Ομογένεια
17 Οκτωβρίου, 2023

Σύδνεϋ: «Κρήτη και Πόντος – Δύο όψεις του Νεοελληνικού Πολιτισμού μέσα από τα παραδοσιακά τους τραγούδια»

Διαδώστε:

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, η εκδήλωση με θέμα «Κρήτη και Πόντος – Δύο όψεις του Νεοελληνικού Πολιτισμού μέσα από τα παραδοσιακά τους τραγούδια», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ποντοξενητέας» της Νέας Νότιας Ουαλίας και την Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Ελληνο-Αυστραλών, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αρχιεπισκοπής Aυστραλίας, καθώς και άλλων συλλόγων της ελληνικής παροικίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Δρ. Alfred Vincent, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο που διαμόρφωσε την ιδιαίτερη παράδοση των δύο αυτών ακριτικών κοινωνιών, με έμφαση στις ομοιότητες και τα «σημεία συνάντησής» τους, γλωσσικά, πολιτισμικά και μουσικολογικά.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, παρουσίασε τις κοινές αφετηρίες των παραδοσιακών τραγουδιών και της μουσικής παράδοσης των δύο εμβληματικών περιοχών του νεοελληνικού πολιτισμού, της Κρήτης και του Πόντου, όπως είναι η χρήση του δεκαπεντασύλλαβου στίχου και οι αντιστοιχίες στις θεματικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μορφή του Διγενή Ακρίτα, οι καταστροφές που υπέστησαν οι δύο περιοχές στο πέρασμα των αιώνων, η ξενιτιά, ο κρυπτο-χριστιανισμός κατά την οθωμανική περίοδο, αλλά και λυρικά θέματα όπως ο γάμος, η αγάπη της ζωής κ.α.

Την ομιλία ακολούθησε παραδοσιακή μουσική, με τους μουσικούς από τους δύο συλλόγους να αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία των δύο παραδόσεων, «εικονογραφώντας» ακουστικά αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση Κρήτης και Πόντου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα της Διευθύντριας του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, κ. Βασιλικής Πολυζώη, η οποία χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκδήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου μας, και οι δυο αυτές εμβληματικές μουσικές παραδόσεις προβάλλονται και διαχέονται σταθερά ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκδήλωση, η οποία ευελπιστούμε να έχει συνέχεια και να περιλάβει και άλλες, εξίσου πλούσιες μουσικές παραδόσεις του Ελληνισμού, και να ταξιδέψει και σε άλλες, εξίσου δυναμικές ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας».

Κατά την αποφώνησή του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, συνεχάρη τον κεντρικό ομιλητή, σημειώνοντας, με την ευκαιρία, τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας από τους Έλληνες της διασποράς. Η ίδια η ιστορική μνήμη και συνέχεια που ανατροφοδοτείται μέσω των παραδοσιακών τραγουδιών που ακούστηκαν στην εκδήλωση, υποδηλώνει τη σπουδαιότητα της γλώσσας ως συνεκτικού στοιχείου των απανταχού Ελλήνων, τόνισε.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ. Alfred Vincent δίδαξε επί 25 έτη στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, με αντικείμενο τις Νεότερες Ελληνικές Σπουδές. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ιστορία, κοινωνία, γλώσσα και λογοτεχνία της Κρήτης την περίοδο της Βενετοκρατίας (1211-1669), την εξέλιξη της κωμωδίας στην Ευρώπη τον 16ο και 17ο αιώνα, την ελληνική μουσική και τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Μετά τη συνταξιοδότησή του, συνεχίζει να ερευνά κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα του ελληνικού κόσμου.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ ευχαριστεί θερμά τους μουσικούς: Peter Diniakos, Alexander Mountakis, Prodromos Moysiadis, Kosta Papoulidis, Ari Paraskakis, Peter Tsenkas.

 

Πηγή: greek.vema.com.au

Διαδώστε: