23/07/2024 24/07/2024 Στους εορτασμούς για την 445η επέτειο της εμφάνισης της εικόνας της Παναγίας στην πόλη του Καζάν προέστη την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 στην ομώνυμη πρωτεύουσα του Ταταρστάν ο Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάφ κ. Βενιαμίν, πλαισιούμενος από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των...
23 Ιουλίου, 2024 - 21:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2024 - 1:18

Η εορτή της 445ης επετείου της εμφανίσεως της εικόνας της Παναγίας του Καζάν

Διαδώστε:
Η εορτή της 445ης επετείου της εμφανίσεως της εικόνας της Παναγίας του Καζάν

Στους εορτασμούς για την 445η επέτειο της εμφάνισης της εικόνας της Παναγίας στην πόλη του Καζάν προέστη την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 στην ομώνυμη πρωτεύουσα του Ταταρστάν ο Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάφ κ. Βενιαμίν, πλαισιούμενος από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νήφωνα και τον Μητροπολίτη Καζάν και Ταταρστάν κ. Κύριλλο.

Το πρωί, τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Nαό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο του Καζάν ενώπιον του τιμώμενου αντίγραφου της εικόνας της Παναγίας του Καζάν, που παραδόθηκε στο Καζάν από το Βατικανό το 2005. Ακολούθησε η λιτανεία με το ιερό κειμήλιο από τον Iερό Kαθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο σημείο της ανακαλύψεως της θαυματουργού εικόνας στο Καθολικό της ανδρώας Ιεράς Mονής της Παναγίας του Καζάν.

Αμά τη αφίξει των μετασχόντων στη λιτανεία άρχισε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής, στην οποία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιοσκάρ – Ολάς και Μάρι κ. Ιωάννης, Κουργκάν και Μπελοζέρσκογιε κ. Δανιήλ, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Συνεργασίας με τους Κοζάκους Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεβιννομύσκ κ. Κύριλλος, πλειάδα ιεραρχών και κληρικών, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σεμιατόφσκι, ο εκπρόσωπος της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών πρωθιερέας Δανιήλ Αντρεγιούκ κ.ά.

Προς διευκόλυνση του μεγάλου πλήθους των πιστών εγκαταστάσθηκε στην πλατεία προ του Καθολικού γιγαντοοθόνη, που μετέδιδε τους εορτασμούς. Παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία μονάζοντες της Ιεράς Μητροπόλεως Καζάν και πολυάριθμοι ενορίτες των ιερών ναών της πρωτεύουσας του Ταταρστάν. Ανάμεσα στους επίτιμους προσκεκλημένους ήταν ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Αλέξιος Πεσόσιν και ο Πρέσβης της Σλοβακίας Λιουμπομίρ Ρέγκακ.

Μετά την απόλυση ο Μητροπολίτης κ. Βενιαμίν κήρυξε τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σε διάφορες χώρες γνωρίζουν για την εικόνα, που εμφανίσθηκε στο Καζάν. Εκπρόσωποι διαφόρων λαών καταφεύγουν στην Παναγία δεόμενοι ενώπιον της εικόνας της Παναγίας του Καζάν. Και το γεγονός ότι σήμερα συνήλθαν πλήθη προσκυνητών από διάφορους τόπους αποδεικνύει ότι η Μήτηρ του Θεού ενώνει τους πάντες. Η μητρική Της καρδιά χωρά όλους τους ανθρώπους, όλες τις χώρες και όλους τους λαούς. Εκείνη είναι που μας κινεί προς την ένθερμη δέηση. Η σημερινή εορτή ας εμπνεύσει τον καθένα μας να εφαρμόζει τις εντολές του Θεού και να πράττει ό,τι είναι ευάρεστο στην Παναγία Θεοτόκο και στον Θείο Υιό Αυτής και Κύριο ημών».

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νήφων προσφώνησε τους παρόντες τονίζοντας τα εξής: «Εμείς, οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τω Αγιωτάτω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλω, σας ευχαριστούμε για τη φιλόξενη πρόσκληση να μοιρασθούμε μαζί σας και με τον λαό της ευλογημένης πόλεως Καζάν τη χαρά της εορτής της ευλαβούμενης εικόνας της Παναγίας του Καζάν. Σήμερα με τη κοινή μας προσευχή διατρανώσαμε την ενότητα των Εκκλησιών μας εν πνεύματι αγάπης και ειρήνης. Κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Αγαπητέ Δέσποτα, η εκκλησιαστική σας εμπειρία, η πνευματική σας ποδηγεσία, η διαθρησκειακή δράση σας αποτελούν για εμάς παράδεγιμα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές, ακλόνητα διαφυλάσσοντας την πίστη μας, προσθέτοντας το οικουμενικό χριστιανικό πνεύμα στο υφιστάμενο κοσμοείδωλο. Χρόνια σας πολλά, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Ο Κύριος με την προστασία της Υπεραγίας Θετόκου ας χαρίσει σε όλους σας την επιμονή στην πίστη και την πρόοδο! Αγαπητέ Σεβασμιώτατε, είθε η Μήτηρ του Θεού να Σας σκεπάζει με το ωμοφόριό της και να διαφυλάσσει υγιή εις πολλά έτη προς δόξα της Αγίας Ρωσικής Εκκλησίας!».

Ο Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Ταταρστάν Μητροπολίτης Κύριλλος χαιρέτισε τους προσκεκλημένους και ευχήθηκε στους πιστούς για την εορτή της εμφανίσεως σε αυτόν τον ιερό τόπο της εικόνας της Παναγίας, της επονομαζομένης του Καζάν.

Ο ιεράρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους χάρη στους κόπους των οποίων αναστηλώθηκε το Καθολικό της Παναγίας του Καζάν. Ακολούθησε η απονομή πατριαρχικών και επαρχιακών τιμητικών διακρίσεων.

Σύμφωνα με τα καθιερωμένα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Καζάν παρατέθηκε εόρτιο γεύμα για τους ενορίτες και προσκυνητές και οργανώθηκε μορφωτικό-διαφωτιστικό πρόγραμμα. Εθελοντές της επαρχίας Καζάν διενήργησαν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες συγκεντρώθηκαν πόροι για τις ανάγκες των πολύτεκνων οικογενειών και για άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων