέων και των παππούδων τους, αλλά πάνω απ’ όλα δείχνουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον – και λογικό είναι – για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Και ένα από αυτά, παγκόσμιο αιτούμενο για λύσεις, είναι η κλιματική αλλαγή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως οι νέοι της ομογένειας θα διατυπώσουν τα ευρήματά τους και τις προτάσεις τους σε μια έκθεση, την οποία ο ίδιος, ο Κύπριος επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου και η Αιγύπτια υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ θα επιδώσουν στους Προέδρους και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Κουίκ ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στο φυσικό αέριο και στην πράσινη ενέργεια και στην εκμετάλλευση των αγαθών που κατεξοχήν έχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, που είναι ο ήλιος, ο αέρας και το νερό. Σε αυτό το σημείο, παρατήρησε πως «δεν έχουμε άδικο όταν από την προηγούμενη συνάντησή μας στο Λονδίνο, μαζί με τους συναδέλφους Φώτη Φωτίου και Ναμπίλα Μάκραμ, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην πολύ ουσιαστική τριμερή μας συνεργασία, επάνω στους νέους μας, είτε αυτοί είναι μαθητές/σπουδαστές είτε – πολύ περισσότερο – τα παιδιά που έχουν σπουδάσει και έχουν μπει ήδη στην επαγγελματική πορεία της ζωής τους». Μιλάμε για νέους 25 με 35 ετών που τους βλέπουμε στην οικονομία, την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες, την παροχή υπηρεσιών, προσέθεσε ο κ. Κουίκ.
Η έναρξη του προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ» ξεκίνησε στη Μελβούρνη με τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, του επιτρόπου προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Κυπρίων Αποδήμων Φώτη Φωτίου Φωτίου και της Ναμπίλα Μακράμ, Αιγύπτιας υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να υποστηρίξουν τους επιχειρηματίες της Διασποράς στις προσπάθειές τους να προωθήσουν εμπορικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
«Θα θέλαμε να αδράξουμε τούτη την ευκαιρία, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τις κοινότητες της Διασποράς για τη σημαντική τους επίδραση στην αυστραλιανή κοινωνία, την οικονομία και τη θετική συνολικά συμβολή τους στο μέλλον της Αυστραλίας. Επιπρόσθετα, τους ευχαριστούμε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Αυστραλίας και των χωρών καταγωγής τους. Πιστεύουμε σθεναρά ότι η δύναμη της πολυπολιτισμικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο εμφανής σε μια χώρα όπως η Αυστραλία, η οποία οικοδομήθηκε πάνω στη μετανάστευση από όλες τις ηπείρους.
Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί βασικό συστατικό της κοινωνίας που εξασφαλίζει την επιτυχία της Αυστραλίας και έχει συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της χώρας. Μετανάστες, όπως εκείνοι που διαβιούν στην Αυστραλία, αποδεικνύουν στον κόσμο ότι μια επιτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσης που περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, έχει ένα εκτεταμένο θετικό αντίκτυπο» σημειώνεται στο ίδιο ανακοινωθέν.
Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα «Νόστος ΙΙΙ» είναι μια τριμερής πρωτοβουλία που στοχεύει να φέρει σε επαφή τη Διασπορά της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ αυτών και των χωρών καταγωγής τους.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «NOSTOΣ III» της Μελβούρνης επισημαίνεται πως στοχεύει στη νεολαία της Διασποράς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι τρεις χώρες να ενθαρρύνουν τη διατήρηση και την προώθηση της κληρονομιάς και του πολιτισμού τους και σημειώνεται πως «το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των διπλωματικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών και της Αυστραλίας, κάτι που αποτελεί επίσης στόχο του Nόστος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.