17/05/2024 17/05/2024 Γιορτάστηκε στα Τρίκαλα, στον ομώνυμο Ναό, η μνήμη του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, που μαρτύρησε επί της πυράς στην κεντρική αγορά των Τρικάλων την 17η Μαΐου 1617. Την παραμονή της γιορτής 16 Μαΐου 2024, έγινε στην είσοδο του ναού, η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του νεομάρτυρος από τον Σεβασμιώτο Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης...
17 Μαΐου, 2024 - 20:33
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2024 - 20:34

Η γιορτή του Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα

Διαδώστε:
Η γιορτή του Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα

Γιορτάστηκε στα Τρίκαλα, στον ομώνυμο Ναό, η μνήμη του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, που μαρτύρησε επί της πυράς στην κεντρική αγορά των Τρικάλων την 17η Μαΐου 1617.

Την παραμονή της γιορτής 16 Μαΐου 2024, έγινε στην είσοδο του ναού, η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του νεομάρτυρος από τον Σεβασμιώτο Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο, επικεφαλής του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως. Η κάρα φυλάσσεται στη Μονή Βαρλαάμ, ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα.

Στη συνέχεια ψάλθηκε Μέγας αρχιερατικός εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Τον Θείο Λόγο κήρυξε θεολογικότατα ο Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των νεομαρτύρων στα χρόνια της τουρκοκρατίας, και γενικότερα στην έννοια του μαρτυρίου. Ακολούθησε λιτάνευση της Κάρας και της εικόνος του Αγίου στους δρόμους, πέριξ του Ιερού Ναού. Την εικόνα πλαισίωναν νέοι και νέες του Μετσόβου με τις τοπικές ενδυμασίες.

Το πρωί της γιορτής 17 Μαΐου 2024 τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Εδέσσης, ο οποίος και κήρυξε επιτυχέστατα τον Θείο Λόγο, συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

Το απόγευμα της γιορτής ψάλθηκε ο παρακλητικός κανών του αγίου και ακολούθησε στον αύλειο χώρο του ναού εορταστικό πρόγραμμα από τον χορευτικό όμιλο Μετσόβου.

Με την ευκαιρία της γιορτής παρουσιάστηκε καλαίσθητος τόμος προς τιμήν του Αγίου που περιλαμβάνει τους Χαιρετισμούς, τα Εγκώμια και τον Παρακλητικό Κανόνα του νεομάρτυρος, ποιήματα του Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ. Η έκδοση ανήκει στον Ιερό Ναό του νεομάρτυρος Νικολάου και η επιμέλεια στον καθηγητή κ. Μιχάλη Τρίτο.

Την ευθύνη της όλης οργανώσεως της γιορτής είχε ο Προϊστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κυρίτσης, ο οποίος ρύθμισε τα πάντα με εξαιρετική επιτυχία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων