Τη μνήμη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, αείμνηστης Προέδρου και Mεγάλης Eυεργέτιδoς του Συλλόγου «Πτολεμαίος ο Α΄», τίμησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, αποστέλλοντας επιστολή στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως και μνήμης της που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Nαό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.
Αποτίνοντας φόρο τιμής, την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, στη σπουδαία Αιγυπτιώτισσα, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954) ως μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φυσιογνωμίες του Απόδημου Ελληνισμού με καταγωγή από τη Θηνιά Κεφαλληνίας.
Tο όνοµα της Αγγελικής Παναγιωτάτου συνδέεται άρρηκτα µε πέντε επιστηµονικά πρωτεία, επεσήμανε, διότι υπήρξε:
– η πρώτη απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (1897),
– η πρώτη Υφηγήτρια (1908),
– η πρώτη έκτακτη Καθηγήτρια της Υγιεινής και Τροπικής Παθολογίας (1938),
– η πρώτη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής «τιµής ένεκεν» (1947) και
– η πρώτη γυναίκα ιατρός, αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1950).
Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι η Αγγελική Παναγιωτάτου έζησε και εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια ως μικροβιολόγος, ενώ παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού, όπου τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στα τροπικά νοσήματα. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια, δημοσίευσε πλήθος από πρωτότυπες μελέτες στα επιστημονικά πεδία.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης
Κλείνοντας ο κ. Ι. Χρυσουλάκης τόνισε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας, μιας πρωτοπόρου γυναίκας και επιστήμονα, που άφησε το στίγμα της στην Ελληνική και Αιγυπτιακή κοινωνία με τρόπο ανεξίτηλο. Αιωνία της η Μνήμη».
Στην τέλεση του μνημοσύνου και του τρισαγίου παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του «Πτολεμαίου» κα Λιλίκα Θλιβίτου, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.