10/07/2024 10/07/2024 Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης, στις 9 Ιουλίου 2024, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στο Στάνοβο και κήρυξε με την ευκαιρία αυτή για την ειρήνη των ανθρώπων και την ειρήνη του Θεού με αφορμή το Ευαγγέλιο της ημέρας (Μτθ. 10, 9-15). Ο Πανιερώτατος με αφορμή την προτροπή του...
10 Ιουλίου, 2024 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2024 - 16:28

Επίσκοπος Σουμαδίας Ιωάννης: Η ειρήνη των ανθρώπων είναι βραχύβια, αλλά του Θεού αιώνια

Διαδώστε:
Επίσκοπος Σουμαδίας Ιωάννης: Η ειρήνη των ανθρώπων είναι βραχύβια, αλλά του Θεού αιώνια

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης, στις 9 Ιουλίου 2024, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στο Στάνοβο και κήρυξε με την ευκαιρία αυτή για την ειρήνη των ανθρώπων και την ειρήνη του Θεού με αφορμή το Ευαγγέλιο της ημέρας (Μτθ. 10, 9-15).

Ο Πανιερώτατος με αφορμή την προτροπή του Χριστού προς τους μαθητές του να χαιρετούν τους ανθρώπους κατά την είσοδό τους σε κάποιο σπίτι λέγοντας “εἰρήνη τῷ οἴκῳ τούτῳ”, σχολιάζει ότι ότι ο Χριστός επισημαίνει στους μαθητές να δίνουν εκείνο που οι ίδιοι έχουν, που είναι η ειρήνη. Όπως ακόμη επισημαίνει, δεν είναι τυχαίο που στην έναρξη της Θείας Λειτουργίας λέει ο προεστώ “εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν”, ούτε ακόμη ότι μέσα στις ευχές της Εκκλησίας η ειρήνη κατέχει σημαντική θέση. Ο Πανιερώτατος τονίζει ότι “η ειρήνη μας είναι βραχύβια, αλλά η ειρήνη του Θεού είναι αιώνια”.

Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο Πανιρώτατος διερωτάται για το είδος της ειρήνης που θέλει να φέρει η Εκκλησία στον κόσμο. Η απάντηση κατά την άποψή του δίνεται μέσα από τον αγγελικό ύμνο: “Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία”. Η ειρήνη κατά τον Πανιερώτατο συνδέεται με την “εὐδοκία” μεταξύ των ανθρώπων, την καλή προδιάθεση του ενός απέναντι στον άλλο.

Οι άνθρωποι όμως, ανέφερε στη συνέχεια του κηρύγματός του, αγαπούν σήμερα την αναταραχή και στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Έτσι ο Πανιερώτατος καταλήγει: ” Είμαστε μάρτυρες ότι δεν υπάρχει πια αυτή η ειρήνη, γιατί δεν σκεφτόμαστε την ειρήνη του Θεού”. Ο σημερινός άνθρωπος είναι ταραγμένος, δίχως την εσωτερική εν Θεώ ειρήνη: “Ας σκεφτούμε πόση ειρήνη υπάρχει μέσα μας, και υπάρχει ειρήνη μέσα μας όσο υπάρχει Θεός μέσα μας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων