Ομογένεια
19 Σεπτεμβρίου, 2023

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας Αιγύπτου υπογράφουν Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας

Διαδώστε:

Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αιγύπτου θα υπογραφεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών θα συναντηθούν στις 18:30 στην Αίθουσα των Μεγάλων Ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου με την παρουσία της Κοινοτικής Επιτροπής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Μπούρας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, θα συνυπογράψουν το Μνημόνιο Πανεπιστημιακής Συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών.

«Για πρώτη φορά στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, πρόκειται να λάβει χώρα ένα εγχείρημα πανεπιστημιακού επιπέδου. Το Ελληνικό τετράγωνο θα αποκτήσει ιδιαίτερη αίγλη, γόητρο και κύρος, αν ενδυναμώσει την μορφωτική σφραγίδα του, με την συνεργασία ενός Ελληνικού Πανεπιστημίου», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης,.

Το όλο σημαντικό εγχείρημα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Το παρών θα δώσει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και Πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξ αρχής στήριξε με τις παρεμβάσεις του στην επίτευξη αυτής της ωφέλιμης Συμφωνίας για την Ελληνική Παροικία της Αλεξάνδρειας.

Η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας θεωρεί πως η κίνηση αυτή θα προσδώσει αίγλη και κύρος στην ελληνική παροικία, καθώς τα σχολεία της που ίδρυσαν οι μεγάλοι ευεργέτες, όπως οι Τοσίτσας, Αβέρωφ και άλλοι, θα αναβαθμιστούν σε μια εποχή που η σχέση των δύο χωρών, Ελλάδος και Αιγύπτου βρίσκονται στο ανώτερο δυνατό σημείο.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, είπε:

«Αυτονόητο είναι ότι η όποια λειτουργία πανεπιστημιακού παραρτήματος, θα εμπεριέχει κατά τη συγκρότησή του την απαραίτητη προστασία και αξιοποίηση των ελληνικών δομών, τα κτίρια και τα μνημεία στην πόλη, ενώ θα διασωθούν και θα ψηφιοποιηθούν χειρόγραφα και αρχεία που κινδυνεύουν σήμερα να καταστραφούν, όπως αρχεία προξενείου, ιστορικά αρχεία, απόρρητα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα πολλά. Το «Μνημόνιο Συνεργασίας» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα αποτελέσει το βάπτισμα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στη νέα εποχή, των σύγχρονων δεδομένων. Γιατί όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να μαραζώνει στη σκουριά της εγκατάλειψης και της φθοράς του ανελέητου χρόνου. Η Κοινοτική μας Επιτροπή εκλέχθηκε, για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και στην Παροικία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Και αυτό θα πράξουμε πάση θυσία!»


«Τα εκπαιδευτήριά μας αποτελούν την πρώτη μας μέριμνα. Τα σχολεία ενισχύουν και αναβαθμίζουν την προσωπικότητα και μετεξελίσσουν τον αδαή σε γνώστη. Τον ανιστόρητο σε φιλίστορα. Τον αδιάφορο σε αλληλέγγυο. Τον ιδιοτελή σε ανιδιοτελή. Και τον ανεπιβεβαίωτο και ανασφαλή χαρακτήρα, σε επιβεβαιωμένο και ισχυρό! Γιατί στην Παιδεία οφείλουμε άπαντες τα πάντα. Κι εφόσον μιλάμε και για την Αλεξάνδρεια, ας μην ξεχνάμε τον ιδρυτή μας Μέγα Αλέξανδρο, τι είχε πει: “Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην”», ανέφερε ο κ. Βαφειάδης.

Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις προσωπικότητες που αποφοίτησαν από το ιστορικό Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο: Οι Ντέμης Ρούσσος, διεθνής τραγουδιστής, Δάκης, ερμηνευτής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τραγουδίστρια, Μάνος Λοΐζος, συνθέτης, Χάρης Παπαμάργαρης, καθηγητής, Υπουργός Εργασίας και Πρόεδρος Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηφώτης, ερευνητής, συγγραφέας, ιστοριοδίφης, κριτικός της λογοτεχνίας, Ευθύμιος Σουλογιάννης, καθηγητής Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων, Γιώργος Οικονομίδης, καθηγητής πρόεδρος του «Άστυ Αιγυπτιωτών» και χιλιάδες άλλοι απόφοιτοι που διακρίθηκαν ανά τον κόσμο, στις επιστήμες, στα γράμματα και τις τέχνες.

«Αν αναζητήσετε από το παρελθόν στοιχεία για το Αβερώφειο ή το Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο, θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα σχολεία είχαν σπουδαία φήμη, το δε Αβερώφειο, παρέπεμπε σε Πανεπιστήμιο εξαιτίας του μορφωτικού επιπέδου που προσέφερε στους μαθητές. Συνεπώς διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για να προβάλουμε τα εκπαιδευτήρια του τόπου μας, γι’ αυτό και έχουμε επιπλέον απαιτήσεις απ΄ τη μητέρα πατρίδα. Οι μαθητές μας διδάσκονται πάνω απ΄ όλα, ότι ζουν και φοιτούν στην Αλεξάνδρεια, την πόλη μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών, των φιλοσόφων, των Εκκλησιαστικών Πατέρων και των δεινών επιχειρηματιών, που την τοποθέτησαν κυρίαρχη πόλη του Ελληνισμού σε όλη την Αφρικανική ήπειρο και όχι μόνο. Δικαιούμαστε να επιδιώκουμε τη συνέχεια αυτής της ιστορίας. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύουμε και σήμερα σπουδαίους ανθρώπους και όχι μόνο να μνημονεύουμε τους προγόνους μας Αιγυπτιώτες. Αν δεν βελτιώσουμε λοιπόν την εκπαιδευτική μας κοινότητα σε όλους τους τομείς πως θα συμβεί κάτι τέτοιο;», κατέληξε μιλώντας στο ertnews, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Διαδώστε: