Ομογένεια
16 Απριλίου, 2019

Ο Ελληνισμός του Μπρονξ παρέλασε στην Νέας Υόρκης

Διαδώστε:

Με κάθε επισημότητα, ο Ελληνισμός του Μπρονξ συμμετείχε στην παρέλαση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στις 14 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου, π. Μάξιμος Πολίτης, ανέφερε ότι όσο ζούσε στην Ελλάδα παρακολουθούσε και συμμετείχε, ως μαθητής, στις παρελάσεις και από το 2015 που ήλθε στο Μπρονξ, συμμετέχει κάθε χρόνο: «Ζώντας σε αυτή την χώρα, που είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε ψηφίδα να διατηρήσει την μοναδικότητά της και κάθε έθνος την ταυτότητά του επ’ αγαθώ του συνόλου. […] Η ζωντανή παρουσία μιας κοινότητας, μιας ομάδας, συντηρεί την δυναμική της και χαρίζει ένα κύκλο εμπιστοσύνης για τους θεατές».

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου «Η Αγία Ελπίς» της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου, Δώρα Κεχαγιά, κατάγεται από την Ήπειρο, μια περιοχή, όπως είπε, φημισμένη για το ηρωικό Σούλι και τους ευεργέτες της. Από το 1979, που διαμένει πλέον στο Μπρονξ, είπε για την παρέλαση: «Συμμετέχουμε για να αναδείξουμε την Κοινότητά μας, αλλά και γιατί με τη συμμετοχή μας τιμάμε την Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμα».

Η Σοφία Γεργατσούλλη-Σοφίλλα, κατάγεται από την Κάρπαθο και από το 2005, που διδάσκει στο ελληνικό απογευματινό σχολείο της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου «Ευδοξία Λεβεσάνου», ανέφερε σχετικά: «Όταν είμαστε στην παρέλαση, και οι δάσκαλοι και οι γονείς και όλα τα μέλη της Κοινότητας, αισθανόμαστε καταπληκτικά. Το εθνικό αίσθημα είναι υψηλό.» Θυμάται ότι στην παρέλαση γνώρισε τον σύζυγό της και συγκινείται όταν βλέπει φωτογραφίες, παρελαύνοντας με τον γιό της, τα πρώτα χρόνια στο σχολείο.

Η Ευαγγελία Αράπη-Ασπρά, δασκάλα στο ίδιο σχολείο, είπε για την παρέλαση: «Από το 2013, που μένω στη Νέα Υόρκη, ερχόμενη από την Αθήνα, πηγαίνω κάθε χρόνο στην παρέλαση […]. Πάντα με εκπλήσσει πόσος κόσμος κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη [για την παρέλαση]… Πιστεύω ότι το ελληνικό σχολείο κάνει πολύ περισσότερα από το να μεταδίδει απλά γνώσεις… Η δουλειά μας είναι να μεταδώσουμε κυρίως […] την αγάπη που έχουμε για την Ελλάδα […και] να φέρουμε τους μαθητές και τα παιδιά μας σε αυτό το ετήσιο γεγονός, διότι πραγματικά εκεί θα δουν πόσοι άλλοι νιώθουν το ίδιο με αυτούς».

Η Βαρβάρα Ηλιάδη, μητέρα του μαθητή, Χρήστου Κάμμου, θυμάται: «Στην παρέλαση συμμετέχω από τότε που ήμουν στο ελληνικό σχολείο στους Αγίους Αναργύρους στο Ουάσινγκτον Χάιτς… Μας μαθαίνανε τα τραγούδια, τους σκοπούς, τους ύμνους […] Τώρα που είμαι στο Μπρονξ, μου αρέσει να συμμετέχω με τα παιδιά μου και το ελληνικό σχολείο [«Ευδοξία Λεβεσάνου»] στην παρέλαση, φωνάζουν «Ζήτω η Ελλάδα», για τη Μακεδονία… Οι Εύζωνες είναι ό,τι καλύτερο έρχεται από την Ελλάδα και συμβολίζουνε την πατρίδα μας. Αισθάνεσαι πιο περήφανος που είσαι Έλληνας εκείνη την ημέρα…».

Η 13χρονη τελειόφοιτη μαθήτρια, Μαρίνα Σταύρου, μίλησε για τη συμμετοχή της στην παρέλαση: «Μου αρέσει το γεγονός ότι μέσω της παρέλασης γιορτάζουμε την ελευθερία μας, [..] και όλοι φωνάζουμε «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Πατρίδα μας»… Θυμάμαι, πριν δυο χρόνια, την τελευταία φορά που πήγαμε στην παρέλαση, στο λεωφορείο, τραγουδούσαμε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, εγώ και η φίλη μου, η Ανθούλα, και ήταν τόσο όμορφα… Μου αρέσει να τραγουδάω ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, νιώθω υπερήφανη για την καταγωγή μου».

Η 13χρονη τελειόφοιτη μαθήτρια, Είρηνη Παπακανάκη, εξήγησε γιατί παρελαύνει: «Μου αρέσει να πηγαίνω στην παρέλαση, γιατί βλέπω ανθρώπους από την Ελλάδα […]. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στην παρέλαση, γιατί δείχνουμε πόσο περήφανοι είμαστε για τη χώρα μας, […] εκπροσωπούμε τη χώρα μας […]. Ήταν πολύ όμορφα που συμμετείχα [όχι] μόνο λόγω της ελληνικής καταγωγής μου, αλλά και για να εκπροσωπήσω την Ενορία μου και το σχολείο…».

Ο πρόεδρος του σωματείου «Κασιακή Αδελφότης Αμερικής», Γεώργιος Μαστρομανώλης, ανέφερε ότι ο σύλλογος παρήλαυνε αυτόνομα, υπό το άρμα της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, το σωματείο ναυλώνει λεωφορείο για τα μέλη του και συμμετέχει κάθε χρόνο στην παρέλαση: «Ο Ελληνισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας και δεν ξεχνά τις ρίζες του. Βλέποντας τους Εύζωνες, τα παιδιά ρωτάνε περισσότερα για την ελληνική ιστορία και βλέπουν ότι όλες οι εκκλησίες, όλα τα σχολεία, οι σύλλογοι συμμετέχουν στην παρέλαση. Βλέπω και από τα παιδιά μου, που είναι γεννημένα εδώ, ότι θέλουν να πάνε στην παρέλαση κάθε χρόνο».

Η Ευδοκία Μαγιορκίνου, μέλος της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής, μετακόμισε το 2010 από την Αθήνα στο Μπρονξ και είπε ότι υπάρχουν συγκρίσιμες εικόνες από τις παρελάσεις στην Ελλάδα και στο Μανχάταν: «Στην Κάσο έχουμε πέντε παρελάσεις – μία επιπλέον, λόγω του Ολοκαυτώματος, όπου συνήθως ερχόταν και κάποια φρεγάτα… Όταν ήμουν στην Γ’ Λυκείου σημαιοφόρος, είχε έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. […] Όταν είσαι στην πατρίδα, το θεωρείς δεδομένο […]. Εδώ περιμένουμε, πώς και πώς, μια φορά το χρόνο, να δούμε την παρέλαση». Μιλώντας για την 5χρονη κόρη της, Αντιγόνη, είπε ότι παρακολουθεί και συμμετέχει στην παρέλαση, κρατώντας την ελληνική σημαία.

Η νέα γενιά της Κασιακής Αδελφότητος Αμερικής έδωσε δυναμικό παρόν στην παρέλαση. Σημαιοφόρος της ήταν ο 17χρονος, Μανώλης Μαστρομανώλης, ο οποίος δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να κρατάω τη σημαία της Πατρίδας μας και να εκπροσωπώ το νησί μου». Αντίστοιχα, ο 4χρονος Θωμάς Κατέχης είπε: «Μου αρέσει που είμαι Έλληνας» και η 4χρονη Μαρία Ισαβέλλα Ασπράανέφερε: «Μου αρέσει να περπατάω με την ελληνική σημαία για την Κάσο».

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Ζωοδόχου Πηγής συμμετείχε στην παρέλαση. Η υποδιευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Greek-American Institute/GAI), Σύνθια Δάφνη (Cynthia Dafnis), είπε σχετικά: «Συμμετείχα στην παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τα τελευταία 15 χρόνια, με τους μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Ως έφηβος, παρέλασα στο παρελθόν, με το ελληνικό σχολείο της Αγίας Τριάδος του Νιου Ροσέλ και το Fordham University Greek Club. Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο συμμετέχει για να αναδείξει με υπερηφάνεια, την ταυτότητα του σχολείου και να εορτάσει την ελληνική κληρονομιά. …Θυμάμαι τα σχόλια των θεατών, κάθε χρόνο, πώς οι μαθητές παρελαύνουν με χάρη, χωρίς να χάνουν το βηματισμό τους και φαίνονται καλοντυμένοι με τη μαθητική στολή τους».

Μεταξύ άλλων, από την περιοχή του Μπρονξ, παρέλασαν το Fordham University, το Manhattan College Hellenic Student Association και το SUNY Maritime College.

Πηγή: www.ekirikas.com

Διαδώστε: