«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»: Eκδόσεις της Κωνσταντινιάδος – Ζώνη των χερσαίων τειχών
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διαδικτυακές διαλέξεις:
Χάρης Θεοδωρέλλης-Ρήγας, Oι πολύγλωσσες εκδόσεις της Κωνσταντινιάδος (1820) του Πατριάρχη Κωνσταντίου Α´, του από Σιναίου, και η Οθωμανική ῾ανακάλυψη᾽ των Βυζαντινών Σπουδών.
Κώστας Σταματόπουλος, Από την Προποντίδα στον Κεράτιο και από το Γεντί κουλέ στις Βλαχέρνες: η ζώνη των χερσαίων τειχών.
Παρακολουθήστε τις ομιλίες στο σχετικό βίντεο:
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Κώστας Σταματόπουλος, Δρ Ιστορίας, Από την Προποντίδα στον Κεράτιο και από το Γεντί κουλέ στις Βλαχέρνες: η ζώνη των χερσαίων τειχών.
Ο Κώστας Σταματόπουλος είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ο Κώστας Σταματόπουλος θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ελληνικής/ρωμαίικης διάστασης της οθωμανικής και νεώτερης Κωνσταντινουπόλεως. Το έργο του Κωνσταντινούπολη: Αναζητώντας την Βασιλεύουσα, καθώς και ο συλλογικός τόμος Σινασός της Καππαδοκίας, στον οποίο και συμμετείχε με το μακροσκελές άρθρο «Η καθημερινή ζωή στην Σινασό στις αρχές του 20ού αιώνα» βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Με αντικείμενο την Κωνσταντινούπολη έχει συγγράψει, εκτός από μεγάλο αριθμό άρθρων, τα βιβλία: Βήματα στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως (Δόμος, 1989), Κωνσταντινούπολη: Αναζητώντας την Βασιλεύουσα (Μπρατζιώτη, 1990), Η τελευταία αναλαμπή: η κωνσταντινουπολίτικη Ρωμηοσύνη στα χρόνια 1948-1955 (Δόμος, 1996). Άλλα έργα του: Τομές στην νεοελληνική αγωνία (Δόμος, 1988), Μαθήματα Βαλκανικής Ιστορίας (Δόμος, 1995), Η Μικρασία του Αιγαίου (Αστερισμός, 1998), Το Χρονικό του Τατοΐου 1800-2003 (Καπόν, 2004), Όρος Πεντελικόν (Δήμος Βριλησσίων, 2007).
Χάρης Θεοδωρέλλης-Ρήγας, Λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κοτς, Oι πολύγλωσσες εκδόσεις της Κωνσταντινιάδος (1820) του Πατριάρχη Κωνσταντίου Α´, του από Σιναίου, και η Οθωμανική ῾ανακάλυψη᾽ των Βυζαντινών Σπουδών.
Ο Χάρης Θεοδωρέλλης-Ρήγας σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Οξφόρδη και Αναπτυξιακές Σπουδές στο London School of Economics. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με θέμα τη θεσμική οργάνωση της σύγχρονης Ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης. Έχει διδάξει επί μακρόν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, και δημοσιεύσει πληθώρα μελετών και μεταφράσεων σχετικών με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία της Πόλης, το ρεμπέτικό τραγούδι και τις μειονοτικές ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Koç και συνιδρυτής των εκδόσεων ιστός, του μοναδικού ρωμαίικου εκδοτικού οίκου που δραστηριοποιείται σήμερα στην Τουρκία.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.