26/01/2024 26/01/2024 Σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη αρκετές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο ενημέρωσης του λαού για την επικείμενη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η Ιερά Σύνοδος, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας την περασμένη Τρίτη, εξουσιοδότησε τους κατά τόπους Μητροπολίτες να αναλάβουν την ενημέρωση για τις θέσεις της...
26 Ιανουαρίου, 2024 - 8:38
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2024 - 14:44

Με οδηγό την Ευαγγελική αλήθεια η Εκκλησία ενημερώνει τον λαό – Το θέμα της βάπτισης παιδιών ομοφύλων και η στάση απέναντι στους Βουλευτές

Διαδώστε:
Με οδηγό την Ευαγγελική αλήθεια η Εκκλησία ενημερώνει τον λαό – Το θέμα της βάπτισης παιδιών ομοφύλων και η στάση απέναντι στους Βουλευτές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη αρκετές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο ενημέρωσης του λαού για την επικείμενη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η Ιερά Σύνοδος, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας την περασμένη Τρίτη, εξουσιοδότησε τους κατά τόπους Μητροπολίτες να αναλάβουν την ενημέρωση για τις θέσεις της Εκκλησίας. Όπως έχουν τονίσει σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν Ιεράρχες, σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι η άνευ ουσίας αντιπαράθεση. Η Εκκλησία, όπως άλλωστε τονίστηκε και στο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας, δεν μπορεί να σιωπήσει σε ένα τέτοιο ζήτημα και οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο λαό της. Θα εκφράσει μέσα από αυτές τις θέσεις την αλήθεια του Ευαγγελίου. “Όχι για να διχάσουμε τον λαό, αλλά για να του δώσουμε να καταλάβει γιατί αυτό το νομοσχέδιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”, είπε Ιεράρχης.

Ενημέρωση υπάρχει και προς τους κληρικούς. Το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους και η πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας κυριάρχησε στη Γενική Σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης που πραγματοποιήθηκε χθες στον Άγιο Σπυρίδωνα Σερρών.

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε λεπτομερώς το ιερό Σώμα των κληρικών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης περί των θέσεων της Εκκλησίας επί του θέματος, που έχουν τον χαρακτήρα μαρτυρίας και ομολογίας, όπως αυτές μάλιστα εκφράσθηκαν συντεταγμένα, συνοδικά, νηφάλια και αποφασιστικά, με οδηγό την Ευαγγελική αλήθεια, την ευθύνη έναντι του Θεού και του λαού Του και ασφαλώς την πραγματική αγάπη στον άνθρωπο, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: 

Ομιλία στη Σύναξη Νέων από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας με θέμα τον Γάμο και την ομοφυλοφιλία

Ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος ενημερώνει την Κυριακή για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφυλοφίλων και της τεκνοθεσίας

Το ζήτημα της βάπτισης

Την ώρα που το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Ιανουαρίου, και αναμένεται να φτάσει στη Βουλή την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, έχουν ενταθεί τα ερωτήματα για τη στάση της Εκκλησίας στο τι θα πράξει εάν ομόφυλα ζευγάρια θελήσουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απάντησε ότι: «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Ωστόσο, αναφορικά με τη δήλωση αυτή υπήρξε τοποθέτηση από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του Αρχιεπισκόπου και όχι επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου.

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με την μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2024», δήλωσε μέσα από το Eleftherostypos.gr. «Η μη βάπτιση των συγκεκριμένων παιδιών αποτελεί ιδιάζον κανονικό επιτίμιο σε αυτά επειδή υιοθετήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία αμαρτάνουν» Και προσθέτει ότι «η συμφωνία του παρισταμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ίδιο θέμα αναιρείται από την έμπρακτη ενέργειά του, της βάπτισης δηλαδή νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια, στη Γλυφάδα», συνέχισε.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών απάντησε και σε ερώτημα για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου σχετικά με το αν θα πρέπει τα βαπτίζονται τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

“Είπε το αυτονόητο. Όταν δύο άνθρωποι αποφασίσουν να ζήσουν με έναν τρόπο ο οποίος είναι άρνηση της Εκκλησίας, και είναι δικαίωμα τους, συγχρόνως οι ίδιοι άνθρωποι το παιδί που, ας πούμε, θα έχουν αποκτήσει με τον τρόπο που θα έχουν αποκτήσει, θα έρθουν να μου πουν, χωρίς να το ρωτήσω, χωρίς να εκφράσει την άποψή του, θέλω να ενταχθεί στην Εκκλησία; Είναι αντιφατικό από τους ίδιους. Αυτό είπε ο Μακαριώτατος. Δεν είναι τίμιο”, είπε και συμπλήρωσε ότι: “Δεν θα μείνουμε στον τύπο, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε και χωρίς κανόνες”, είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού Lamia Fm1.

Τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για την βάπτιση παιδιών ομοφύλων ζευγαριών και τη θέση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, κλήθηκε να σχολιάσει σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Δεν έχουμε σχετική απόφαση της Ιεραρχίας για τη βάπτιση παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία θέση στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας για τέτοιου είδους θέματα, ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Η στάση έναντι των Βουλευτών

Αναφορικά με τι θα πράξουν οι Μητροπολίτες απέναντι στους τοπικούς Βουλευτές, ειδικά στην Επαρχία, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα απ’ ότι στην Αττική. Τη δυσφορία την εκφράζουν οι πολίτες, γεγονός που εντείνει την πίεση σε ορισμένους να τηρήσουν στάση αποχής ή και να καταψηφίσου το νομοσχέδιο όπως έχουν τονίσει. Όπως έχει αποφασιστεί από την Ιεραρχία, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει ο κάθε Μητροπολίτης στην επαρχία του, η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει Επιστολές προς του 300 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων