Θεολογία, Βυζάντιο, Θρησκευτική διπλωματία, Άγιον Όρος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν από Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και από Αγιορείτες πατέρες, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Θεολογία, Βυζάντιο, Θρησκευτική Διπλωματία, αλλά και το Άγιον Όρος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Φόρουμ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανούηλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέρων Ελισσαίος.
Από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη γνωστοποίησε την έναρξη της σύνταξης του διαχειριστικού σχεδίου του Αγίου Όρους, το οποίο ζητάει η UNESCO για όλα τα μνημεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την τοποθέτηση της Υπουργού για το Άγιο Όρος).
Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για τη Θεολογία του Προσώπου
Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ συμμετείχε το μεσημέρι της Πέμπτης, 11 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Η Θεολογία του Προσώπου» στην ενότητα “Living withg the past, Understanding the present, addressing the future”, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για το Βυζάντιο
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συμμετείχε στο Φόρουμ ύστερα από πρόσκληση της δημοσιογράφου κ. Βίκυς Φλέσσα.
Συγκεκριμένα, συζήτησε με την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, κ. Φλώρα Καραγιάννη, και τον καθηγητή της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιο Σέμογλου, το θέμα: «Oικουμενικό Βυζάντιο: Μια προκλητική συνύπαρξη».
Κατά την συζήτηση τέθηκαν σοβαρά θέματα, όπως: τι είναι το Βυζάντιο, το όνομα Χριστιανική Ρωμαική Αυτοκρατορία, η συνάντηση μεταξύ του Ελληνικού πολιτισμού, της Χριστιανικής θεολογίας και του Ρωμαϊκού δικαίου, η μεγάλη αξία της τέχνης, της Βυζαντινής αγιογραφίας και ναοδομίας, η υψηλή στρατηγική των Βυζαντινών-Ρωμαίων κ. α, και γενικά της πολιτιστικής παράδοσης του Βυζαντίου-Ρωμανίας, που επηρέασε την Δύση και την Ανατολή.
Μεταξύ των άλλων παρουσιάστηκε η προσφορά της Χριστιανικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας-Βυζαντίου στην Οικουμένη και η αξία του πολιτισμού της, που υπάρχει μέχρι σήμερα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
Η συζήτηση υπήρξε γόνιμη και αλληλοσυμπληρωματική και εκινείτο σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο, ο δε συντονισμός της συζήτησης ήταν άψογος.
Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος για τη Θρησκευτική Διπλωματία
Εν μέσω του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διεξήχθη μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνεδρία με θέμα τη «Θρησκευτική Διπλωματία», όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ανέπτυξε την Ορθόδοξη θεώρηση του ζητήματος. Το πάνελ αποτέλεσε έναυσμα για μία ζωηρή ανταλλαγή ιδεών, εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προαγωγή της ειρήνης και της κατανόησης στη σύγχρονη εποχή.
Ο Γέρων Χαλκηδόνος συνέβαλε ενεργά στον διάλογο περί της διασταύρωσης της πίστης και της κρατικής τέχνης, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι θρησκευτικές αρχές δύνανται να ασκήσουν ευεργετική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις και τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης. Το μήνυμά του υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της Εκκλησίας στην καλλιέργεια της ενότητας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των εθνών. Οι απόψεις του προσέφεραν μια πρωτότυπη οπτική αναφορικά με τον τρόπο που οι θρησκευτικοί ηγέτες δύνανται να συνδράμουν στην επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων του καιρού μας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαλόγου με τις λοιπές Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και στον τομέα του ακαδημαϊκού διαλόγου με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, με απώτερο σκοπό την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής. Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην απονομή Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Το πάνελ για τη Θρησκευτική Διπλωματία απαρτίστηκε από μια χορεία διακεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η καθηγήτρια κ. Ελισάβετ Προδρόμου του Boston College, ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και ο καταξιωμένος πρέσβης ε.τ. κ. Τάσος Κριεκούκης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου. Από κοινού, διερεύνησαν τα σημεία τομής της πίστεως και της πολιτικής, αναδεικνύοντας την κομβική επίδραση των θρησκευτικών θεωρήσεων στην παγκόσμια σκηνή.
Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος: Πρωταθλητής σε κάποιες μοναδικότητες το Άγιον Όρος
Μιλώντας στην ενότητα «Άγιον Όρος: μοναδικότητα, πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλον» του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέρων Ελισσαίος, σημείωσε ότι: “Έχουμε προχωρήσει στη συνεργασία με τους φορείς της ελληνικής πολιτείας”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι λειτουργούν πολλές πρωτοβουλίες γύρω από το Άγιον Όρος και πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Μιλώντας για τη μοναστική πολιτεία σημείωσε: “το Άγιον Όρος είναι πρωταθλητής σε κάποιες μοναδικότητες όπως η διαχρονικότητα, το γεγονός ότι είναι η μικρογραφία της βυζαντινής κοινοπολιτείας, ο κειμηλιακός της πλούτος, η πολυφωνία, η πολυμορφία, η γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της”.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.