Τηλεφωνική συνομιλία είχε με την υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, Nabila Makram ο υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης. Επίκεντρο συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
“Της επισήμανα πως προσβλέπω στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας και εξέφρασα τη βούληση να επισκεφτώ σύντομα, την πραγματοποίηση επαφών τις Ελληνικές Κοινότητες Αιγύπτου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά”, ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες λόγω γεωστρατηγικού χώρου, κοινής ιστορικής διαδρομής και μακρόχρονης παρουσίας στην Αίγυπτο μεγάλης ελληνικής παροικίας.
Σε μήνυμά του στο Facebook ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε: “Σε τηλεφωνική συνομιλία με την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, Nabila Makram εξετάσαμε τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Της επισήμανα πως προσβλέπω στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας και εξέφρασα τη βούληση να επισκεφτώ σύντομα, την πραγματοποίηση επαφών τις Ελληνικές Κοινότητες Αιγύπτου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά.
Παράλληλα συμφωνήσαμε για τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και διερευνήσαμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, το προσεχές χρονικό διάστημα, στο Κάιρο”.
Σημειώνεται ότι η μεγάλη ελληνική παροικία της Αιγύπτου (στην περίοδο ακμής της αριθμούσε 140.000) άρχισε να συρρικνώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 (λόγω των εθνικοποιήσεων της κυβέρνησης Νάσερ) με αποτέλεσμα σήμερα να διαβιούν στην Αίγυπτο 3.800 περίπου Έλληνες. Οι μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες είναι αυτές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας και ακολουθούν οι κοινότητες Ισμαηλίας, Πορτ Σαϊντ και Καφρ Ελ Ζαγιάτ. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν πολλοί ελληνικοί σύλλογοι και σωματεία καθώς και ελληνικά σχολεία και πολιτιστικό κέντρο.
Πέραν των ανωτέρω κοινοτήτων, μείζονα θεσμό ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στου οποίου την πνευματική ευθύνη υπάγεται όλη η αφρικανική ήπειρος. Οι σχέσεις του με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου αλλά και με το αιγυπτιακό κράτος είναι άριστες.
Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι και η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, Ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και το οποίο αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της χερσονήσου Σινά.