Ομογένεια
14 Ιουλίου, 2020

Θλίψη και οργή από τους Έλληνες της Αυστραλίας (Podcast)

Διαδώστε:

Η οργανωμένη Διασπορά της Αυστραλίας δηλώνει την απογοήτευσή της για τις εξελίξεις στην υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

BY PANOS APOSTOLOU – SBS GREEK

Στην Αγία Σοφία έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την Παρασκευή 24η Ιουλίου, όταν θα γίνει η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Βαμβακινού: Απογοήτευση για την απόφαση των τουρκικών αρχών

 

 

Μέχρι στιγμής, ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αντιδράσει στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει ένα Μνημείο Οικουμενικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ωστόσο, η ομογενής βουλευτής της έδρας Calwell στη Βικτώρια, Μαρία Βαμβακινού, εξέφρασε στο Πρόγραμμά μας την απογοήτευσή της για την απόφαση των Τουρκικών αρχών που χωρίς διαβούλευση με την ΟΥΝΕΣΚΟ άλλαξαν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Στη γραπτή ανακοίνωσή της σημειώνει τα ακόλουθα: «Η κα. Βαμβακινού δηλώνει την πλήρη συμφωνία και αλληλεγγύη της με την δήλωση της γενικής διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών) κα. Audrey Azoulay ότι:

“Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μοναδική κατάθεση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας κατά τους αιώνες. Η θέση της σαν μουσείο αντικαθρεφτίζει την παγκόσμια κληρονομιά της, και την καθιστά δυνατό σύμβολο για διάλογο».

Η κα. Βαμβακινού υπήρξε για πολλά χρόνια κοινοβουλευτικός παρατηρητής στη Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ Αυστραλίας. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αγιά Σοφία το 1985 και κατόπιν υπό επίσημη ιδιότητα το 2012 και 2013 ως Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας-Τουρκίας».

Κατσαμπάνης: Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε

 

 

Στο SBS Greek, μίλησε ο βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος της Δυτικής Αυστραλίας Παναγιώτης Κατσαμπάνης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).

«Όλες οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν τις ενέργειες του Τούρκου πρόεδρου […]. Έχω επικοινωνήσει με τα μέλη της ΠαΔΕΕ, δηλαδή τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές σε όλες τις χώρες και είμαστε όλοι αναστατωμένοι. Έχω γράψει επιστολή και στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρρισον και στην υπουργό Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, γι’ αυτά που γίνονται στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Κατσαμπάνης ζητά μάλιστα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και την λήψη άλλων μέτρων.

«Δεν μπορεί ένας άνθρωπος [ο Ταγίπ Ερντογάν] να ξαναγράφει την ιστορία διότι δεν του αρέσει! Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε», δήλωσε ο κ. Κατσαμπάνης στο SBS Greek.

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: «Θλίψη και πόνο ψυχής»

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολή εξέδωσε και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλία και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δυστυχώς, κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό, γι᾽ αυτό και γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα. Η απόφαση αυτή είναι άδικη πρωτίστως για το λαό της Τουρκίας και το μέλλον του, ενώ αποδεικνύει ασέβεια στη μνήμη του ιδρυτού της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Η απόφαση αυτή συνιστά ιεροσυλία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, το οποίο παράλληλα αποτελεί και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Η Αγία Σοφία ανήκει σε όλο τον κόσμο».

Παπαστεργιάδης: Να αντιδράσουμε αλλά με κόσμιο τρόπο

Μιλώντας στο SBS Greek, ο πρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης ενημέρωσε ότι η Κοινότητα έστειλε επιστολή στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρρισον από τον οποίο ζητά να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας.

Στην επιστολή προς τον κ. Μόρρισον επισημαίνεται η σημασία και ο συμβολικός ρόλος της Αγίας Σοφίας και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε τζαμί ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παράλληλα, στην επιστολή της προς τον κ. Μητσοτάκη η Κοινότητα αναφέρει: «Η Κοινότητά μας επικροτεί την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμπαρίσταται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος».

Παρατηρεί τις αντιδράσεις των Ελλήνων της Αυστραλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταννοεί την οργή πολλών, αλλά οι αντιδράσεις να είναι κόσμιες.

Σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, καθώς και άλλες παροικιακές οργανώσεις.

Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε το podcast 

 

Διαδώστε: