Ομογένεια
30 Οκτωβρίου, 2019

Νέα πνοή στον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών Ιμπραημίας

Διαδώστε:

Μία νέα σελίδα στην υπερεκατόχρονη ιστορία του ναού των Ταξιαρχών στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας, ανοίγει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με την απόφαση του Προεδρείου της ΕΚΑ να ανακαινίσει πλήρως την εκκλησία που τόσο έχει αγαπηθεί και συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των Αλεξανδρινών.

Έτσι, 111 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η κοινοτική αυτή εκκλησία ετοιμάζεται να ανανεώσει την εικόνα της, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη και με την καθοριστική στήριξη τόσο του Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΚΑ Γιάννη Σιόκα όσο και του Οικονομικού Επόπτη Πάρη Πεφάνη Μακρή.

Έτσι, οι πολλοί συμπάροικοι που προσέρχονται κάθε εβδομάδα σε αυτόν τον ιερό χώρο για να ανάψουν ένα κερί και να ακούσουν τις ιερές ακολουθίες, θα έχουν ήδη παρατηρήσει ότι έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει και θα δημιουργήσουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ναού.

Και βέβαια, η απόφαση αυτή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας να επενδύσει στην ιστορία αυτούς του χώρου λατρείας των Αιγυπτιωτών, διαφυλάσσοντας ένα από τους ιστορικότερους ναούς του Αλεξανδρινού Ελληνισμού, δεν είναι τυχαία.

Το Προεδρείο της ΕΚΑ, βλέποντας τις φθορές του χρόνου πάνω στο υπεραιωνόβιο σκαρί του ναού, πήρε την απόφαση να δαπανήσει όσα χρήματα χρειαστούν για να τού χαρίσει την παλιά του αίγλη.

Και μάλιστα, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας πήρε την απόφαση αυτή, χωρίς να περιμένει τη βοήθεια δωρητών και ευεργετών. Αρκούν όσα προσέφεραν οι πρόγονοί μας στην παροικία. Τώρα, έρχεται η ώρα όπου η πρεσβυγενής Κοινότητα να προσφέρει το δικό της αντίδωρο στο ναό και σε όσους Αλεξανδρινούς συνεχίζουν να δρασκελίζουν το κατώφλι του ιστορικού του ναού.
Και παράλληλα, αυτή ακριβώς η μακρά ιστορία είναι που οδήγησε την ΕΚΑ να πάρει αυτήν την μεγάλη απόφαση και να ξαναδώσει ζωή στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες, τείνοντας ευήκοον ους και σεβόμενη την έμψυχη επιθυμία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου για να διατηρηθούν οι ναοί μας και να συνεχίσουν να ανάβουν τα καντήλια στις σεπτές εικόνες, δοξολογώντας το όνομα του Θεού.

Και όταν μιλάμε για μακρά ιστορία της εκκλησίας αυτής, για να την κατανοήσουμε, θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω πάνω από έναν αιώνα.

Όπως γράφουν στις μελέτες τους ο Γιάννης Χατζηφώτης και ο Ευθύμιος Σουλογιάννης, ο ναός των Ταξιαρχών της Ιμπραημίας είναι «από τους μεγαλύτερους, μετά τον Ευαγγελισμό, και σημαντικότερους ναούς» της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας.

«Ιδρύθηκε το 1908 και βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με τα κτίρια που κάποτε σφύζανε από ζωή και τις φωνές των μικρών Αλεξανδρινών: την Κοκκινάρειο, την Πρατσίκειο και την Δαβαράκειο Σχολή. Τη σημερινή του μορφή, ο ναός την απέκτησε το 1935. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Γ. Χανδρινός, πολιτικός μηχανικός ο Μ. Βογιατζής και διακοσμητής ο Μ. Χατζηδημητρίου. Τα ψηλά καμπαναριά, ο ευρύχωρος νάρθηκας, ο γυναικωνίτης και τα ξύλινα αναλόγια – δεξιά και αριστερά του σολέα – προσδίδουν στο ναό μία πολύ εντυπωσιακή εικόνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι «την περίοδο της ακμής της εκκλησίας, έψελνε στο γυναικωνίτη πολυμελής ευρωπαϊκή χορωδία. Κάθε Κυριακή, μετά τον Όρθρο, στη Θεία Λειτουργία».

Αλλά, παράλληλα, αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα μας μέσα στο ναό για να θαυμάσουμε και τις βυζαντινές αγιογραφίες που ανήκουν στους αγιογράφους Κ. Στρατούλη και Σπ. Μαρκοζάνη.
Όπως εύκολα παρατηρεί κανείς, ο άμβωνας του ναού βρίσκεται πάνω από το τέμπλο. Οι επάργυρες εικόνες του Ιησού Χριστού είναι αφιέρωμα της Μαρίας Παυλίδου-Σαββίδου, της Παναγίας είναι της οικογένειας Δημητρίου Ζήσου, του Ταξιάρχη Μιχαήλ είναι του Μιχαήλ Μόσχου, των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού είναι της Μελπομένης Δ. Βασιλάρη. Όλες αυτές οι εικόνες είναι έργα του Αλεξανδρινού τεχνίτη Σάββα Μόσχου. Στο αριστερό προσκυνητάρι υπάρχουν μεγάλες εικόνες του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Γεωργίου, αφιέρωμα της Χατζή Ειρήνης Απ. Μόσχου. Στο δεξιό προσκυνητάρι υπάρχει εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, αφιέρωμα της Ελευθερίας Ιωαννίδου, των Αγίων Πέτρου και Παύλου, αφιέρωμα του Κύπριου Ξενοφώντα Ιωαννίδη, και του Αγίου Νικολάου, αφιέρωμα του Ελευθέριου Ιωαννίδη. Η εικόνα του Κυρίου στο δεσποτικό θρόνο είναι αφιέρωμα της Ουρανίας Βερνάρδου. Σήμερα, ο ναός δεν φιλοξενεί κάθε Κυριακή τους πολλούς πιστούς που προσέρχονταν να ανάψουν το κερί τους στα μέσα του 20ού αιώνα. Όμως, με τις λίγες δεκάδες πιστών, ο ναός των Ταξιαρχών, παραμένει μία εκκλησία ιδιαίτερα αγαπητή στην αλεξανδρινή παροικία. Σε αυτήν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο πατήρ Σπυρίδωνας Κλαδάκης, ενώ το αναλόγιο κρατούν με θρησκευτική ευλάβεια ο Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας «Μικρά Ασία» Μιχάλης Σολομωνίδης και οι συνεργάτες του, κυρίες της παροικίας που έρχονται σε κάθε λειτουργία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, και να πάρουν την ευλογία και την ευχή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει τα όσια και ιερά της φυλής μας στις γενιές που έρχονται, αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δίνοντας πνοή στο χώρο, με τα έργα που ήδη ξεκίνησαν, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Έργα που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός νέου αρχονταρικίου, έτσι ώστε όλοι οι πιστοί να συγκεντρώνονται αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία του ναού και να συνεχίζουν για λίγη ώρα ακόμη να βρίσκονται μαζί και νιώθουν τη ζεστασιά της εκκλησίας και της παροικίας, με πνευματικές μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται.

Η ανακαίνιση των Ταξιαρχών Ιμπραημίας θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Αυτό είναι το καθήκον της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπως η ΕΚΑ το έδειξε και στην ανακαίνιση της Εκκλησίας των Ελληνικών Κοιμητηρίων της και όπως το αποδεικνύει – όχι μόνο πλέον στους Ταξιάρχες – αλλά και σε κάθε τι ορθόδοξο και ελληνικό, τιμώντας το έργο των προγόνων μας, κοιτώντας αποφασιστικά το σήμερα και ατενίζοντας με αισιοδοξία το αύριο.

Πηγή: ekalexandria.org – Νίκος Κάτσικας 

Διαδώστε: