20/11/2018 20/11/2018 Ισχυρό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτελέσει η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξου Εκκλησίας, εκτιμά ο πρώην σύμβουλός του, οικονομολόγος Αντρέι Ιλαριόνοφ, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Μόσχα θα ασκήσει οιαδήποτε πολιτική επιρροή έχει μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Το Κρεμλίνο θεωρεί αυτές τις διαδικασίες (σ.σ....
20 Νοεμβρίου, 2018 - 8:46

Πλήγμα για τον Πούτιν ο Τόμος στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Πλήγμα για τον Πούτιν ο Τόμος στην Ουκρανία

Ισχυρό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτελέσει η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξου Εκκλησίας, εκτιμά ο πρώην σύμβουλός του, οικονομολόγος Αντρέι Ιλαριόνοφ, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Μόσχα θα ασκήσει οιαδήποτε πολιτική επιρροή έχει μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Το Κρεμλίνο θεωρεί αυτές τις διαδικασίες (σ.σ. προς την αυτοκεφαλία)επίπονες. Ίσως τίποτα από όσα έχει κάνει η Ουκρανία τα 4 τελευταία χρόνια δεν είχε τόση αποτελεσματικότητα ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να καταστρέψει της αυτοκρατορικές θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας όσο η αυτοκεφαλία” δήλωσε το πρώην δεξί χέρι του Ρώσου Προέδρου.

Ο κ. Ιλαριόνοφ εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της Μόσχας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα είχε δηλώσει ότι “μπορεί η απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη μπορεί να μην είναι ευχάριστη για τη Μόσχα, αλλά βασίζεται στο κανονικό δίκαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει ενιαίους κανόνες, που με τη σειρά τους βασίζονται στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων που έλαβαν χώρα μεταξύ του 4ου και του 9ου αιώνα”.

“Η απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη ανακαλεί προηγούμενη απόφαση του 1686, με την οποία ο τότε οικουμενικός πατριάρχης απέδωσε στον πατριάρχη Μόσχας το δικαίωμα να χειροτονεί τον μητροπολίτη Κιέβου. Τρεις αιώνες μετά, λοιπόν, η Κωνσταντινούπολη ανακαλεί αυτή την απόφαση – πέρασε ομολογουμένως πολύς χρόνος έκτοτε, όμως έχει το δικαίωμα αυτό, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο” υπογράμμισε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων