Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τσιπουροβραδιά το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, γιόρτασε ο Λαογραφικός Ομιλος Ελλήνων Αμερικής την επέτειο των 36 χρόνων από την ίδρυσή του.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για “την αγάπη του για την κληρονομιά μας, τον Ελληνισμό” και την προσφορά του στην κοινότητα και τον συνάνθρωπο, ο φαρμακοποιός, Νικόλαος Παπαϊωάννου.
“Εχει πάντοτε στα χείλη έτοιμη τη φράση “σ’ αγαπώ”. Η καλοσύνη που σκορπάς να πολλαπλασιάζεται με τη χάρη του Θεού”, τόνισε η αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου, Ματίνα Καραγιάννη, η οποία και παρουσίασε τον τιμώμενο, ενώ μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια Βάγια Γκίνη – Αλλαγιάννη, του επέδωσαν την τιμητική πλακέτα.
Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Ελένη και τα τέσσερα παιδιά τους, Βασίλη, Σταυρούλα, Πέτρο και Ευάγγελο, ο κ. Παπαϊωάννου δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την τιμή στο πρόσωπό του, ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι έγινε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
“Οφείλουμε όμως να πούμε “αιωνία η μνήμη” στον αείμνηστο ιδρυτή του Λαογραφικού Ομίλου, Πολ Γκίνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που κρατάτε ήθη και έθιμα, απ’όλους καλύτερα”, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και ευχαρίστησε το Θεό, τον Αγιο Δημήτριο, τους γονείς του, τη μητέρα και τον αείμνηστο πατέρα του, καθώς και την κ. Αλλαγιάννη που συνεχίζει το έργο του αδελφού της.
Τους συνδαιτυμόνες καλωσόρισε η Μισέλ Τσιγαρίδα, μέλος του Ομίλου, υπογραμμίζοντας το έργο που επιτελεί και λέγοντας πως εδώ και 36 χρόνια αποτελεί μέρος της κοινότητας και της οικογένειας όλων.
Οι χορευτές του Ομίλου οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ηλικίες, από παιδάκια τεσσάρων ετών έως και πολύ μεγαλύτερους χορευτές, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, χορεύοντας -με τη συνοδεία εκλεκτών μουσικών- παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Ολοι τους ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λαογραφικός Όμιλος κατέχει μια μεγάλη συλλογή αυθεντικών Ελληνικών ενδυμασιών, ανάμεσά τους στολές που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα ακόμα.
Ο Λαογραφικός Ομιλος ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Αποστόλη (Πολ) Γκίνη το 1983 ο οποίος με τις λίγες οικονομίες που είχε, άρχισε να εφοδιάζεται σιγά σιγά με στολές και υλικό κατάλληλο για τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών. Δίδαξε μάλιστα τα πρώτα του μαθήματα στην αυλή του σπιτιού του. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα, αναζητώντας σε κάθε γωνιά της και καταγράφοντας λαογραφικά στοιχεία, ήθη, έθιμα και τοπικές παραδόσεις ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ανάμεσά τους και δημοτικά τραγούδια, αλλά και σπάνιο υλικό σχετικά με τοπικές ενδυμασίες που χάνονταν.
Σε γραπτό μήνυμά της στο αναμνηστικό λεύκωμα της εκδήλωσης η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Αναστασία Τσαντέ, με συγκίνηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “φέραμε δάκρυα στα μάτια πολλών παππούδων και γιαγιάδων που αναπόλησαν τα νεανικά τους χρόνια στο χωριό” και δήλωσε πόσο τυχερή είναι που ανακάλυψε την οικογένεια του Λαογραφικού Ομίλου.
Τα χορευτικά του Λαογραφικού Ομίλου συμμετέχουν συχνά σε πολλές ομογενειακές εκδηλώσεις, εθνικές γιορτές, αλλά και επετειακές εκδηλώσεις στο Δήμο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εχουν εμφανιστεί στο Λίνκολ Σέντερ, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, ενώ και φέτος οι χορευτές του Ομίλου ήταν παρόντες και στην τουριστική έκθεση των New York Times στο Τζάβιτς Σέντερ.
Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ομίλου μαζί με την πρόεδρο Αναστασία Τσαντέ και την αντιπρόεδρο Ματίνα Καραγιάννη, συμμετέχουν επίσης η Μαρία Αλλαγιάννη ως Γραμματέας και η Εφη Παρθένη ως Ταμίας. Τη συμβουλευτική επιτροπή αποτελούν οι Γεωργία Παπαγιάννη, Δημήτρης Tashi, Δώρα Θέμελη, Κατερίνα Τσουριστάκη και Εφη Μπόγρη.
πηγή:http://www.greeknewsonline.com