23/06/2024 23/06/2024 Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Μάρτυρος Αγριππίνης και των Κυπρίων Μαρτύρων Αριστοκλή του πρεσβυτέρου, Δημητριανού του διακόνου και Αθανασίου του αναγνώστη, που φυλακίστηκαν με τον Άγιο Επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη, του οποίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη στις 17 Ιουνίου, και έλαβαν όλοι τους μαρτυρικό θάνατο. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αναγνώστης έζησε κατά τους...
23 Ιουνίου, 2024 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2024 - 9:59

23 Ιουνίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Μάρτυρες Αριστοκλής, Δημητριανός και Αθανάσιος

Διαδώστε:
23 Ιουνίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Μάρτυρες Αριστοκλής, Δημητριανός και Αθανάσιος

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Μάρτυρος Αγριππίνης και των Κυπρίων Μαρτύρων Αριστοκλή του πρεσβυτέρου, Δημητριανού του διακόνου και Αθανασίου του αναγνώστη, που φυλακίστηκαν με τον Άγιο Επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη, του οποίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη στις 17 Ιουνίου, και έλαβαν όλοι τους μαρτυρικό θάνατο.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αναγνώστης έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284–305 μ.Χ.). Καταγόταν από χριστιανική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στο Θεό, ασκώντας το διακόνημα του αναγνώστη στο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, που βρισκόταν στη Λήδρα (σημερινή Λευκωσία). Εκεί συνδέθηκε πνευματικά με το διάκονο Δημητριανό. Στο ναό αυτό τους συνάντησε, προερχόμενος από την περιοχή της Ταμασού, ο ιερέας Αριστοκλής, και τους αποκάλυψε την απόφασή του να πορευθεί προς τη Σαλαμίνα, για να ομολογήσει με τη θυσία του το Χριστό, όπως ο ίδιος ο Κύριος τον κάλεσε με θαυμαστό τρόπο.

Οι δύο φίλοι εκδήλωσαν αμέσως την προθυμία τους να πορευθούν κι εκείνοι προς το μαρτύριο και αυτό έπραξαν. Στη Σαλαμίνα, οι τρεις Χριστιανοί κήρυτταν με παρρησία το ιερό Ευαγγέλιο, με αποτέλεσμα, κατόπιν εντολής του διοικητή Σαβίνου, να οδηγηθούν στη φυλακή. Εκεί είχαν ως συγκρατούμενο τον επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη, ο οποίος και τους ενίσχυσε πνευματικά.

Μετά τον αποκεφαλισμό τού Αριστοκλή, οι Αθανάσιος και Δημητριανός υποβλήθηκαν σε πολλά βασανιστήρια, τα οποία υπέμειναν με ανδρεία. Τελικά αποκεφαλίστηκαν και οι δύο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων