Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς: Η νέα Εθνική Στρατηγική, τα Κατεχόμενα και συνεισφορά της Εκκλησίας
Η χαρτογράφηση και η αξιοποίηση των αποδήμων μας, η ενίσχυση της νέας γενιάς τους και η προβολή του Κυπριακού στις χώρες διαμονής τους, αποτελούν τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Κυπρίων Διασποράς, την οποία παρουσίασε την Παρασκευή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
- της Δέσποινας Σωτηρίου
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο τη τελευταίας μέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, ο κ. Φωτίου είπε πως, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάδειξης του αμφίδρομου της σχέσης Κύπρου και Κυπρίων της Διασποράς.
Γι αυτό, συνέχισε , βασικοί πυλώνες της Στρατηγικής είναι να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος των ομοσπονδιών και των οργανώσεων, η ενίσχυση της σύνδεσης των νέων με τις ρίζες τους, η προώθηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας, ο συντονισμός δράσεων για προβολή των θέσεων μας στο Κυπριακό, η ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινών δράσεων και τέλος, η απλοποίηση των διαδικασιών για ομαλότερη επανένταξη των επαναπατρισθέντων.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων της Διασποράς, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα προσεγγίζει όλους τους Κύπριους της Διασποράς.
«Η πλατφόρμα που θα τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή περιλαμβάνει το μητρώο καταγραφής των Κυπρίων της Διασποράς, όπου θα υπάρχουν καταγεγραμμένοι οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι ακαδημαϊκοί μας κλπ» , συμπλήρωσε.
Επίσης, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό κομμάτι «Μάθε τις Ρίζες σου», που αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού μας και θα αξιοποιείται από όλους και κυρίως τους νέους μας.
Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου ζήτησε τη στήριξη των ομοσπονδιών για την προώθηση της πλατφόρμας.
Στο πλαίσιο του σημερινού προγράμματος του συνεδρίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΚΕΒΕ «Γε Νέο Επιχειρείν» που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αναζητώντας την Αλήθεια» για το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά Εκταφές Αγνοουμένων και Αναγνώριση Λειψάνων.
Ελληνικές συμμετοχές
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα τη συνέχιση της στενής συνεργασίας όσον αφορά τα ομογενειακά σχολεία και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, ο κ. Χρυσουλάκης πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας StaEllinika, ενός σημαντικού εργαλείου διδασκαλίας και μάθησης για την ελληνική Διασπορά.
Μηνύματα αισιοδοξίας
Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και έπονται του Συνεδρίου, η οποία δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία, αφού είναι σε αυτούς που επενδύουμε προκειμένου να συνεχιστεί η πολυσχιδής δράση και σημαντική προσφορά των μελών της ομογένειας προς την πατρίδα.
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Ζέττα Μ. Μακρή.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Γερουσιαστή – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert Menendez.
Επιπρόσθετα, την τελετή έναρξης προσφώνησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι οι απόδημοι μας ξέρουν να κρατάνε την πατρίδα καλά φυλαγμένη, ως θησαυρό, μέσα στην καρδιά τους και τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θέτει ως στόχο τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων των νέων ομογενών με την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών ως την καλύτερη επένδυση για το κοινό μας μέλλον. «Παράλληλα, παραμένει προτεραιότητά μας η στήριξη των αποδήμων μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που δυστυχώς επέφερε ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στην κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των συνεπειών του Brexit», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα τονίζοντας ότι «48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα, Ελλαδίτες και Κύπριοι, εντός και εκτός των συνόρων μας να καταδεικνύουμε την παράνομη και αντίθετη σε κάθε έννοια και αποτύπωση διεθνούς δικαίου, συμπεριφορά της Τουρκίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή, προκλητική και εξόφθαλμη απαξίωση των διεθνών κανόνων. Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στεκόμαστε πλήρως και αδιαρρήκτως ενωμένοι, αλληλέγγυοι και ταγμένοι στον κοινό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης που θα απορρέει και θα στηρίζεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Το μήνυμα Μενέντεζ
Στο μήνυμα του ο κ. Robert Menendez αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική εισβολή, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία από το 1974 μέχρι σήμερα, συνεχίζει να καταλαμβάνει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου. «Το status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη, και οι τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες», τόνισε.
Ο κ. Menendez εξέφρασε την υπερηφάνεια του γιατί ηγήθηκε των προσπαθειών της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, την ετοιμότητά του να σταθεί στο πλευρό της χώρας και την δέσμευσή του για κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει την προκλητικότητα αμέσως», επεσήμανε.
Ο κ. Menendez ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι ένα έθνος που μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για ένα μέλλον που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται δίπλα-δίπλα για να είναι ασφαλής η Ανατολική Μεσόγειος και θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους, κτίζοντας δεσμούς.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εισηγήσεις της Εκκλησίας για το εθνικό θέμα, σημειώνοντας ότι η πείρα έδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή, ούτε τον οδηγούν σε συμβιβασμό.
«Θα πρέπει ως εκ τούτου το πρόβλημα της Κύπρου να τεθεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αξιώσουμε ανυποχώρητα ό,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και ο ελεύθερος κόσμος – ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη την έκταση της πατρίδας μας», είπε. Σε μείζον πρόβλημα, που απειλεί άμεσα την εθνική επιβίωσή μας έχει εξελιχθεί και το μεταναστευτικό, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για παρεμπόδιση της εισόδου των λαθρομεταναστών στην Δημοκρατία και την επιστροφή όσων ήδη έχουν εισέλθει στις χώρες προέλευσής τους. Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στην αμυντική μας θωράκιση και την ανάγκη για ανανέωση των οπλικών μας συστημάτων.
Στη δική του προσφώνηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τη δημιουργία υπηρεσίας για τους απόδημους.
Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε σε παραλληλισμό της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να συνεργαστούμε από κοινού και να εισηγηθούμε ένα στρατηγικό, λεπτομερές σχέδιο ως προς τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.
Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive, hellasjournal, ertnews
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.