Το Σάββατο στις 11.30 το πρωί θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern του Σύδνεϋ, η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού.
Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο από τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής για λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ο Ναός θα παραμείνει ανοικτός καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας.
Θλίψη στην ομογένεια
Με θλίψη πληροφορήθηκε η Ομογένεια την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με τις πολιτικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και εδώ στην Αυστραλία, να στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ασθενούσε εδώ και μήνες και οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί.
Την Κυριακή δεν ήταν στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Σύδνεϋ, καθώς εκπροσωπήθηκε από τον βοηθό Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, ενώ και τον Δεκέμβριο, ο Απολλωνιάδος ήταν εκείνος που εκφώνησε και ηχογράφησε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου άρχισαν να καταφθάνουν τα συλλυπητήρια μηνύματα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπως είπε ο ίδιος πληροφορήθηκε την εκδημία του Στυλιανού την ώρα που λειτουργούσε:
«Σήμερα στην ώρα της Λειτουργίας πληροφορηθήκαμε την κοίμησιν εν Κυρίω του μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού. Ο Άγιος Αυστραλίας ήταν από την Κρήτη, ένας πάρα πολύ μορφωμένος Ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, απόφοιτος της Χάλκης, με πολλά χρόνια ανωτέρων σπουδών εις την Γερμανία, γλωσσομαθής, συγγραφεύς πολλών βιβλίων και σαράντα χρόνια και πλέον, δεν θυμούμαι ακριβώς, ήταν στην Αυστραλία ως Αρχιεπίσκοπος», είπε χαρακτηριστικά.
Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλε και η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξέφρασε την λύπη του στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αυστραλίας για τον χαμό του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη, όπως τον κατονόμασε, εξαίροντας την μεγάλη του προσφορά στην Αυστραλία, από το 1975 όταν και ανέλαβε τα ηνία της Αρχιεπισκοπής.
Ο κ. Μόρισον, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ηγήθηκε του οικουμενικού διαλόγου μεταξύ της ελληνορθόδοξης πίστης και άλλων δογμάτων και αφήνει παρακαταθήκη, μεταξύ άλλων την Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου, που δημιουργήθηκε επί των ημερών του.
Η πρωθυπουργός της ΝNO, Gladys Berejiklian, εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη ολκής.
Ο πρωθυπουργός της Βικτώρας, Daniel Andrews, χαρακτήρισε διανοούμενο τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, επαινώντας το ακέραιο του χαρακτήρα του.
Ο κ. Άντριους, ανέφερε επίσης ότι ο εκλιπών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής ταυτότητας του αυστραλιανού έθνους.
Η μεταβατική αρχηγός των Εργατικών στη ΝΝΟ, Penny Sharpe, εξήρε ανάμεσα σε άλλα το έργο του Αρχιεπισκόπου υπέρ της ελληνορθόδοξης παιδείας (σ.σ. πιθανός εννοούσε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου και των ελληνορθόδοξων κολλεγίων ανά την Αυστραλία).
Συλλυπητήρια επίσης εξέφρασαν και άλλοι ηγέτες από την ομοσπονδιακή και τις πολιτειακές ηγεσίες, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μετανάστευσης, David Coleman, η υπουργός υγείας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, ο πρώην πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Mike Rann και άλλοι.
Την θλίψη του για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενες Κουϊκ, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστραλία.
Μιλώντας σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, είπε πως γνώριζε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο, διαβιβάζοντας τα συλλυπητήρια της ελληνική κυβέρνησης στον βοηθό Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ.
Παράλληλα εξήρε τον ρόλο που έπαιξε στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας-Κοινοτήτων.
«Ο μακαριστός με είχε τιμήσει με την φιλία του. Ήταν ο ποιητής της εκκλησίας που λέω και μου είχε χαρίσει την τελευταία του ποιητική συλλογή με μια αφιέρωση επάνω. Ίσως να μας ένωσε και το γεγονός ότι η μητέρα των παιδιών μου ήταν εκδότης και βιβλιοπώλης. Είναι γεγονός ότι περάσαμε κάποια ζόρια σε σχέση με τα δρώμενα εδώ μεταξύ Εκκλησίας και Κοινοτήτων, αλλά τουλάχιστον ο ίδιος όταν μου έδινε τον λόγω του ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα, ήταν αυτό που λέω εγώ, σπαθί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουϊκ.
«Έφυγε την ημέρα της Ελλάδας»
Πολλοί ήταν οι παράγοντες της ομογένειας που μίλησαν για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Νότια Ουαλία, κ. Κοσμάς Δημητρίου, που μας είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Είναι λυπηρό που έφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ο ποιμενάρχης μας, αλλά και συγκινητικό για το γεγονός πως έφυγε την ημέρα του Ευαγγελισμού, αλλά και την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου», είπε ο κ. Δημητρίου.
Πηγή: www.sbs.com.