Ομογένεια
11 Μαρτίου, 2020

“H στέρηση της ατομικής ελευθερίας, ισοδυναμεί με Γενοκτονία”

Διαδώστε:

Με τη βράβευση του πρώην υπουργού και γνωστού φιλέλληνα, Michael Atkinson, ο οποίος υπήρξε αρωγός στον αγώνα για την αναγνώριση στην Νότια Αυστραλία της γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων, ολοκληρώθηκε το 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας .

Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με την παρακολούθηση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σιλουανού.

Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό με την συνοδεία του αιδεσιμότατου ιερέα Χρήστου Τσορακλίδη.

Την λειτουργία παρακολούθησαν αντιπρόσωποι όλων των Ποντιακών Οργανώσεων της Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων ήταν πρόεδροι Συλλόγων, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, πλήθος κόσμου, καθώς και πολλά παιδιά ντυμένα με την Ποντιακή φορεσιά που είχαν έρθει για το Συναπάντημα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τιμώντας του Ήρωες μας», μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας της Αδελαΐδας αλλά και της ευρύτερης πολιτείας, που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων).

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Σιλουανός σύντομη ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων πως η στέρηση της ατομικής ελευθερίας, ισοδυναμεί με Γενοκτονία.

«Διότι χωρίς ελευθερία είσαι νεκρός και αυτό έγινε κατά την περίοδο 1914 με 1922» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιλουανός.

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο πρώην υπουργός και γνωστός φιλέλληνας Μάικλ Άτκινσον, ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής και πρωτεργάτης της πρώτης αναγνώρισης στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας και έκανε μέσα από την ομιλία του μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας της αναγνώρισης στην Νότια Αυστραλία.

Στη συνέχεια στο βήμα βρέθηκε ο γενοκτονολόγος Δρ Παναγιώτης Διαμάντης ο οποίος έριξε φως στην ιστορία και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο ενώ φώτισε άγνωστες πτυχές ανθρώπων από τις γύρω περιοχές της Αδελαΐδας αλλά και την ίδια την Αδελαΐδα, οι οποίοι εκείνη την εποχή συνέβαλαν και στήριξαν τους Ποντίους, όπως ο αιδεσιμότατος James E. Cresswell καθώς και η Ethel Cooper που μαζί με τους υποστηρικτές τους δεν εγκατέλειψαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς εκείνη την περίοδο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η ομοσπονδία δώρισε στον επίσκοπο Σιλουανό και τον πατέρα Χρήστο δύο εικόνες της Παναγίας Σουμελά, ενώ στον κ. Μάικλ Άτκινσον απονεμήθηκε το βραβείο «ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» για τις υπηρεσίες του και την συμβολή του στον αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Νότια Αυστραλία.

Πηγή: neoskosmos.com

Διαδώστε: