H Χριστίνα και ο Αντώνης, μαθητές της Αμπετείου και της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου διακρίθηκαν στις σχολικές τους επιδόσεις και εκπροσώπησαν τους Έλληνες της Αιγύπτου στην 7η Ολυμπιάδα της Ελληνικής Γλώσσας η οποία διεξήχθη στο Βουκουρέστι από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022.
Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη
Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ολυμπιάδας συμμετείχαν Ελληνόπουλα από το Κάιρο, δύο μαθητές οι οποίοι έλαβαν πολύ καλή θέση στην τελική κλίμακα αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι προετοιμάσθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα.
«Σε αυτή την τόσο λαμπρή διοργάνωση ήταν τιμή μου που τα δυο μου παιδιά εκπροσώπησαν το Κάιρο, η Χριστίνα Ρεκτσίνη την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου σε επίπεδο Β2 και ο Αντώνης Ρεκτσίνης την Αχχιλοπούλειο Σχολή Καΐρου σε επίπεδο Β1», επισημαίνει στο ope.gr ο κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, πατέρας των παιδιών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.
“Είμαστε περήφανοι ως γονείς του Αντώνη και της Χριστίνας καθώς τα παιδιά μας έζησαν μοναδικές στιγμές σε αυτή την Ολυμπιάδα. Γνώρισαν παιδιά από διάφορες χώρες, έκαναν νέους φίλους αλλά κυρίως κατάφεραν να διαγωνιστούν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο προάγοντας έτσι τη σκέψη τους και την παιδείας τους», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο κ. Ρεκτσίνης εκφράζει και την πικρία του γιατί κάλυψε με δικούς του πόρους τις δαπάνες μεταφοράς των παιδιών στο Βουκουρέστι, παρά το ότι εκπροσώπησαν ολόκληρο τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.
«Προσωπική μου εκτίμηση θα ήταν να συνεχίσουν να διοργανώνονται παρόμοιες εκδηλώσεις και να παίρνουν μέρος μαθητές από όλα τα σχολεία της Αιγύπτου, της οποίας καλό θα ήταν να ενισχύουν ηθικά, ψυχικά και κυρίως οικονομικά οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας εφόσον μέσω των μαθητών τους κάνουν έντονη την παρουσία τους και δείχνουν ότι η καρδιά του Ελληνισμού της Ομογένειας της Αιγύπτου συνεχίζει να χτυπά δυνατά και εκπροσωπεί επάξια το όνομα των δυο Κοινοτήτων, μιας και είναι οι δυο παλιότερες και ιστορικά μεγαλύτερες Κοινότητες του κόσμου».
Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν συνολικά 54 μαθητές από 13 χώρες οι οποίοι έδειξαν μέσω της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας ότι μπορούν να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο.
Σημειώνεται ότι η Ολυμπιάδα του Ελληνισμού και της Ελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Βουλευτή των Ελλήνων της Ρουμανίας Professor Doctor Ζ. Ζησοπούλου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Ρουμανίας.
Η 7η Ολυμπιάδα έγινε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας της Ρουμανίας και της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.