Διαδικτυακή συμμετοχή Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη στο ευρωπαϊκό φόρουμ για τη Δημόσια Διπλωματία, Club of Venice. Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, ώστε να επανέλθει η ομογένεια στην ομαλότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε, στις 30 Ιουνίου 2022, στις εργασίες της Ολομέλειας της Λέσχης της Βενετίας (Club of Venice), του ευρωπαϊκού φόρουμ ανώτατων αξιωματούχων για θέματα διεθνούς επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας, οι οποίες έλαβαν χώρα υβριδικά στη Φλωρεντία.
Ο κ. Χρυσουλάκης στη διαδικτυακή παρέμβασή του στο πλαίσιο του θεματικού πάνελ σχετικά με τις επικοινωνιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας και ιδίως στα δεινά της ιστορικής ελληνικής ομογένειας στην περιοχή.
Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, η Ελλάδα καταδίκασε έγκαιρα και ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή. Η Ελλάδα υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών ενάντια σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια, με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.
Από την πρώτη στιγμή, η χώρα μας στάθηκε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, και ιδίως των Ελλήνων ομογενών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη μαρτυρική πόλη της Μαριούπολης, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τις βαρβαρότητες στην πόλη και ζητώντας τη συνδρομή Διεθνών Οργανισμών για την προστασία και την εκκένωση των Ελλήνων ομογενών και των ευάλωτων πληθυσμών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέμεινε στη βομβαρδισμένη πόλη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, τονίζοντας ότι μαζί με τις ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί οι εστίες, αλλά και πολύτιμοι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς των σπουδαίων ελληνικών κοινοτήτων της Αζοφικής.
Άλλωστε, στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης λειτουργούσε η μοναδική Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της πόλης της Μαριούπολης, ώστε να επανέλθει η ομογένεια στην ομαλότητα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην εκεί ελληνική Ομογένεια και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέχει καταφύγιο σε πολλούς πρόσφυγες από την Ουκρανία, προσφέροντας πρόσβαση σε εκπαίδευση, εργασία και υπηρεσίες υγείας. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, τέλος, στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος, συμβάλλοντας στην παροχή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών, και τόνισε ότι η θέση και η εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα αναβαθμίζονται σταθερά τόσο γεωπολιτικά όσο και ενεργειακά.