Με τιμώμενο πρόσωπο τον Μέγα Τελετάρχη της φετινής παρέλασης, Τζορτζ Μάρκους (George Marcus), πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Δείπνο των Τελεταρχών, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Midtown Hilton», παρουσία και των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.
Ο Τζορτζ Μάρκους, ο οποίος συγκαταλέγεται στους Ελληνοαμερικανούς με τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, είχε διακριτική παρουσία και απέσπασε επανειλημμένως το χειροκρότημα του κοινού.
«Είναι πολλοί στην Κοινότητά μας που κάνουν δισεκατομμύρια αλλά είναι πολύ λίγοι που δίνουν χρήματα για να υποστηρίξουν τα θέματά μας. Η Κοινότητά μας έχει επιτύχει σημαντικά πράγματα. Μέσα σε μια γενιά, ξεπεράσαμε κάθε εθνικότητα στην Αμερική. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Παρασκευαϊδης, ο Λιβάνιος και ο αποψινός τιμώμενος, Τζορτζ Μάρκους», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντυ Μανάτος, που προλόγισε τον Μέγα Τελετάρχη της παρέλασης, με τον Φίλιπ Κρίστοφερ να συμπληρώνει ότι ο Τζορτζ Μάρκους «εκφράζει την εκπλήρωση του αμερικανικού ονείρου».
Αναγνωρίζοντας την τιμή που του έγινε και με διάθεση για χιούμορ, ο κ. Μάρκους έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα του, ο οποίος έγινε μετανάστης δυο φορές, επιστρέφοντας για κάποια χρόνια στην Ελλάδα το 1939 και κάνοντας πάλι το αντίθετο δρομολόγιο αργότερα λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης, κι ενώ ο ίδιος είχε ήδη γεννηθεί στην Εύβοια. Εστίασε δε στο κουράγιο που είχαν οι μετανάστες εκείνης της γενιάς, προκειμένου να πάνε σε πολύ μακρινές και άγνωστες σε αυτούς χώρες.
«Είναι μεγάλη τιμή να είμαι τελετάρχης της παρέλασης, να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση. Εάν δεν ήταν αυτοί οι γενναίοι Ελληνες που πολέμησαν τότε να μας ελευθερώσουν, η Ευρώπη θα ήταν τελείως διαφορετική. Φανταστείτε το κουράγιο που είχαν», κατέληξε ο κ. Μάρκους.
Μηνύματα για τα εθνικά θέματα
Με στελέχη της πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, της οργανωμένης Ομογένειας και πολλά ακόμη γνωστά πρόσωπα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας να δίνουν το «παρών», οι διοργανωτές έδωσαν το σύνθημα για διατήρηση του πνεύματος του ‘21 και ακόμη μαζικότερη παρουσία στην 5η Λεωφόρο για την μεγάλη παρέλαση.
«Χωρίς τη στήριξη όλων σας, δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε την παρέλαση. Κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν μέρα – νύχτα όλες αυτές τις ημέρες και τους ευχαριστούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, καλωσόρισε τον κ. Μάρκους, ενώ υπενθύμισε και την εκατονταετή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην οποία είναι αφιερωμένη η παρέλαση.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιπρόεδρος των Ποντίων, Κώστας Τσιλφίδης, ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων για τη δυνατότητα που δίνει στους Πόντιους να τιμήσουν την μνήμη των προγόνων τους.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος μίλησε και εκ μέρους των συναδέλφων του που έδωσαν το «παρών», όπως η Αραβέλλα Σιμωτά, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο Ανδρέας Γουναρδής.
Θερμό χειροκρότημα απέσπασε η ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), πρόεδρος του «Hellenic Caucus», που έκανε αναφορά στις διαδοχικές επιτυχίες των ομογενών και φιλελλήνων του Κογκρέσου για τη στήριξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων στα αμερικανικά νομοθετικά όργανα.
Στο βήμα ανέβηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ελιοτ Ενγκελ (Elliot Engel), συνεπής υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων.
Ο κ. Ενγκελ μίλησε για τις νομοθετικές κινήσεις του σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, τονίζοντας ότι «ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει άμεσα από την Κύπρο».
Παράλληλα, παρέδωσε εύφημο μνεία της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Τζορτζ Μάρκους.
Επίσης, για μια ακόμη χρονιά, «παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος, Πατούλης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος), που εστίασε στη στάση της Ομογένειας στα μεγάλα εθνικά θέματα, ενώ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Μουρμούρας, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» τη συμμετοχή του στην «μεγαλύτερη ελληνική παρέλαση στην Αμερική» ως επίτιμος Τελετάρχης.
Ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ευχαρίστησε την Ομογένεια για τις προσπάθειές της για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη οι ομογενείς να παραμείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, κάλεσε την Ομογένεια να δώσει το «παρών» στην 5η Λεωφόρο αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τροπή που έχει πάρει η «σχέση της Ομογένειας με το εθνικό κέντρο».
Στις δικές τους τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της AHEPA Τζορτζ Λούκας και ο πρόεδρος του AHI, Νικόλαος Λαριγκάκης, εστίασαν στο νόημα της 25ης Μαρτίου, τα ανοικτά εθνικά θέματα αλλά και την ευκαιρία να εορταστούν οι κατακτήσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.
Για τις προσπάθειες των ομογενών προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα ακόμη και στην τρίτη ή τέταρτη γενεά μίλησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, απονέμοντας τα εύσημα σε νέους και παλαιότερους για το ελληνικό στοιχείο, που παραμένει αναλλοίωτο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στη σημασία της παρέλασης και τα μηνύματα της γιορτής της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Ανθή Κατσίφα: «Ο Κωνσταντίνος ήταν ήρωας»
Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένη, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους η Ανθή Κατσίφα, η μια εκ των δυο αδελφών του 35χρονου Βορειοηπειρώτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από την Αλβανική Αστυνομία την 28η Οκτωβρίου.
«Ο αδελφός μου, ο αδελφός μας, έδειξε τον δρόμο, τον δρόμο της Δικαιοσύνης, της αγάπης, των δικαιωμάτων που έχουμε σαν ελληνική εθνική μειονότητα. Ποιος αμφισβητεί το δικαίωμά μας να κυματίζει η γαλανόλευκη; Ποιος αμφισβητεί το δικαίωμά μας να ονομαζόμαστε Ελληνες;», είπε η κ. Κατσίφα, η οποία ζήτησε την στήριξη της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.
«Ζητάω με ταπείνωση και αγάπη την προσοχή και την βοήθειά σας. Ζητάω από την φίλη χώρα να σεβαστεί την Ιστορία μας και την καθημερινότητά μας. Το αίμα του Κατσίφα να είναι το τελευταίο σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, που γέννησε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης των γραμμάτων και μεγάλους ευεργέτες», κατέληξε η κ. Κατσίφα.
Πηγή: www.ekirikas.com