11/06/2024 11/06/2024 Τη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Ιατρού του θαυματουργού εόρτασε και φέτος ο περικαλλής ναός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί ως δεύτερη πανήγυρη στην ενορία η εορτή του Αγίου Λουκά και γι αυτό το λόγο πραγματοποιούνται σειρά ακολουθιών. (Θεία Λειτουργία, αγρυπνία, παράκληση,...
Ενορίες : Αγίου Φωτίου του Μεγάλου νέας παραλίας Θεσσαλονίκης
11 Ιουνίου, 2024 - 16:16

Η μνήμη του Αγίου Λουκά στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Λουκά στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

Τη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Ιατρού του θαυματουργού εόρτασε και φέτος ο περικαλλής ναός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί ως δεύτερη πανήγυρη στην ενορία η εορτή του Αγίου Λουκά και γι αυτό το λόγο πραγματοποιούνται σειρά ακολουθιών. (Θεία Λειτουργία, αγρυπνία, παράκληση, ευχέλαιο και τα εγκώμια του Αγίου). Στο δεξιό κλίτος του ναού, υπάρχει Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο, καθώς και τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου, που φυλάσσεται στην ενορία ως πνευματικός θησαυρός.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου τελέσθηκε πανηγυρική θεια Λειτουργία με τη συμμετοχή Πατέρων της τοπικής Μητροπόλης, ενώ τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο εκπροσώπησε ο Γ.Α.Ε. αρχιμ. Φωτιος Ζαρζαβατσάκης.

Μετά το πέρας του μυστηρίου πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιερής Εικόνας του Αγίου Λουκά και του Ιερού του Λειψάνου στους κεντρικούς δρόμους περιμετρικά του Ναού.
Το βράδυ παραμονή της εορτής, ο προϊστάμενος του ιερού ναού αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης, τέλεσε την καθιερωμένη αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου όπου έψαλαν και τα εγκώμια του Αγίου.

Οι ευλαβείς χριστιανοί που προσήλθαν στον ιερό ναό προσκύνησαν το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού και πριν την απόλυση της αγρύπνιας, διαβάστηκε η ευχή του Αγίου για υγεία και ενδυνάμωση των χριστιανών.

Ο π. Μακάριος ευχαρίστησε τους πιστούς που συμμετείχαν όλες αυτές τις μέρες στις ακολουθίες τιμώντας την δεύτερη πανήγυρη της ενορίας και μετέφερε τις πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος απουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη για την ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχου.

2024.06.09 Κυριακή του Τυφλού - Πανήγυρις Αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Κριμαίας του θαυματουργού

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων