Μετά την επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην έδρα του στο Φανάρι, η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους βουλευτές Μάξιμο Χαρακόπουλο και Αθανάσιο Δαβάκη της ΝΔ και Ανδρέα Μιχαηλίδη και Γιάννης Σαρακιώτη του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε τα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης.
«Παρά τη δημογραφική συρρίκνωση, η ομογένεια στην Πόλη αντιστέκεται. Τα ομογενειακά μας σχολεία, που είχα την χαρά να επισκεφθώ, το Ζάππειο και το Ζωγράφειο –δωρεές μεγάλων ευεργετών– όπως και η Μεγάλη του Γένους Σχολή που χρονολογείται από το 1454, αποτελούν εμβληματικά σχολεία του οικουμενικού ελληνισμού. Παρά τα προβλήματα εξακολουθούν να επιτελούν εθνική αποστολή, συμβάλλοντας στην ελληνομάθεια και τη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων στην Πόλη των πόλεων», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις.
Οι Έλληνες βουλευτές, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Πόλη με αφορμή την Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχικά επισκέφθηκαν το Ζάππειο που φιλοξενεί 150 παιδιά (από τα προνήπια μέχρι το Λύκειο) και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού σχολείου από τον σχολάρχη του Αντώνη Ηλιάδη. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές και να ακούσουν τραγουδάκια από παιδιά του νηπιαγωγείου.
Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Ζωγράφειο όπου τους ανέμενε ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του Γυμνασίου-Λυκείου και την πλούσια και πολυσχιδή του δράση. Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία περιδιάβηκε τις αίθουσες του ιστορικού σχολείου και ο επικεφαλής της Μ. Χαρακόπουλος συνεχάρη τον Γ. Δεμιρτζόγλου για τη δραστηριότητα του, ο απόηχος της οποίας, όπως είπε, φτάνει και στην Αθήνα.
Τέλος οι κοινοβουλευτικοί επισκέφθηκαν την ξακουστή Μεγάλη Σχολή του Γένους, που δεσπόζει ως αετός που προτάσσει το στήθος του στον πέμπτο λόφο της Επταλόφου Πόλεως. Το «κόκκινο σχολείο», όπως το αποκαλούν οι σημερινοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, λόγω των κόκκινων τούβλων με τα οποία είναι χτισμένο, λειτουργεί από το 1454. Οι βουλευτές, που έγιναν δεκτοί από τον σχολάρχη Δημήτρη Ζώτο και τον Τούρκο υποδιευθυντή, συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς (ομογενείς και Ελλαδίτες) για τα προβλήματα του ιστορικού σχολείου και τις δυσκολίες συντήρησής του. Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόβα μουσικοχορευτικής παράστασης των μαθητών του σχολείου με μαθητές από Γυμνάσιο του Άλιμου, που επισκέφθηκαν την Πόλη.
Την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συνόδευαν ο πρόξενος της Ελλάδος Γεώργιος Γαϊτάνης και ο σύμβουλος Εκπαίδευσης Σταύρος Γιωλτζόγλου. Τέλος, κατά την παραμονή της στην Πόλη, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ παρακολούθησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, παρουσίαση αφιερωματικού τόμου στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανού, τον οποίο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε γνωρίσει ως ηγούμενο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Πόλη.
Πηγή: www.pontos-news.gr